Haberler

Bağımsızlığın 30. Yıl Dönümünde Kıbrıs Gazileri Anlatıyor

Kıbrıs gazisi Köse: "Bir köy evinde kapı arkasına saklanmış Rum askeriyle burun buruna geldim. Korkudan tir tir titriyordu. Korkmamasını söylemeye çalıştım. Sırtını sıvazladım, mataramdan su...

ESMA AYGÜN - ONUR ORHAN - KKTC'nin 30. kuruluş yıl dönümünde, Barış Harekatı'na katılan Kıbrıs gazileri o günleri anlattı.

Kayseri Lokantacılar ve Pastacılar Odası Başkanı ve Kıbrıs gazisi Hayrettin Köse, anılarını AA'ya anlatırken, helikopterle indikleri bölgenin tamamen düşman ateşi altında olduğunu aktararak, "Tam ekin zamanıydı ve tarlalar da yanıyordu. Komutanımız Boğaz mevkisinde bir tepeyi gösterdi. Burayı kuşatıp aldık. O gece sabaha kadar burada mevzilendik. Ertesi gün hedef İngiliz Tepe idi. Buraya vardığımızda geriden otobüsle gelen bir alay vardı. Bizi geçtiler ve birden Rumların ateş çemberine düştüler. Burada çok şehit verildi. Biz de anında müdahale ettik ama engel olamadık. Hatta bu çatışma sırasında Bursalı bir arkadaşım yaralandı. Bir mermi sol göğsünden girmiş ve çıkmıştı. Kan kaybediyordu. Çok geçmeden de şehit oldu" diye konuştu.

Kıbrıs anılarını paylaşırken hala heyecanlanan Köse, bir Rum askeriyle yaşadığı olayı şöyle dile getirdi:

"Paşaköy civarında arama tarama çalışması yapıyorduk. Bir köy evinde kapı arkasına saklanmış Rum askeriyle burun buruna geldim. Korkudan tir tir titriyordu. Korkmamasını anlatmaya çalıştım. Sırtını sıvazladım, mataramdan su verdim.  Cebimde biraz fındık vardı, kendisine ikram ettim. Çok şaşırdı ve gülümsedi. Eğer bu asker hayatta ise bu olayı unutmamıştır. Biz millet olarak her zaman zayıf insanların yanındayız. Sonra bu askeri toplanma bölgesine teslim ettim. Zaten Kıbrıs'a gitmek için helikoptere binerken 'Allahım zorda kalmadıkça kimseyi öldürmeyeyim, yardım et' diye dua etmiştim."

Çok zor şartlar altında savaştıklarını ve ekmek bulamadığı zamanlar olduğunu söylerken duygulanan Köse, " Çalıların arasındaki ekmek kırıntılarını toplar, yerdik. Küçük bir savaş gibi göründüğü halde şartlar çok zordu. Yemekte bir çorba ve yarım ekmek olurdu. O ekmekle gün boyu idare etmemiz gerekirdi" ifadesini kullandı.

Ailesine öldü haberi gitmiş

Türkiye Muharip Gaziler Derneği Kocaeli Şube Başkanı Yunus Coşkun da AA muhabirine yaptığı açıklamada, harekat sırasında ailesine öldüğüne ilişkin haber verildiğini anlatarak, "Annem bunu duyar duymaz ağlaya sızlaya yalın ayak askerlik şubesine gelmiş. Bir Yunus Coşkun daha vardı Karslı. 'Odur, o değildir' bakmışlar cenazeye sonra ben olmadığımı anlayıp rahatlamışlar. Ondan 1 ay sonra bana sigara verdiler. Sigaranın kağıdına, 'Anneciğim, babacığım iyiyim, selam eder, ellerinizden öperim, beni düşünmeyin' yazdım. O mektup nasıl geldiyse İzmit'e ulaşmış. O olay beni çok etkilemişti" şeklinde konuştu.

Rum askerlerin Beşparmak Dağları'nın sırtlarında Doğruyol bölüğündeki Atatürk büstünü ters çevirerek kurşuna dizmesinden çok etkilendiğini hatırlatan Coşkun, şunları anlattı:

"İstihbaratımıza göre, telsizci Rumlar'dan kız alıp vermiş. İşte 'Türkler geliyor' diye Rumlar'a telefon açmış. Rumlar da bizim komando kıyafetlerimizi giyip bizden önce savaşa iştirak etmişler. 'Dur, kimdir o' deyince onlar da 'Türkiye'den sizi kurtarmaya geldik, komandoyuz" demiş. Bunlar da mevzilerini bırakıp sarılmak için koşmuşlar. O esnada hepsini kurşuna dizip öldürmüşler. Telsizciyi de telefon telleriyle asmışlar."

Rumların köyde yaşayan insanları diri diri yaktıklarını ve anne kucağındaki çocukları diri diri gömdüklerini anlatan Coşkun, buna dayanamadıkları için Rum askerlerine gereken şeyi yaptıklarını söyledi.

Esaret altındaki Kıbrıs halkına yardıma gittiklerini vurgulayan Coşkun, harekat sırasında yaşadıkları sıkıntıları ise şöyle anlattı:

"Savaş sırasında su ve ekmek bulamadık. Antifrizli suları süzerek, paslı içtik. Bundan dolayı rahatsızlandık. Palaskaları birbirine bağlayarak kuyudan su çektik. O da tuzlu su, içilmiyor. Ekmekler yemyeşildi, yiyemiyorduk. Tavukları çiğ çiğ yedik. Çok büyük eziyetler çektik "

Türkiye'nin bayrağını her zaman göklerde dalgalandıracaklarını vurgulayan Coşkun, "Hiçbir zaman esaret altında kalmayan Türk milleti olarak, esaret altında kalan hangi halk olursa olsun mazlum insanların yardımına koşmaya hazırız" diyerek sözlerini tamamladı. - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Paşaköy Türkiye Kayseri Kıbrıs Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi! Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir? Patiswiss CEO'su Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Elif Aslı Yıldız kaç yaşında, nereli? Hıdırellez nedir? Hıdırellez günü ne yapılır? Hıdırellez kutlamak günah mı? Üsküdar - Samandıra Metro Hattı'nda ne oldu? Metrolar çalışıyor mu? İSKİ BARAJ DOLULUK ORANI 2024: İstanbul barajlarında son durum nedir? Baraj doluluk oranı seviyesi yüzde kaç? Kocasını terk edip üvey oğluyla kaçtı! Üvey oğluyla kaçan kadın ne dedi, olay ne? KURBAN BAYRAMINA KAÇ GÜN KALDI 2024: Kurban bayramı ne zaman, hangi tarihe denk geliyor? 24 NİSAN TV YAYIN AKIŞI | Bugün hangi diziler var? Kanal D, Star TV, TRT1, ATV, TV8, Show TV, NOW TV Hıdırellez ritüelleri nedir 2024? Hıdırellez ne zaman, hangi tarihte kutlanır? Hıdırellez dileği nasıl yapılır? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 24 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Gelinim Mutfakta CANLI YAYIN | 24 NİSAN GELİNİM MUTFAKTA PUAN DURUMU! Gelinim Mutfakta yeni bölüm İZLE!
title