Haberler

Bafa Gölünde Tehlike Büyüyor

Güncelleme:

Ege Bölgesinin en önemli sulak alanı olan Bafa Gölündeki kirlilik üst düzeye ulaştı.

Ege Bölgesi'nin en önemli sulak alanı olan Bafa Gölü'ndeki kirlilik üst düzeye ulaştı. Aydın- Muğla il sınırındaki Bafa'da inceleme yapan uzmanlar, canlı yaşamının bitmeye başladığına dikkati çekerek, gölde iki hafta önce başlayan yeşil alg istilası ve balık ölümlerinin ardından suda köpürmeler meydana geldiğini söylediler. Gelişmelerin ardından Milas Kaymakamlığı, Bafa'daki kirlilikle ilgili rapor hazırlandığını açıkladı.

Bölgede incelemelerini sürdüren Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği(EKODOSD) tarafından yapılan açıklamada, göldeki kirliliğin geldiği noktanın ürkütücü olduğu belirtilerek, "Son 10 gündür meydana gelen ekolojik bozulmalardan dolayı Bafa Gölü yüzeyinde suya yazı yazmak mümkün hale geldi" denildi. Yaşanan gelişmelerin ardından Bafa Gölü etrafından yaşayan bölge insanları da huzursuz etmeye başladı. Bafa Gölü'nde turizmcilik yapan Hüseyin Küçüktiryaki, "Bafa'daki tarlamı zeytinliğimi satarak, gölün kıyısında restoran kiraladım.10 gündür göldeki pislik ve koku yüzünden tek bir şiftah bile etmedim. Bizim sonumuz ne olur, çoluğumuz çocuğumuz var korkmaya başladım. Çok kötü durumda ve çaresiziz. Yetkililerden bir çözüm bekliyoruz" dedi. Göl kıyısındaki yerleşimlerden Gölyakalı Mehmet Akgün ise " Doğma büyüme buralıyım. Balıkçılık ve turizmcilikle geçinen bir insanım. Devlet yetkilileri biraz duyarlı olsunlar artık. Menderesin atıkları göle girip pisliyor. Sivrisinek çoğalırsa, vatandaş hasta olur, zehirler bu insanları. Devletten bir yardım bekliyoruz" diye konuştu. Kapıkırı'nda turizmcilik yapan Kubilay Karabulut da, "22 yıllık turizmciyim. Burayı tanıtmaya çalışıyorum. Gölün bu gidişatını yıllardır takip ediyorum, çünkü gölün hemen yanındayım. Eskiden bu durum çok sıcaklarda olurdu, şimdi daha erken başladı, göl artık pisliği kusuyor. En büyük sorun burada yaşayan insanlar hastalıklara karşı nasıl kurtarılacak. Şu an burada bir önlem alınması için insanların ölmesi mi, hastaneye mi yatması lazım. Biz turizmden vazgeçtik, burada yaşayan insanların sağlığını düşünmeye başladık. Biz suçlu aramıyoruz, bir an önce çözüm bekliyoruz. Bu göl hem Aydın'a hem Muğla'ya ait. Aydın'dan gelenler Muğla'ya, Muğla'dan gelen Aydın'a havale ediyor. Bir an önce çözüm bulunmasını istiyoruz " şeklinde konuştu. Bafa Gölü'nün güney kıyılarında 27 yıldır balıkçılıkla geçinen Pınarcık'lı Mustafa Yavuz, "Benim devletten ne bağkurum var, ne de sigortam var. Benim ve çocuklarımın tek sigortası Bafa Gölü'dür. Göl olmazsa biz aç kalırız. Tek geçim kaynağımız burası, bir an önce yetkililerden buraya bir çözüm bulmalarını istiyorum" dedi.

