Haberler

Bahar Kuzularından Hayata "Merhaba"

Bahar kuzularından hayata "merhaba"- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği, "baharın müjdecisi" sayılan yaklaşık 400 kuzunun dünyaya gelmesiyle renklendi- Ziraat Fakültesi İşletmeler Koordinatörü Prof. Dr. Yalçın: "Bu yıl yavrulama oranı 1,7 oldu.

Bahar kuzularından hayata "merhaba"- Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği, "baharın müjdecisi" sayılan yaklaşık 400 kuzunun dünyaya gelmesiyle renklendi- Ziraat Fakültesi İşletmeler Koordinatörü Prof. Dr. Yalçın: "Bu yıl yavrulama oranı 1,7 oldu. Üçüz doğumlarımız da var"- "Türkiye koyunculuk altyapısı olan bir ülke. Meralarımız zengin, devlet de destek veriyor. Ülkemizde koyun sütü bulmak sorun oluyor. Biz, yatırımcılara koyunculuğu öneriyoruz" EFSUN YILMAZ - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma Uygulama ve Üretim Çiftliği, "baharın müjdecisi" sayılan yaklaşık 400 kuzunun dünyaya gelmesiyle renklendi. Üniversite çalışmaları sonucu Tahirova ve Ile de France koyun ırklarının melezlenmesiyle ortaya çıkan "Menemen Koyunu", havanın ısınmaya başlaması ile yavrulama dönemine girdi ve baharı gelişini müjdeleyen kuzular da teker teker dünyaya gözlerini açmaya başladı. Yetiştiricilerin daha yüksek gelir elde etmesi için bilim projesi olarak geliştirilen Menemen Koyunu ile dünyaya getirdikleri kuzularının birlikteliği ağıllarda renkli görüntüler oluşturdu. Ayakta durmayı yeni öğrenen kuzuların bir süre sonra koyunlardan süt emmek için gösterdiği çaba, bahar mevsiminin ruhuna uygun başlangıçları, sevinç ve heyecan duygularını hatırlattı. - Üçüz doğumlar da varEge Üniversitesi Ziraat Fakültesi İşletmeler Koordinatörü Prof. Dr. Harun Yalçın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Menemen Koyunu'nun bölgenin iklim ve doğa koşullarına uyum sağladığını aktardı. İki ırkın birleştirilmesi sonucu ortaya çıkan Menemen Kültür Irkı koyunlarının yetiştirilmesi ve damızlık olarak dağıtılması üzerine çalıştıklarını söyleyen Yalçın, yeni dönemde yaklaşık 400 kuzunun doğduğunu kaydetti. Doğumların birkaç ay önce başladığını aktaran Prof. Yalçın, şu bilgileri verdi: "Yavrulama oranı 1,7 oldu. İkiz ya da üçüz yavrulayanlar var. Yavrulara bahar kuzusu derler ve baharın geldiğini müjdelerler. Artık o dönemin sonuna geldik. Bahar artık geliyor. Koyunlar, yavrularını büyütecekler.Burada 700 civarında hayvan varlığımız bulunuyor, bunlardan 300'ü ana koyun. Yavrulardan damızlık olanları ayırıyoruz. Bölgedeki işletme sahipleri bizden talepte bulunuyor. Onların taleplerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Erkek olan kuzular kasaplık olarak değerlendiriliyor."- Türkiye'de koyun yetiştiriciliğiÜlkede son dönemde koyun yetiştiriciliğindeki sayının ciddi orada azaldığını söyleyen Prof. Dr. Yalçın, koyuna ciddi talep de olduğunu anlattı. Üniversite olarak damızlık üretim sonucu çiftçilere Menemen koyunu vermeyi görev kabul ettiklerini ve bu görevi de yerine getirdiklerini belirten Harun Yalçın, "Türkiye koyunculuk altyapısı olan bir ülke. Meralarımız zengin, devlet de destek veriyor. Koyunculuk önerdiğimiz sektörlerden biri. Koyun sütü bulmakta sıkıntı yaşandığını biliyoruz. Biz yatırımcılara koyunculuğu öneriyoruz" diye konuştu. Prof. Dr. Harun Yalçın, Menemen Koyunu'nun et ve tüyleri için yetiştirildiğini de sözlerine ekledi. -

Kaynak: AA / Güncel

Ege Üniversitesi Harun Yalçın Türkiye Menemen Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title