Haberler

    Bağdat Halkı, IŞİD'in Şehre Ulaşmasından Korkuyor

    Güncelleme:

    IŞİD'in Bağdat'a ulaşmasından endişe eden halkın orduya olan güveni de azaldı. Kriz, fiyatlarda patlama yaparken halkın endişesi giderek artıyor.

    Irak'ın başkentinde halkın bir bölümü IŞİD'in başkente kadar ulaşması ihtimalinden korkuyor, bazıları mezhep çatışmasından endişe ediyor. Kriz başkentte hayat pahalılığını da beraberinde getirdi.

    ORDUYA GÜVEN SARSILDI

    Bağdat halkının Irak ordusuna olan güveni, Musul, Tikrit ve diğer bazı bölgelerdeki olaylardan sonra ciddi anlamda sarsılmış durumda.

    Çünkü halkın bir kısmı ordunun bir anda bozguna uğradığına inanıyor. Bir başka kesim ise Şii lider Ayetullah Ali Sistani’nin fetvası üzerine silahlanıyor, binlerce kişi orduya katılıyor. Hepsi de savaşmaya hazır.

    HALK ENDİŞELİ VE KORKUYOR

    Bağdatlıların diğer bir kesimi ise Irak Şam İslam Devleti’ne (IŞİD) bağlı silahlı kişilerin kente ulaşmasından korkuyor. Bu durumda meydana gelebilecek bir mezhep savaşı korkularını arttırıyor. Şii milislerin de faaliyete geçmesiyle mezhep savaşının patlamasından korkuyorlar.

    Saddam’ın devrilmesinden sonra ülkede büyük bir mezhep ayrışması başlarken geçmişte yaşanan olaylar insanların hafızasındaki yerini hala koruyor. O günlerin tekrar geri gelmesinden korkuluyor.

    FİYATLAR PATLADI

    Yaşanan IŞİD krizi Bağdat’ta gıda fiyatlarını çok yükseltti. Daha önce 40 cent (85 kuruş) olan domatesin kilosunun, 1 dolara (2 liranın üzerinde) çıktı.

    Yumurta kolisinin fiyatı arttı. Un ve bazı temel maddelerin fiyatları da artmaya başladı. Bu gıda, sebze ve meyvelerin çoğu kuzey bölgesinden, savaşın yaşandığı bölgelerden geliyor. Araçlar bu bölgelere giremediği için de fiyatlar artmış durumda.

    MALİKİ: GÜVEN BUNALIMINA SOKTULAR

    Nuri Maliki çarşamba günü yaptığı aylık konuşmasında, bölgesel bir komplo ile karşı karşıya olduklarını söyledi ve şu ifadeleri kullandı:

    Bu yıkıcı komploda Baas partisi ve IŞİD arasında bir birliktelik oluştu. Bazı Iraklı siyasiler de kendilerine yardımcı oldu. Bazı ordu yetkilileri ile işbirliği yaparak Irak ordusunun moralini çökertip, güven bunalımının yaşanmasına neden oldular.

    "HALK DİRENİŞİ YOK"

    Maliki konuşmasında, Irak’ın durumu lehine çevirmeyi başardığını ve komploya karşı zafer kazandığını söylüyor. Maliki, Irak’ta yaşananların bazı basın organlarının gösterdiği gibi bir halk direnişi olmadığını da ifade etti.

    Maliki, "Bağdat’ta çok yoğun bir askeri hareketlilik var. Ordu birlikleri çok geniş bir alana yayılmış durumda. Askeri kontrol noktalarının sayısı arttırıldı." diye konuştu.

    "GÜVENLİK ARTTIRILDI"

    Maliki, "Özellikle Bağdat’ın bazı kavşak noktalarında bulunan kontrol noktaları takviye edildi. Bu bölgelerden silahlı kişilerin iç kısımlara girmesinden endişe edildiği için kavşaklarda güvenlik arttırıldı. Parlamento da şu anda faaliyette değil. Büyük ihtimalle yeni parlamentonun ilk oturumu önümüzdeki ayın ilk gününde yapılacak." ifadelerini kullandı.

    Maliki, "Oturumda ilk olarak parlamento başkanı ve iki yardımcının seçimi yapılacak. Ardından cumhurbaşkanı ve başkan belirlenecek. Tabii bunların hepsi tek bir oturumda seçilmeyecek. Çünkü buralara seçilecek isimler üzerinde parlamentoda uzlaşma sağlanması gerekiyor. Bu birkaç oturum veya daha fazla sürebilir." dedi.

    Kaynak: Aljazeera.com.tr / Güncel

    Bağdat Musul Irak Işid Güncel Haberler

    Bakmadan Geçme

    20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
    500

    Yorumlar (6)

    Allah sonumuzu hayr etsin:

    SICAKLARIN ARTMASIYLA ORTA DOĞUDA TANSİYON YÜKSELİYOR.

    17
    0
    yanıtYanıtla
    ref:

    tayyip iftihar eder bu tabloyla artık ha bu ateş orada kalmaz türkiyeyede sıçrar bizim bir özelliğimiz var usta neyaparsa yapsın bu millet birbirini oradaki gibi kesmez öldürmez

    11
    2
    yanıtYanıtla
    toby:

    bağdattaki kirtler öbür tarafa gitmenize az kaldı sevinçli haberleri bekliyoruz inş ışid bir an önce girecek oraya

    3
    3
    yanıtYanıtla
    MUHAMMED:

    ŞEYTAN DİNİ İSLAMI YAYGIN OLAN MAZLUM MÜSLÜMANLARLA UĞRAŞIR BİZİM MÜSLÜMAN KARDEŞLERİMİZ BUNU ANLAMAMAKTA ISRAR ETTİKÇE BÖLÜNMELER ÇATIŞMALAR VE AKAN KAN KIYAMETE KADAR SÜRECEKTİR VE ŞEYTANA OYUNCAK OLAN İNSANLARA İSE ÇETİN BİR AZAP VARDIR İSLAM DİNİNDE KATLİAM YOKTUR HİÇ OLADI ALLAH İÇİN SAVAŞMAK VARDI ALAHA İNANMAYANLAR KARŞI SAVAŞMAK...

    3
    0
    yanıtYanıtla
    SegoLas:

    El kaide intihar dönemi bitti ve şimdi IŞİD

    1
    0
    yanıtYanıtla
    Adınız Yazınmehmet:

    yaz geldi havalar ısındı insanoğlu yine karmaşada soğuklar bastırsın kış gelsin görürüm ben işidi

    0
    0
    yanıtYanıtla
    Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
    title