UZMANLAR, ACİL ÖNLEM İSTİYOR

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi'yle birlikte Bafa Gölü'nde çalışmalarını sürdüren Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Hidrobiyoloji Bölümü'nden hidrobiyolog Kutsal Kesici, Bafa gölünde yaşanan kirlilikle ilgili çarpıcı açıklamalar yaptı. Kesici, "5 yıldır bu bölgede çalışmalar yürütmekteyiz. Özellikle toksit Nodularia spumigena çoğalmaya başladıktan sonra hem yaz hem kış aylarında düzenli olarak analizler yapmaktayız. Her şey ortada, nedense hiçbir şekilde adım atılmıyor. Göldeki azot fosfor dengesi bozuluyor. Azot fosfor dengesi bozulduğunda, gölün normal florasında bulunan algler ani çoğalma yapıyor ve kıyılarda yoğun olarak birikiyor. Gölün üzeri halı gibi kaplı. İlk olarak burada mekanik bir temizleme yapılmalı. Dünyada bu gibi durumlarda neler yapılabildiği konusunda örnekler var. Probiyotik organizmalar kullanılıyor, uygun zamanlarda göle aşılanıyor. Bu kötü görüntünün oluşmasını bu organizmalar engelliyor. Acilen mekanik temizlik ve biyolojik savaşın yapılması lazım. Burada çeşitli hastalıklar çıkabilir. Gölyaka kıyılarında solucan benzeri organizmalar öldüğünü de tespit ettik. Doğaya insanın saygısı olması değer vermesi gerekiyor" dedi.

EKODOSD: "BU GİDİŞLE GÖLDE MASKE KULLANILACAK"

Kuşadası Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü ise, Bafa gölü ve çevresinde yaşayanların gölden gelen kokuya karşı maske ile dolaşmaya başladığına dikkati çekti. Kuşadası EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "Bafa Gölü'nde sorun belli, çözüm de bilim insanları tarafından ne yapılması gerektiği konusunda söyleniyor. Özellikle Kapıkırı ve Gölyaka bölgelerine kirlilik en üst seviyeye ulaşmış durumda. Burada yaşayanlar tedirgin ve mutsuz. Gölün etrafında yaşayan vatandaşlar göl nedeniyle geçimlerini sağlıyorlar. Balıkçısı, turizmcisi göle bel bağlamış durumda. Sorunu ortadan kaldıracak çözüm olmasa da, bir an önce temiz su tahsisinin yapılması gerekiyor. İnsan sağlığını etkileyecek sorunlar meydana gelmeden tüm ilgili kurumlar, bilim insanları, STK'lar bir araya gelmeli, Türkiye'nin en güzel göllerinden biri olan Bafa'yı tekrar eski haline gelmesi için acil çözümleri hayata geçirmelidir " diye konuştu.

MİLAS KAYMAKAMLIĞI RAPOR HAZIRLIYOR

Bu arada, Milas Kaymakamı Fuat Gürel, Bafa Gölü'nde yaşanan kirlilikle ilgili rapor hazırlandığını belirterek, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ekiplerinin bölgeden gelen ihbar üzerine inceleme yaptığını söyledi. Kaymakam Fuat Gürel, "Bölgede bazı bakterilerin üremesi nedeniyle koku ve kirlilik yaşandığı düşünülüyor. Hazırlanan raporu Devlet Su İşleri (DSİ) 21. Bölge Müdürlüğüne sunacağız" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Milas Muğla Aydın Bafa Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Survivor eleme adayları kim? 24 Nisan Çarşamba Survivor potada kimler var? #129300 Kaç öğretmen atanacak? Atanacak öğretmen sayısı belli oldu mu? Bakan Tekin duyurdu Survivor kim kazandı? 24 Nisan Çarşamba Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Görümce nerede çekildi? Görümce filmi konusu nedir, oyuncuları kimlerdir? Görümce hangi il ve ilçede çekildi? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Görümce filmi konusu nedir? Görümce filmi oyuncuları ve Görümce özeti! Kuruluş Osman CANLI izle! ATV Kuruluş Osman 157. bölüm canlı izle! Kuruluş Osman yeni bölümde neler olacak? ATV canlı izleme linki! 24 Nisan 2024 Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title