Haberler

Baharat Fiyatlarını Aynı Seviyede Tutmaya Çalışıyoruz"

AHMET BAYRAM - Kurban Bayramı öncesi et yemeklerinde ve sucuk yapımında kullanılan baharatlarda bu yıl önemli bir fiyat artışı olmadı. Tüketiciler, son iki yılda dünya genelindeki rekolte kaybı ve dolar kurundaki artış nedeniyle fiyatı yükselen karabiberi bu yıl zamsız tüketecek.

Tüketimi en fazla Kurban Bayramı öncesinde ve sonrasında artan baharat ürünlerinin fiyatlarında geçen yıla göre önemli bir artış yaşanmadı. Geçen yıl kilogramı ortalama 60 liradan satılan ve et denilince akla ilk gelen baharat olan karabiberin fiyatı, bu yıl 60-65 lira arasında değişiyor.

Türkiye'de üretimi bulunan kimyon, kekik, pul biber gibi ürünlerde ise fiyatlar genel olarak yatay seyrediyor. Baharatçı dükkanlarının raflarında kimyon, pul ve kırmızı biber ile kekik kilogramı ortalama 20 liradan satışa sunuluyor.

"Artışı tüketiciye yansıtmıyoruz"

Birleşmiş Aktarlar Baharatçılar ve Üreticiler Derneği (BAKDER) Genel Sekreteri Mehmet Pıçak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bu yıl baharat fiyatlarında önemli bir değişiklik olmadığını belirtti.

Son iki yılda dünya genelindeki rekolte kaybı ve dolar kurundaki yükselişten dolayı karabiber gibi ithal baharatlarda fiyatın arttığını anımsatan Pıçak, "Bu yıl da baharat fiyatlarının düşük rekolteden dolayı yılbaşına doğru yükselmesini bekliyoruz ama Kurban Bayramı öncesinde baharat fiyatlarını aynı seviyede tutmaya çalışıyoruz. Toptan fiyatı bir nebze yükselse de perakendede bunu tüketiciye pek yansıtmamaya gayret ediyoruz." dedi.

Baharat satışlarının her yıl Kurban Bayramı öncesi ve sonrasında arttığını, vatandaşın özellikle karabiber, kimyon, kekik, kırmızı biber gibi baharatları tercih ettiğini aktaran Pıçak, "Fiyatların önümüzdeki aylarda artmasını bekliyoruz. Buna rağmen Kurban Bayramı döneminden satışlarımızı artırmak için karlılığımızdan feragat edip, fiyatları artırmadık. Şu anda perakende de kimyon, toz biber, sumak, kekik ve çörek otu 20 lira, pul biber 25, karabiber ise 65 lira." diye konuştu.

Ege'de toptan ve perakende olarak baharat ticareti yapan bir şirketin temsilcisi olan Yılmaz Yelken de Ramazan Bayramı'nda şeker, ceviz ve tatlının, Kurban Bayramı'nda ise baharatların çok satıldığını belirterek, "Bu yıl Kurban Bayramı öncesi fiyatlarda önemli bir artış yaşanmadı. Geçen yılki fiyatları uyguluyoruz." ifadelerini kullandı.

Fiyatlarda bir önceki yıla oranla artırmasalar da vatandaşların baharat fiyatlarını yüksek bulduğunu aktaran Yelken, bayram için alışveriş yapan vatandaşların karabiberin fiyatını görünce şaşırdığını, almak istediği miktarı azalttığını kaydetti.

Sahteciliğe dikkat

Baharat fiyatlarının yüksekliğinin sahteciliği de cazip hale getirdiğine işaret eden Yelken, vatandaşların çok düşük fiyatlarla satışa sunulan baharat ürünlerinden şüphe duyması ve güvendikleri noktalardan alışveriş yapması gerektiğini vurguladı.

Yelken, güvenilir baharatçı yoksa baharatların mümkün olduğu kadar öğütülmemiş halde alınması ve el değirmenlerinde öğütülmesi önerisinde bulundu.

Kaynak: AA / Güncel

Kurban Bayramı Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

İnci Taneleri CANLI izle! 28 Mart İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Talip Aşık kimdir? Zafer Partisi Hatay- Hassa Belediye Başkan adayı Talip Aşık kaç yaşında, nereli? Cemil Kurt kimdir? CHP Manisa Selendi Belediye Başkan Adayı Cemil Kurt Kaç yaşında, nereli? Tahsin Akdeniz kimdir? CHP Manisa Sarıgöl Belediye Başkan Adayı Tahsin Akdeniz Kaç yaşında, nereli? Mehmet Kavallı kimdir? Zafer Partisi Hatay- Erzin Belediye Başkan adayı Mehmet Kavallı kaç yaşında, nereli? Kazım Yalçın kimdir? Zafer Partisi Hatay- Dörtyol Belediye Başkan adayı Kazım Yalçın kaç yaşında, nereli? Muhittin Tamer Özdemir kimdir? Zafer Partisi Hatay- Belen Belediye Başkan adayı Muhittin Tamer Özdemir kaç yaşında, nereli? Mehmet Burak Gürbüz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Arsuz Belediye Başkan adayı Mehmet Burak Gürbüz kaç yaşında, nereli? Cemil Akkoçak kimdir? Zafer Partisi Hatay- Antakya Belediye Başkan adayı Cemil Akkoçak kaç yaşında, nereli? Osman Yılmaz kimdir? Zafer Partisi Hatay- Altınözü Belediye Başkan adayı Osman Yılmaz kaç yaşında, nereli? Melis Yıldız Akın kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Merkez Belediye Başkan adayı Melis Yıldız Akın kaç yaşında, nereli? Tulin Yüksel kimdir? Zafer Partisi Hakkari- Derecik Belediye Başkan adayı Tulin Yüksel kaç yaşında, nereli? İSTANBUL SEÇİM ANKETİ! İmamoğlu mu Kurum mu? İstanbul seçimlerinde kim önde? Dilan Polat, Nez Demir olayı! Dilan Polat, Nez Demir'i affetti mi? Duruşmada neden ağladılar? Çocuklar Duymasın'ın Duygu'su, Hayal Garip eski sevgilisinden şiddet mi gördü? Hayal Garip ne söyledi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title