Haberler

Babıali Sohbetleri"

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri" etkinliğinde, Necip Fazıl Kısakürek'in talebesi ve "metafizik evladım" dediği Hilmi Oflaz anıldı.

Edebiyat Sanat ve Kültür Araştırmaları Derneği'nce (ESKADER) düzenlenen "Babıali Sohbetleri" etkinliğinde, Necip Fazıl Kısakürek'in talebesi ve "metafizik evladım" dediği Hilmi Oflaz anıldı.

Timaş Kitapkahve'de gerçekleşen etkinlikte, AA muhabirine açıklamada bulunan Oflaz'ın talebelerinden Prof. Dr. Cemal Zehir, 1936 yılında doğan Oflaz'ın 1998 yılında da vefat ettiğini belirterek, "Türk münevverleri içerisinde sözlü edebiyat geleneğimizin en son temsilcilerinden biriydi." dedi.

Prof. Dr. Zehir, Oflaz'ın önemli vasıflarından birinin 25 yıl boyunca Kısakürek'in yanından ayrılmaması olduğunu aktararak, "Büyük Doğu" idealini ve fikrini ruhen ve bedenen tüm yönleriyle yaşayan bir şahsiyet olduğunu kaydetti.

Oflaz'ın imanı sağlam bir Müslüman olduğuna işaret eden Zehir, şöyle devam etti:

"İmanı çok sağlam ve akaidi çok güçlü olan bir insandı. Bir edebiyat, felsefe, tarih fakültesi okumamıştı ama çok iyi bir edebiyatçı, felsefeci ve tarihçiydi. Hilmi Abi'nin en önemli özelliklerinden biri de vefasıydı. Hilmi Abi 1960'lı yıllarda özellikle İstanbul'da üniversite okuyan her öğrenciye sandviç vermiş bir adamdır."

Zehir, Oflaz'ın maddi zenginliği bulunmayan bir insan olduğu halde büyük hazineleri olan bir insan gibi yaşadığına dikkati çekerek, "Hiçbir zaman paraya, makama değer vermezdi. Ona bakınca Nesimi'nin 'Zerre tamahım yoktur şu dünyanın varına, rızkı veren Hüda'dır, kula minnet eylemem' sözünü hatırlarım, o aynen böyle biriydi. Hiç kimseye minneti yoktu." diye konuştu.

"Batı'da yaşasa hakkında onlara kitap yazılırdı"

ESKADER'in kurucularından, gazeteci yazar Mehmet Nuri Yardım da, Oflaz'ın Kısakürek'in "azad kabul etmez kölesi" diye tanındığına değinerek, şunları vurguladı:

"Bilim hayatımızın, fikir hayatımızın, kültür dünyamızın son dönemdeki en renkli portrelerinden birisiydi. Yokluklar içinde yetişmiş ama varını, yoğunu öğrencilere veren, onlara destek olan, onların daha iyi yetişmelerine emek harcayan çok kıymetli bir büyüğümüzdü."

Oflaz denilince aklına vefa, fedakarlık, kadirşinas geldiğini söyleyen Yardım, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Necip Fazıl'a sahip çıkması başlı başına destandır bence. O hepimize örnek olmuştur. Büyüklerimize nasıl sahip çıkmamız gerektiğini anlatmıştır. Bugün yeni Hilmi Oflaz'lara ihtiyacımız var. Toplumu ayakta tutacak olan bu değerlere, bu şekilde sahip çıkabiliriz."

"Oflaz ayarında bir kahraman, bir halk filozofu Batı'da yaşıyor olsaydı, hakkında bugüne kadar onlarca biyografi kitabı yazılmıştı" ifadelerini dile getiren Yardım, "Bugüne kadar sadece bir kitap yazılmış hakkında o da yeterli değil kanaatimce. Yakınları, dostları, sevenleri onun hakkında kitaplar yazmalı ve en önemlisi bir belgesel film ortaya konulmalı ki yeni nesiller bu kahramanı tanısınlar, sevsinler, onları rol model olarak kendilerine alsınlar." dedi.

Oflaz'ın yakın dostlarından Reşat Şen ise, "Nev-i şahsına münhasır bir adamdı. Tariflerin içine girmez. Yalnıza görüp, konuştuğun zaman anlaşılan bir adamdı. Bir insan onunla konuştuğu zaman, su içmeye ne kadar ihtiyaç hissediyorsa, Oflaz'ı da görmeye o kadar ihtiyaç hissederdi." düşüncesini dile getirdi.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Necip Fazıl Kısakürek Mehmet Nuri Yardım Hilmi Oflaz Kültür Sanat Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title