Haberler

Bağlama Ustası Devleti Dava Etti Vergiden Muaf Oldu

Güncelleme:

Sivas Vergi Mahkemesi, bağlama ustası Şentürk İyidoğan'ın açtığı dava kapsamında, bağlama imalatının vergiden muaf tutulmasına karar verdi.

El dokuma işleri, bakır işlemeciliği gibi bazı el sanatlarının vergiden muaf tutulması, bağlama imalatının ise bunun dışında olması nedeniyle Sivas Vergi Mahkemesine başvuran bağlama ustası Şentürk İyidoğan, davayı kazanarak bağlama ustalarının vergiden muaf tutulmasının yolunu açtı.

EMSAL OLACAK

2012 yılından bu yana yaklaşık 15 bin lira vergi ödediğini belirten İyidoğan, bu kararla emsal oluşturacak davayı kazandı.

Mahkeme kararında, "Davacı tarafından gerçekleştirilen bağlama imalatı faaliyetinin Gelir Vergisi Kanunu'nun ilgili maddesinde belirtilen, geleneksel, kültürel, sanatsal değeri bulunan ve kaybolmaya yüz tutan meslek kollarından biri olarak esnaf muaflığı kapsamında bulunduğu sonucuna ulaşıldığından tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunamamıştır" ifadesine yer verildi.

İyidoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, mahkeme kararıyla Türkiye'de ilk kez bağlama imalatının resmiyet kazandığını söyledi.

KARARNAME VAR

Dört yıl önce çıkarılan kararnameye göre kendi ürettikleri ürünleri satanlara münhasır olmak üzere el dokuma işleri, bakır işlemeciliği, çini ve çömlek yapımı, sedef kakma ve ahşap oyma işleri, kaşıkçılık, bastonculuk, semercilik, yazmacılık, yorgancılık, keçecilik, lüle ve oltu taşı işçiliği, çarıkçılık, yemenicilik, oyacılık gibi geleneksel, kültürel ve sanatsal değeri olan, kaybolmaya yüz tutan meslek kollarında faaliyet gösterenlerin vergi muafiyetinden yararlandığını hatırlatan İyidoğan, "Çok geç olsa da mahkemenin verdiği kararla bağlama imalatına vergi muafiyet belgesi verilmiştir" dedi.

İyidoğan, bağlama yapımının geç de olsa mahkeme kararıyla bu statüde yer almasının kendisini mutlu ettiğini dile getirdi.

"EL EMEĞİ İLE BAĞLAMA YAPANLAR VERGİDEN MUAF SAYILACAK"

El emeğiyle bağlama yapanların bundan böyle vergiden muaf sayılacağına dikkati çeken İyidoğan, şöyle konuştu:

"Amacımız vergi vermemek değil, biz demiyoruz ki seri imalatta çalışanlar, büyük şehirlerde günlük 300-500 bağlama çıkaranlar vergiden muaf olsunlar, onlar tabii ki vergisini versinler. Ama bizim gibi kendi yaptıkları ürünleri satıp buradan geçimini sağlamaya çalışanların vergiden muaf olmasını istiyorduk."

MÜCADELEYE DEVAM

Birçok insanın Anadolu topraklarında 12. yüzyıldan beri çalınan bağlamayla büyüdüğünü anlatan İyidoğan, bu enstrümanın yaşatılması için mücadele etmeye her zaman hazır olduklarını kaydetti.

İyidoğan, bağlamaların geleneksel şekilde yapımının devamı için önemli bir dava kazandığını sözlerine ekledi.


Kaynak: AA / Ekonomi

Bağlama Sivas Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

500

Yorumlar (15)

vatan:

Bu kararı verenler de Devletten maaş almasın o zaman. Ulan bu devlet nereden bulacak parayıda sizlere maaş verecek. tabi ki vergilerden. Bu kararı verenler Adaletçi olamazlar. neyse Allah''ın Adaleti sizinkinden farklı. İnşallah Ahirette sizde O Adaleti göreceksiniz.

2
15
yanıtYanıtla
bir kadın:

günün güzel haberi.

9
1
yanıtYanıtla
kamil:

adamcağız zaten kaç tane bağlama satıyor

9
0
yanıtYanıtla
DORUKLAR:

Vergi sistemindeki çarpıklık bence komple değişmeli. Vergi yükü sadece çalışanın omuzlarında. Bu yükü kazanılan para eşit yüzdeler üzerinden alınmalı ve bu yüzdeler zenginlik düzeyi arttıkça binde oranlar şeklinde yukarı çıkmalı. Böylece devlete herkes eşit vergi vermiş olur.

8
0
yanıtYanıtla
iyidir:

adam haklı yalnız her saz çalan aydın değildir. anlayana

7
1
yanıtYanıtla
ressam:

adamin tipinde is yok.

0
7
yanıtYanıtla
ah:

birde senin tupunu görsek belki iş vardır

yanıt4
yanıt3
serzenişMobil-ANDROID:

çok mantıklı. iyi olmuş

6
0
yanıtYanıtla
cesurMobil-ANDROID:

batı sanatçıya teşvik verirken biz vergi almışız. holdingler şirketleri bırakıp garibanın yakasından tutmusuz:(

5
0
yanıtYanıtla
ADAM OLMAK LAZIM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!:

ULAN ANLADIK EL EMEĞİ DE ONUN AĞACINI NEREDEN GETİRİYORSUN , TELLERİNİ SEN Mİ YAPIYORSUN.

2
2
yanıtYanıtla
Tüm 15 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title