Haberler

Bafra Ovası'nda 'Çeltik Ekim Günü'

Samsun’un Bafra ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım Üreticileri Birliği tarafından ‘Çeltik Ekim Günü’ düzenlendi.

Samsun'un Bafra ilçesinde Ziraat Odası Başkanlığı ve Tarım Üreticileri Birliği tarafından 'Çeltik Ekim Günü' düzenlendi.

Dereli Mahallesi'nde düzenlenen Çeltik Ekim Günü'ne Samsun Valisi İbrahim Şahin, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Bafra Kaymakamı Halis Arslan, Bafra Belediye Başkanı Zihni Şahin, AK Parti Samsun İl Başkanı Muharrem Göksel, İlçe Müftüsü İsmail Çiçek, Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Göksel Başar, Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, daire amirleri, muhtarlar ve çiftçiler katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Bafra Ziraat Odası Başkanı Osman Tosuner, "Bafra Ovası Türkiye'nin ikinci Çukurova'sıdır. İlk atılacak tohumla bu yıl bereketli bir yıl olur" dedi.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, "Bugün güneşli bir günde bereketli topraklarda yine bir bereketli geçmesini arzu ettiğimiz bir ekim öncesinde sizlerle beraberiz. Burada bir Bereket Duası yapmış olmaktan son derece mutluyum. 125 gün sonra beklenenin üstünde bir hasat yapmayı umuyoruz. İnşallah bereketli bir sezon olur" diye konuştu.

110 BİN DEKAR ÇELTİK EKİMİ

Bafra Ovası'nda yapılan çeltik üretimi hakkında bilgi veren Kaymakam Halis Arslan, "Bafra'da 42 mahallede çeltik ekimi yapılıyor. 2005 yılından 2015 yılına kadar ekim alanında yüzde 90'lık bir artış olmuştur. Bu seneki rakam şu ana kadar yapılan müracaatlara göre 110 bin dekardır. Özellikle ilçemizde Osmancık ve gala pirinçleri ekilmektedir. Şu anda 14 adet çeltik işleme fabrikasında ürettiğimiz çeltikler işlenmekte ve halkımızın sofrasına sunulmaktadır. 10 yıl önce şu gördüğünüz tavalar 1 ila 5 dekar altındaydı. Bugün ise 10 ila 30 dekar arasına çıkmıştır. Lazerli, düzenleme ve tesviye yapılmaktadır. Modern tarım yöntemleri kullanılmaktadır. Dekara verim 850 ila 900 kilogram arasındadır. 2 bin 200 çiftçi ailesi geçimini çeltik üretiminden sağlamaktadır. 120 ila 130 gün sonra bu verimli güzel topraklarda hasat yapılacaktır. Yıllık çeltik üretimimiz 75 bin ton civarındadır. Bugün özellikle çeltiğimiz su ve toprakla buluşarak yemyeşil bir desen oluşturacaktır" diye konuştu.

Samsun Valisi İbrahim Şahin ise yaptığı konuşmada, "Bafra, Çukurova'dan sonra en büyük en verimli bir iki ovamızdan birisi. Çeltik emeği yorun bir iş. 'Rüzgar eken fırtına biçer' diye bir atasözü var. Burada çeltik ekeceğiz, inşallah insanların beklediğinin üzerinde bir sezon olur. Çeltik dışında farklı ürünlerle de Bafra Ovası'nı zenginleştirilelim istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Konuşmaların ardından İlçe Müftüsü İsmail Çiçek tarafından yapılan Bereket Duası'nın ardından ilk tohumları Vali Şahin ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz tarafından sulak alana bırakıldı. - SAMSUN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Yusuf Ziya Yılmaz İbrahim Şahin Bafra Ovası Samsun Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title