Haberler

Bagev ve Atb Başkanı Çandır Açıklaması

Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) ve Antalya Ticaret Borsası (ATB) Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çandır, Türk lirasının değer kaybetmesine karşın ihracatın azalmasının, ekonomide işlerin iyiye gitmediğinin göstergesi olduğunu öne sürdü.

BAGEV'den yapılan yazılı açıklamaya göre Çandır, Türkiye İstatistik  Kurumu (TÜİK) ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan 2015 yılının ilk 6 ayı ile temmuz ayı dış ticaret verilerine ilişkin değerlendirmede bulundu.

Çandır, 2014 yılının ilk 6 ayında 80 milyar doları bulan ülke ihracatının 2015 yılı içerisinde yüzde 8 azalarak 73,5 milyar dolara kadar gerilediğini belirterek, "Aynı dönemde ithalat yüzde 11 azalarak 119,7 milyar dolardan 106,7 milyar dolara düştü. 2015 yılında ihracattaki azalma nedenlerinin başında ihracatın ithalata bağımlı olması gelmektedir. İthalat azalınca buna bağımlı olan ihracatta da bir düşüş yaşanmıştır" ifadesini kullandı.

Türk lirasının son 2 yılda yüzde 35-40'a yakın değer kaybetmesine karşın ihracatın azalmasının, ekonomide işlerin iyiye gitmediğinin işareti olduğunu savunan Çandır, şunları kaydetti:

"İhracat düşüyor, çünkü dış talep zayıf. Ayrıca ithalat talebimiz önceki yıl ile karşılaştırıldığında daha düşük. İthalat düşük olunca ihracat da düşüyor. Bunun yanında siyasi belirsizlik ve artan terör olayları ekonomimizdeki kırılganlığı artırıyor. Türkiye, yatırımcılar için güvenli bir liman olma vasfını yitiriyor. Siyasi arenadaki çekişmeler bir yana bırakılıp ekonomiye odaklanmanın vaktidir. Zira artan terör olayları, hükümetin kurulamamış olması, ekonomide giderilmesi zor yaralar açıyor. Fatura yine vatandaşa çıkıyor."

İhracatçıya destek olunmasını isteyen Çandır, ihracatçının vergi avantajı, kredi erteleme gibi uygulamalarla desteklenmesinin ekonomiye nefes aldıracağını, bunun da herkese refah artışı olarak yansıyacağını vurguladı.

İhracat küçülürken ithalat büyüyor

Batı Akdeniz Bölgesi dış ticaretine ilişkin de değerlendirmede bulunan Çandır, şöyle devam etti:

"2015 yılının ilk yarısında bölge ihracatı geçtiğimiz yılın aynı döneminin gerisinde kaldı. 717 milyon olan 2014 yılı 6 aylık bölge ihracat performansı bu yıl yüzde 7 azalarak 669 milyon dolara kadar düştü. Rusya'ya yapılan yaş meyve sebze ticaretinin yavaşlaması bölge ihracatını zayıflattı. Blok Avrupa ülkelerindeki durgunluk da bu yılki ihracat rakamlarımızı yavaşlatmıştır. 2015'in ilk yarısında bölge ithalatı, yüzde 4 düzeyinde arttı. Rakamlara göre bölge ihracatımız küçülürken, ithalatımız büyümekte. Bu da bölge dış ticaretinin her geçen gün büyüyen bir açıkla süre geldiğinin bir göstergesi."

İlk 6 aylık dönemde Türkiye'den yapılan ihracatın yüzde 1'ini, ithalatın ise yüzde 0,5'inin, Burdur, Isparta, Antalya illerini kapsayan Batı Akdeniz Bölgesi illeri tarafından yapıldığına dikkati çeken Çandır, dış ticaret gerçekleşmelerine bakıldığında ise yılın ilk yarısında bölge ihracatının, ithalatın üzerinde olduğunu, bunun, bölgede ihracatın ithalata bağımlılığının nispeten düşük olmasından kaynaklandığını belirtti.

Bölgenin toplamında 2015 yılı Ocak-Haziran döneminde ihracat artışının yüzde 17,5 iken, Türkiye genelinde yüzde 3'e yakın düzeyde ihracat daralması yaşandığını bildiren Çandır, bu rakamların Batı Akdeniz'in ülke ekonomisine yaptığı katkıyı ortaya koyduğunu kaydetti.

Çandır, bölge illerinin ithalat rakamlarına da değinerek, "Antalya'nın ocak ayı ithalatı 59 milyon dolarken, bu tutar haziran ayında yüzde 92 artarak 113 milyon dolar seviyelerine ulaşmıştır. Bu dönemde Burdur'un ithalatında azalma yaşanırken, Isparta'nın artışı yüzde 40 düzeylerindedir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA / Yerel

Türkiye İstatistik Kurumu Batı Akdeniz Bölgesi Ali Çandır Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title