Haberler

Baharı, Kurban Keserek Karşılıyorlar

Özgün Tiran - Kırklareli'nin Kızılcıkdere köyünde baharın gelişi, 132 yıldır kurbanların kesildiği "Yeşil Perşembe" geleneğiyle karşılanıyor.

Özgün Tiran - Kırklareli'nin Kızılcıkdere köyünde baharın gelişi, 132 yıldır kurbanların kesildiği "Yeşil Perşembe" geleneğiyle karşılanıyor.

Köy muhtarı Hasan Görgüner, AA muhabirine yaptığı açıklamada, baharı karşılamak amacıyla 1881 yılında başlayan ve her yıl nisan ayının ikinci ya da üçüncü perşembe gününde kutlanan "Yeşil Perşembe" geleneğini sürdürdüklerini söyledi.

Geleneği, 132 yıldır aralıksız devam ettirdiklerini aktaran Görgüner, bu yılki etkinlikte 24 küçükbaş ve bir büyükbaş hayvanın kesildiğini belirtti.

Görgüner, birlik ve beraberlik içinde kutlanan geleneği yaşatmaktan mutluluk duyduklarını ifade ederek, "Geleneğin yapıldığı gün, sabahın erken saatinde tüm köylüler meydanda toplanır. Mangalar oluşturularak daha önceden satın alınan veya adak olarak verilen kurbanlıklar kesim için meydana getirilir. Daha sonra kesilen hayvanlar, bakır kazanlara konularak pişirilir. Pişen etler köy sakinlerine dağıtılır" diye konuştu.

Köy sakini İsmet Dursun da "Yeşil Perşembe" geleneğini yaşatmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Baharın gelişini kutlamak, birlik ve beraberlik içinde olmak için geleneği sürdürdüklerini anlatan Dursun, "Geleneğimiz 132 yıldır yapılıyor. Amacımız, baharın gelişini kutlamak ve bereket istemek, şükür günüdür. Gelenek hiç bir yıl aksamamıştır" dedi.

Yayıncı: Nurhan Çorlu - KIRKLARELİ

Kaynak: AA / Yerel

Kırklareli Tiran Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title