Haberler

Badem Rekoltesinde Bu Yıl Artış Bekleniyor

Güncelleme:

Muğla'nın Datça ilçesi kaliteli badem üretiminde dünyada ilk sıradaki yerini korurken, bu sene rekoltenin çok daha yukarı çıkacağı açıklandı.

Muğla'nın Datça İlçesi kaliteli badem üretiminde dünyada ilk sıradaki yerini korurken, bu sene rekoltenin geçen yıla oranla çok daha yukarı çıkacağı açıklandı. 2012'de 400 ton üretilen iç badem, bir sonraki yıl kötü havalar nedeniyle 80 tona düşmüştü. Bu yıl doğa şartlarının üretime uygun olması sebebiyle 400 ton üretimin hedeflendiği açıklandı. Kayıt dışı badem üretiminin çok fazla olduğunu konunun yetkililere bildirildiği kaydedildi.

Türkiye'nin 66 ilinde, 4.7 milyonu meyve veren 7.9 milyon badem ağacı bulunuyor. Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü verilerine göre Türkiye'de 2012 sonu itibariyle 13.1 bin hektar alanda badem yetiştiriciliği yapılıyor. Buna karşılık halen Datça ve köylerindeki 268 bin 720 badem ağacı bulunduğunu söyleyen Sındı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Ömer Ohan (63), Bölgemizde üretilen bademler sahiplerinin ismiyle anılır. Datça genelinde 100'e yakın badem çeşidi var. Ama sırasıyla 'Sıra, Ak ve Nurlu Badem' en önemlileri. Datça'da yüzde 60 Ak Badem, yüzde 20'şer de Sıra ve Nurlu Badem yetişiyor. Nurlu Badem dünyanın en iyi ve en kaliteli bademi. Şu anda bize giriş kilosu KDV dahil 45 lira. 53 liraya satıyoruz. Ak Badem 35'e girip 40'a çıkış yapılıyor. Sıra badem girişi 25 çıkışı 30 lira dedi.

REKOLTE HEDEFİ 400 TON

Datça'da bu sene 400 ton kuru iç badem üretileceğini belirten Ohan, 2012 yılında üretim 400 ton iken 2013 yılındaki kötü hava şartları rekolteyi 80 tonda bıraktı. Bu sene yine 400 tonu buluruz. Muğla Borsası'nda bize ithal bademde yüzde 43 gümrük vergisi olduğunu bunun düşürülüp düşürülmemesini isteyip istemediğimizi sordular. Amerika bademinin Türkiye'ye girişi 9, İspanya bademinin girişi 7 lira. Gümrük vergisi yüzde 20'ye düşürülürse 9 liralık badem 5 liraya girecek. Türkiye'nin şartları buna uygun değil diyerek kabul etmedik dedi.

ÜRÜNÜN YÜZDE 70'İ KAYIT DIŞI

Toplantıda borsaya bildirilen toplam badem üretiminin 50 ton olduğunu öğrendiğinde şok olduğunu söyleyen Ohan, Sadece Datça'da 400 ton üretim var. Datça'dan ayrı olarak Bozburun ve daha başka bölgelerde de üretim var. Sadece Datça üretimini düşünecek olursak 350 ton üretim kayıt dışı. Bunu devlet kademelerine de ilettim. Datça ürününün yüzde 70'i kayıt dışı diye konuştu. BİN 500 TON ÇAĞLA

Şubat, Mart ve Nisan aylarında çağla badem üretiminin bin 500 tonu bulduğunu da belirten Ohan, Çağlayı kilosu 30 liradan almaya başlarız, 3 liraya kadar düşer. Bundan ayrı olarak Türkiye genelinde badem yağı istenilen seviyede değil. Şeker yapılan badem ezmesi, bal ve badem ile diğeri de ballı badem ve keçiboynuzu ezmesi olarak üç çeşit badem ezmesi var. Ballı badem ve keçiboynuzu ezmesini ben buldum. Bunların da çok iyi pazarlanması gerekir dedi.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Orman Genel Müdürlüğü Türkiye Muğla Datça Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title