Haberler

Bafa Gölü'nün Kirliliği Hava Fotoğraflarına da Yansıdı

Ege Bölgesi’nin en büyük sulak alanlarından Bafa Gölü’nün kirliliği hava fotoğraflarına da yansıdı.

Ege Bölgesi'nin en büyük sulak alanlarından Bafa Gölü'nün kirliliği hava fotoğraflarına da yansıdı. Uçaktan çekilen Bafa Gölü fotoğrafı, gölün son durumunu net bir şekilde ortaya koyuyor.

Hava fotoğrafını değerlendiren Kuşadası Eko Sistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) bilim danışmanı Yrd. Doç.Dr. Erol Kesici, "Bafa Gölü'nde kirliliğinin en yoğun olduğu kısım doğu kesimi coğrafik olarak Muğla ili sınırları içerisinde yer alan binlerce yıllık yerleşim alanı olan Kapıkırı-Herakleia bölümüdür. Gölde alg patlamalarının ve balık ölümlerinin en çok görüldüğü bu kesimin uçaktan çekilen fotoğraflarında da görüldüğü gibi, göldeki kirlilik-bulanıklık bu kesimde gri renk görünümünde belirgin bir şekilde görülmektedir. Göllerin doğal yapı ve oluşumu, topoğrafik ve ekolojik yapılarının bilinmesi göllerin koruma kullanımda temel bilimsel ilkelerindendir, bir nevi doğal göllerin "alfabesi"dir. " dedi.

Bafa Gölü'nün binlerce yıldır doğal yapısını koruyarak gelmiş ve son otuz yıl içerisinde ciddi kirlilik tehditleriyle karşı karşıya kaldığını ve kalmakta olduğunu belirten Yr. Doç. Dr. Erol Kesici, " Uçaktan çekilen fotoğrafta da görüldüğü gibi, göldeki bulanıklık gölün son derece kirli olduğunun fiziki görünümüdür. Gölde yapılan su analizleri, alg çoğalması ve balık ölümleri de bunun diğer bir kanıtıdır. Bafa Gölü'nün batı kesimine nazaran çok daha fazla sorunlu olan doğu bölgesindeki kirlilik nedeni, bu kesimin koy özelliğinden ve etrafındaki yoğun atıklardan kaynaklanmaktadır. Koylar, göl ve denizlerin karaların iç kesimlerine doğru yaptıkları sığ girintilerdir. Çok hassas ve nazik bölgelerdir. Gölün bu mevkii su hareketlerinin oldukça az olduğu ve gölün dışa akışı olmayan kesimidir. Bafa Gölü'nün bu kesimlerindeki fiziksel, kimyasal ve mikrobiyolojik ölçümler sonucunda su sirkülasyonunun çok az olduğu bu kesimlerde su kirliliğinin hat safhaya ulaştığı bu tarihi kesimde önlemler alınmazsa buradaki ekolojik, tarihi ve kültürel doku ve güzellikler kaybedilecektir. Gölün, yağışların dışındaki en önemli su kaynağı olan B. Menderes'in kirli suları ve göl çevresindeki tarım-sanayinin katı ve sıvı atıkların, kimyasal ve biyolojik arıtmaya tabi tutulmadan göle-kanallara deşarj edilmesi sonucunda gölün bu hassas kesimleri çok aşırı oranda kirlenmiştir. Bafa Gölü mekanik ve biyolojik yöntemlerle temizlenmeli, binlerce yıllık doğal özelliğindeki yapısı korunmalıdır. Tabiat Parkı alanı olan gölün korunması ve kirliliğinin önlenmesine yönelik yasalar uygulanmalı ve gerekli denetimler sağlanmalıdır " diye konuştu.

Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü ise " Yazımıza istinaden, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün gönderdiği cevap yazısında "Benzer sulak alanlarda, yaşayan organizmaların ihtiyacı olan optimum çevresel koşulların oluşması neticesinde ani alg artışlarının görülmesi bilim insanları tarafından olağan bulunmaktadır." Denilmektedir. Bafa Gölü'ndeki bu tür alg çoğalması olağan bir durum değildir. Bafa Gölü'nde bu görünümü oluşturan ve her yıl dağılım ve miktarı giderek artış gösteren Mavi-yeşil algin (siyonobakteri) laboratuvarlarda DNA izolasyonu gerçekleştirilmiş ve istenilen gen bölgesi PCR'da çoğaltılarak sekanslama (dizi analizi) işlemine tabi tutulmuştur. Bu işlemlerin sonuçları veri tabanına girilerek göldeki yaygın türün Nodularia spumigena olduğu saptanmıştır. Bu türün Bafa Gölü'nde olduğu gibi aşırı oranda artışı ve durgun dönemlerde göl yüzeyinde ve iç kesimlerinde birikinti- tabaka oluşturması normal bir durum değildir. Bu tür oluşumların olduğu göllerdeki araştırma sonuçları; su kalitesi, su canlıları ve çevre için istenmeyen sonuçlara yol açabildiği bildirilmektedir. (Garcia 1989;Codd ve Beattie- Gaete 1994, Burry 1996). Mavi yeşil alg türleri elbette sularda doğal olarak bulunmaktadır. Fakat Bafa Gölü gibi hiperötrofik seviyeye ulaşmakta olan göllerde bu durumun normal-doğal karşılanması söz konusu olamaz. Bu manzara Bafa Gölü'nün aşırı oranda kirlendiğinin göstergesidir. Olay gölde; atıklar sonucu artan fosfor ve azot vb. besi yüklerinin sonucu oluşan alg çoğalmasıdır ve sıradan bir olay olarak da kabul edilemez" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kuşadası Muğla Bafa Ege Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title