Haberler

Bağımlılığın İlacı Aile İçi İletişim

Güncelleme:

Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü ve Yıldırım Belediyesi'nin konuğu olan Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan, ailelere çocuklarını bağımlılıktan korumanın yollarını anlattı.

Bursa Valiliği'nin himayesinde madde bağımlılığına karşı kararlı adımlarla mücadele eden Bursa Halk Sağlığı Müdürlüğü, Yıldırım Belediyesi ile ortak hareket ettiği 'Değerlisin Sağlıklı Kal' Projesi kapsamında "Zararlı Alışkanlıklardan Korunmada Ailenin Önemi" konulu seminer düzenledi. Adile Naşit Tiyatro Salonu'nda gerçekleşen ve konuşmacı olarak Üsküdar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nevzat Tarhan'ın yer aldığı seminerde Vali Yardımcısı Samet Ercoşkun, Büyükşehir Belediyesi Başkanvekili Muhsin Özlükurt, Yıldırım Kaymakamı Mehmet Aydın, Yıldırım Belediyesi Yardımcısı Ali Ergün ile Bursa Halk Sağlığı Müdürü Dr. Özcan Akan da katıldı.

Bireyin maddeye yönelmesinde iki önemli temel sebep bulunduğunu belirten Prof. Dr. Tarhan, "Zayıf aile bağları ve kötü arkadaş çevresi olan çocukların bağımlı olma ihtimali yüksek risk grupları arasında yer aldığını görüyoruz. Aile bağlarının güçlü olması durumunda çocuk bağımlı olsa bile bir süre sonra bırakabilir. Bu yüzden aile içi iletişim önemli. Çocuk, madde ile aile arasında tercihini aileden yana kullanıyor" dedi.

Çocukların duygusal açıdan ihmal edilmemesi gerektiğinin önemle altını çizen Prof. Dr. Tarhan, "Bireyin anne baba sevgisinden uzak kalması çocuk yaştaki travmaların en büyük sebeplerinden biridir. Bu yüzden çocuklarımıza 10 dakika bile olsa nitelikli bir şekilde ilgilenmek onlara sevgimizi gösterebilmemiz gerekir. Çocuğun ailesiyle zaman geçirmesi bağlanma duygusunu arttırabiliyor. Kişi aile veya karşı cinste aradığı ilgiyi bulamıyorsa çareyi beyindeki ödül ceza sistemini uyaran maddede araya bilir" şeklinde konuştu.

Çocuğa Değeri Olduğu Hissettirilmeli

Aile içersinde demokrasinin çocukların kendilerini rahat hissetmelerine sağladığına dikkat çeken Tarhan, "Çocukların anne babanın aldığı kararları eleştirebilmesi, kendisine seçeneklerin sunulması ve alınan kararlara kendisinin de katılmasının sağlanmasını istiyor. Bu yüzden bizler aile içinde meclis olmasını önemsiyoruz. Çocuk kendisini rahat hissediyor. Kendini bağımlılığa yöneltmiyor. Böyle durumlarla karşılaşsa bile olayı hemen ailesine anlatıyor" diye konuştu.

Çocukları Rahatına Düşkün Yetiştirmeyin

Özellikle 90 sonrası doğan bencil egoist ve kolaya kaçan davranışların görüldüğüne işaret eden Tarhan, "Gençlerimizin oldukça kendilerine ve rahatlarına düşkün olduklarını görüyoruz. Çocuklarımız emek veremeden, uğraşmadan bir şey elde etmesin. Varlıklı ailelerde bu durum daha çok görülüyor. Çocuğun her istediğine evet demek bir süre sonra karşılanamaz istekleri arttırır. Bu durum çocuklarımızın yeni arayışlara gitmesine sebep olabilir" ifadelerini kullandı.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Nevzat Tarhan Adile Naşit Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title