Haberler

Bafralı Tütün Üreticileri Destek Bekliyor

Samsun’un Bara ilçesinde kırsal kesimin geçim kaynağı tütün üreticileri devletten destek bekliyor.

Samsun'un Bara ilçesinde kırsal kesimin geçim kaynağı tütün üreticileri devletten destek bekliyor.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, Yönetim Kurulu Üyesi Şükrü Derebey, Oda Genel Sekreteri Alper Çelebi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan Gökçeağaç ve Gökçesu Mahallelerinde tütün üreticilerini ziyaret etti.

Oda başkanı ve beraberindeki heyet üreticileri yerinde ziyaret ederek sorunlar hakkında bilgi aldı. Ziyarette üreticiler tütün üretiminin baştan sona zorlu bir iş olduğunu ancak kazancın düşük olduğunu söylediler. Tütün üreticilerinin tek memnun olduğu şey ise eskiden elle dizilen tütünün şimdi makine ile dizilmesi.

Çocukluğundan beri tütün işi ile uğraştığını söyleyen Nermin Gümüş, "Daha öncelerde elde diziyorduk. Sonra kutulu makine çıktı. Kutulara koyuluyordu, şimdi bu makine çıktı. 3 senedir bu makine ile diziyoruz. Çok memnunuz" dedi.

Yaz tatilinde tütün işi yapan Ordu Üniversitesi Fen Bilgisi Öğretmenliği öğrencisi Gamze Kocabaş, tarlaya gitmediğini, tütün dizme makinesinin başında çalıştığını söyledi.

Babadan gelen tütün işini yapmaya çalıştığını ifade eden Gökçeağaç Mahallesi'nden tütün üreticisi 78 yaşındaki Yusuf Kocabaş, "Amerikalı bir sigara fabrikasının müdürünün kendisine 'Dünyanın her tarafından fabrikamıza tütün geliyor. Türkiye'nin ürettiği tütün yetmiyor. Tütünü yaygınlaştırın, herkes tütün yapsın, siyasilerle görüşün destekleme yapsın. Hiç olmasa yabancı ülkelerden gelen tütün olayı bitsin. Burada Türkiye'de üretilen tütün işlensin, hem istihdamı oluşturulur hem göç olayı olmaz' diyor. Ama bizim bunu yapacak gücümüz yok. Şu anda girdiler çok pahalı. Çoğu tütünü bırakıyor. Bu köyde en az 10 hane daha bu işi bırakıyor" şeklinde konuştu.

Tütünün hem masraflı hem de çok zahmetli olduğunu belirten Göksesu Mahallesi'nde tütün üreticiliği yapan Aytekin Çil, "Devlet bu işi komple bıraktı, tütüne destek yok. Önceden TEKEL varken bu iş böyle değildi. Hep tüccarın eline kaldık. Tüccar ne derse o oluyor. Ama devletin bu işe bir el atarak piyasa bulması lazım. Geçen sene 40 dönüm arazide tütün yaptım ve 4 ton tütün aldım. Bizim burada başka yapacak bir şeyimiz yok. Çünkü suyumuz yok, su olmayınca hiç bir şey olmuyor. Mecburiyetten bu işi yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Üreticiler tarafından kurutulan tütünleri inceleyen Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Bafra tütünü gelmiş geçmiş yılların en kaliteli tütününü yakalamıştır. Tütün kırsal kesimde yaşayan çiftçinin en önde gelen yegane geliridir. Gecen yıl 15 liraya sattılar, bu sene de tüccarların sözleşmelerinde 17-18 lira arasında ama bu sene 18 lira değil tütün 25 lira olması gerekir. Ekimler az ama kalite randıman çok yüksek. Kırsal kesimde tütünle uğraşanlar olarak devletten tek isteğimiz ovada dekar başına vermiş olduğu pirimi kırsal kesimde tütün yapan çiftçiye verilmesini istiyoruz. Bu destekler verilirse kırsalda göçler önlenir, tütün daha kaliteli olur, dışarıdan tütün alınacak tütünler Türkiye'nin genelinde yapılır. Kendi imkanlarımızla devlete büyük bir katkı oluşturur."

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Bafra Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Kemal Ayan ise Bafra'nın tütüncülüğün merkezi olduğunu vurguladı. Ayan şöyle konuştu: "Özellikle ihraçlık en kaliteli tütünün merkezi. Bafra'da yaklaşık 8 bin aile tütün üretimi ile iştigal etmekte. Bu ailelerinde yüzde 80'den fazlası bu kırsal alanda ve başka hiç bir alternatifi olmayan tütün tarımı ile ilgilenmekte. Burada biz çok önemli bir şey görüyoruz. Önder bir çiftçi var. İki önemli bir şekilde mekanizasyon var. Üçüncüsü burayla ilgili olan insanların işleri daha kolay, makine ile beraber daha rahatlar. Dolayısıyla önden çiftçi, tarımsal mekanizasyon, mutlu ve iyi gelirli insanlar ve Türkiye'nin ihraç edilebilir nitelikte çok önemli bir döviz kaynağı. Tütünü kaliteli bir şekilde üretebiliyoruz ve bu kaliteli tütünü ihraç edip ülkemize döviz kazandırabiliyoruz. Bunun için Bafra'nın yeni tarımsal mekanizasyonun da tütünü yerleştirmekle önemli bir kazanın elde ettiği Bafra'daki tütün çiftçisi ve bu üründen ve bu çiftçilikten daha mutluyuz. İyi fiyatlar yakalıyoruz. Daha da iyi fiyatlar tütünde yakalayınca çiftçinin emeği karşılığını bulacak ve çiftçide daha mutlu olacak." - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Kemal Ayan Türkiye Samsun Bafra Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title