Haberler

Bağımsız Milletvekili Bal: CHP ile MHP'nin Ortak Adayı Kazanacaktır

Seçim sonuçlarını değerlendiren Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, "Halk, durumu anlamakta zorluk çekti" derken Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de "CHP ile MHP'nin çıkarabileceği ortak, makul bir aday çok iddialı olacak ve kazanacak" dedi.

Seçim sonuçlarını değerlendiren Kütahya Bağımsız Milletvekili İdris Bal, "Halk, durumu anlamakta zorluk çekti" derken Cumhurbaşkanlığı seçimleri için de "CHP ile MHP'nin çıkarabileceği ortak, makul bir aday çok iddialı olacak ve kazanacak" dedi.

AK Parti'nin seçim sürecinde, "iç mihraklar, dış mihraklar, istiklal mücadelesi" gibi mağduriyet kartlarını oynayarak başarılı olduğunu iddia eden Bal, son dönemlerde çıkan tapelerle ilgili vatandaşta bir hazımsızlık oluştuğunu söyleyerek şöyle devam etti:

"Camia dediğimiz kesimin tabanı bile bunu hazmedemedi. Hatta bu tabanın bir kısmı AKP'ye oy verdi. Çünkü geçmişte bu camia AKP'yi fazlasıyla savundu. Doğruyu abartarak övdü, yanlışları görmezlikten geldi. Bu durum tabanda soru işaretlerine neden oldu. 'Bu U dönüşü niye? Dün övdüğünüzü bugün neden bu kadar eleştiriyorsunuz?' diye sorgulandı. Halk, durumu anlamakta zorluk çekti.

Çok ciddi yolsuzluk ve rüşvet iddiaları sandıkta ya da balkonda aklanmaz. Yolsuzluk iddiaları ile ilgili daha somut ve önemli delillerin çıkma ihtimali çok yüksektir. Özellikle yurt dışı kaynaklı bir gelişme, örneğin, İran'da Reza Zarraf'ın ortağı Bebek Zencani'nin de tutuklu olması gibi yeni gelişmeler, olayın AKP tarafından arz edilmeye çalışıldığı gibi, tuzak, kumpas olmadığını, uluslararası bir suç olduğunu daha net gösterecektir. Yurt içinde de Anayasa Mahkemesi gibi faklı aktörlerin devreye girmesi ile, yolsuzluk iddiaları geçiştirilmek yerine daha aklı selimle ele alınacak ve bu sürecin sonunda hem parti, hem Erdoğan itibar kaybedecektir. Hatta, sorumlular yargılanma noktasına getirilecektir. Aslında bu süreç başlamıştır ve bu sürecin sonunda AKP güç kaybetmeye başlayacak, gelecekte başarısızlığa uğrayacaktır.

Özellikle çözüm sürecinin çözüm olmadığı, çözülme olduğu görüldüğünde, hem partinin, hem Erdoğan'ın, hem Gül'ün itibarı sarsılacak, onlara yönelik toplumsal destek azalacaktır. Çözüm sürecinden dolayı başta Güneydoğu olmak üzere ülke genelinde barış ve istikrar var gibi bir görüntü olsa bile, aslında ülke güvenlik bağlamında da tam güvenilir bir güzergaha girmiş değildir. Çözüm sürecinin gerçek yüzü ortaya çıkınca ülkede güvenlik noktasında ciddi sıkıntılar ortaya çıkabilecektir.

AKP'nin son dönemdeki dış siyaset algısı ve uygulamalarından dolayı Türkiye daha fazla özellikle batı dünyasında yalnızlaşacak, özellikle ABD ve AB ile soğuyan, zayıflamaya başlayan ilişkileri daha da kötüleşecektir. Bu durum ise Türkiye'nin ekonomisine, Türkiye'ye gelecek yabancı yatırımın azalmasına, Türkiye'deki hali hazırdaki yatırımların durumuna olumsuz etki yapacak, dolayısı ile iktidarın ve Erdoğan'ın itibarının azalmasına, toplumun desteğinin azalmasına neden olacaktır.

İnsanların olaylara karşısı algısı kolay değişmemektedir. İnsan algısı şöyle çalışır; Eğer bir insan bir kişiye veya kuruma çok güveniyor ise ilk ortaya atılan iddialara itibar etmez. Fakat bu iddialar devam ediyor, daha açık ve net deliller ortaya atılıyorsa ikinci evrede şüphelenmeye başlar. Üçüncü evrede ise bu kişiye, kuruma karşı güvenini sorgular ve kendisi artık muhatabına güvenilmemesi gerektiğini anlar. Fakat bunun için hem zaman, hem yeni somut deliller gereklidir. İşte Türkiye'de başta muhafazakar kesimlerin katkısıyla idealize edilen Erdoğan ve AKP'nin toplumsal desteğinin azalması için biraz daha zamana ve iddiaların hazmedilmesine ihtiyaç vardır. Fakat sürecin sonunda hem AKP'nin, hem Erdoğan'ın itibarının azalacağı ve toplumsal desteğinin sarsılacağı kesindir."

-"CHP İLE MHP'NİN ORTAK ADAYI KAZANACAKTIR"-

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na yönelik saldırıyı "Utanç verici" olarak niteleyen Bal, "Sayın Kılıçdaroğlu'na yönelik yumruk hadisesi sokaklara inmeye başlarsa bu durum ekonomiye de siyasete de zarar verir" dedi. Cumhurbaşkanı adaylığı ile ilgili bir soruya yanıt veren Bal, tartışmaların şimdiden başlamasını "manidar" belirterek, "Acaba birileri yolsuzluk iddialarının üzerini bu şekilde mi örtmek istiyor? Çünkü henüz erken. Önce 'montaj mı dublaj mı' meselesi açığa kavuşturulmalı" dedi.

Başbakan Erdoğan'ın Cumhurbaşkanı seçilme şansının olmadığını, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün ise seçilme şansının az olduğunu iddia eden Bal, "CHP ile MHP'nin şu andaki hukuksuzluğa inat, sağdan ve soldan oy alabilecek vizyon sahibi ortak bir aday çıkarırsa, benim kanaatim o aday kazanır. Ve yanılmıyorsam CHP ile MHP'nin çıkarabileceği ortak, makul bir aday çok iddialı olacak ve kazanacak. Bu saldırı, Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde, CHP ile MHP arasında bir yarık oluşturmak için psikolojik bir hareket olabilir. Kimseyi suçlamıyorum, Bunlar benim aklıma geliyor açıkçası. Vizyon sahibi insanlar böyle bir tuzağa düşmemeli" dedi.

Kaynak: ANKA / Güncel

İdris Bal Ak Parti Kütahya Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title