Haberler

Bağdat'taki Gazel Çarşısı İlgi Bekliyor

Rengarenk kuş ve balık türlerinin satışa sunulduğu tarihi Gazel Çarşı ve pazarı restore edilmeyi bekliyor Dar sokaklar, yıkılmaya yüz tutmuş duvarlar ve arabaların park imkanının olmaması pazara olan rağbeti düşürüyor Esnaf Cenber: "Pazar kaderine terk edildi.

Irak'ın başkenti Bağdat'ta rengarenk kuş ve balık türlerinin satışa sunulduğu tarihi Gazel Çarşı ve pazarı restore edilmeyi bekliyor.

Cumhuriyet Caddesi'ndeki Gazel Çarşısı'nın tarihi Abbasilere kadar uzanıyor. 902 yılında inşa edilen ve Halife Camisi'nin de içinde yer aldığı çarşı, özellikle Cuma günleri büyük bir kalabalığı ağırlıyor. Çarşıdaki hayvan pazarı ise yüz yıllardır balıklardan güvercinlere, maymundan papağana, kediden köpeğe birçok havyan türü ile alıcılarını buluşturuyor.

İnsanların nefes aldığı yer

Patlamaların eksik olmadığı Bağdat'ta insanların nefes aldığı yerlerden biri olan hayvan pazarına özellikle çocuklar, büyük bir ilgi gösteriyor. Ancak dar sokaklar, yıkılmaya yüz tutmuş duvarlar ve araçlar için park imkanının olmaması pazara olan rağbeti düşürüyor. Çarşı esnafı, yıllardır kendi kaderine terk edilen pazarın artık restore edilmesini istiyor. Yağmur yağdığı zaman çarşı ve pazarın zarar gördüğünü anlatan esnaf, Bağdat hükümetinin biran önce olaya el atması gerektiğini dile getiriyor.

"Pazar dar sokaklardan kurtarılmalı"

Ahmet Cenber isimli esnaf, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dedelerinin de yaptığı kuşçuluk mesleğini babasından devraldığını belirterek, "Kuşçuluk mesleğini nesilden nesile aktarıyoruz. 200 yıldır yapıyoruz. Babam vefat ettikten sonra dükkanı ben üstlendim" dedi.

Çarşının kaderine terk edildiğini ileri süren Cenber, "Böyle tarihi bir yapı korunmalı, restore edilmeli, dar sokaklardan kurtarılmalı. Arabalarıyla alışverişe gelmek isteyenler için parklar yapılmalı" diye konuştu.

Akvaryumlarda rengarenk balıklar satan esnaf Hasan Mahmut da pazarın kendi haline bırakılmasının üzücü olduğunu belirterek, biran önce restore çalışmasının başlaması gerektiğini ifade etti.

"Burası tarihi bir pazardır, kuşaktan kuşağa aktarılarak bugünlere geldi" diyen Mahmut, "Hükümetin bu pazara gereken önemi vermesini istiyoruz" sözlerini kullandı.

Pazarın, Saddam Hüseyin döneminde yasaklar mağduru olduğunu hatırlatan Mahmut, "Saddam döneminde dışarıdan pazara hayvan getirmemiz yasaktı. Şimdi istediğimiz yerden balık, kuş vesaire getirebiliyoruz. Çeşit olarak eskiye nazaran pazarımız daha zengin" şeklinde konuştu.

Tarihi Halife Camisi'nin pazara yakın olması pazardaki hareketliliği artırıyor. Ancak esnaf, Cuma saatinde polisin güvenlik gerekçesiyle pazarı kapatmasından şikayetçi. Kuşçu Nezir Eccam, "Polisin çalışma saatlerimizi belirlemesi doğru değildir. Çünkü biz hangi saatlerin hareketli olduğunu çok iyi biliyoruz" dedi. - Erbil

Kaynak: AA / Güncel

Bağdat Irak Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title