Haberler

Babaeski Ziraat Odası Başkanı Arslan'dan Sevindirici Haber

KIRKLARELİ (İHA) – Kırklareli’nin Babaeski ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, sezon itibariyle iyi bir yıl geçtiğini belirterek, "Bu dönemde de yağışlar ortalamanın üzerinde veya normalinde seyrederse buğdayın hem verimi hem de kalite açısından rekor seviyede olması beklenebilir" dedi.

KIRKLARELİ (İHA) – Kırklareli'nin Babaeski ilçesi Ziraat Odası Başkanı Şahin Arslan, sezon itibariyle iyi bir yıl geçtiğini belirterek, "Bu dönemde de yağışlar ortalamanın üzerinde veya normalinde seyrederse buğdayın hem verimi hem de kalite açısından rekor seviyede olması beklenebilir" dedi.

Babaeski Ziraat Odası Başkanı Arslan, iklimsel şartların çok iyi devam ettiğini söyledi. İlk ekimde biraz sıkıntı olduğuna değinen Arslan, "O da yağmurun aralıklarla devam etmesi ve kesmesi şeklindeydi. Buğdayın çıkışı sonuç itibariyle iyi oldu. Kardeşlenme dönemini iyi geçirdik, yağışları toprak daha fazla aldı bu dönemde. Bunun akabinde çiftçilerimiz biraz heyecan yaşadı. Bu yağışlar devam ederse, kök boğaz ilaçlarını, dar yapraklı, geniş yapraklı ilaçların atımı gecikecek noktasında oldu. Havaların açmasıyla beraber şu an onlar da giderildi. Mahsule baktığımızda tarlalardaki yağış oranı mevsimsel olarak uygun gitmektedir. Önümüzde ki günlerde de şu an azotlu gübrelerin verilme mevsimidir. Artık çiftçimizde bir seferde değil, bölmek kaydıyla azotlu gübreleri verdiği için hem kaliteli buğday yetiştirilmesinde faktör olmaktadır hem de verim artışına sebep olmaktadır" ifadelerini kaydetti.

"BİZ BURADAN ZİRAAT ODASI OLARAK BU TÜR ÇALIŞMALARI YAKINDAN TAKİP EDİYORUZ"

Üreticilerin yol kat ettiğini söyleyen Arslan, "Üreticilerimiz hem bizlerden hem diğer tarımda yapılan fuarlardan bilgi ve beceri anlamında bayağı bir yol kat ettiler. Üretimin nasıl şekillenmesi gerektiğini hangi mevsimde hangi ilaçların programlanması gerektiğini bilmektedirler. Dolayısıyla artık önümüzde kök boğaz ilaçların atıldığı süreçten sonra azotlu gübreleme ve bundan sonraki dönemde de pas kontrolleri yapılacaktır. Biz buradan Ziraat Odası olarak bu tür çalışmaları yakından takip ediyoruz. Gerek ziraat mühendisleri gerek kendimiz üretici olmamız nedeniyle herhangi bir aksaklık olduğunda veya başka bir problem olduğunda mesaj sistemiyle çiftçilerimizi bilgilendirmekteyiz" dedi.

"ŞU AN BUĞDAYLARIN GÖRÜNTÜSÜ GERÇEKTEN ÇOK İYİ"

"Sezon itibariyle iyi bir yıl geçiyor diyebiliriz" diyen Arslan, "Önemli olan buradaki Mayıs ayındaki yağışlar. Buğdayın en çok o dönemde yağışa ve suya ihtiyacı var. Bu dönemde de yağışlar ortalamanın üzerinde veya normalinde seyrederse buğdayın hem verimi hem de kalite açısından iyi bir rekor seviyede olması beklenebilir. Çünkü şu an buğdayların görüntüsü gerçekten çok iyi. Çiftçimizin şu an endişesi pazar sorununda acaba ne olacak diye bir kaygıları var. Burada da Toprak Mahsullerine büyük iş düşüyor. Geçen yılda da gerek Kırklareli merkez Toprak Mahsulleri Ofisiyle görüşmelerimiz gerek Babaeski şubemizde yapmış olduğumuz istişarelerde Toprak Mahsulleri Ofislerinin alıma geçmesiyle çiftçilerimiz rahat bir nefes aldı. Geçen yıl 860-70 civarında bizim yöremizin buğdayı işlem gördü. Bu yılda da yüzde 15-20 gibi fark olması gerektiğini düşünüyoruz" diye konuştu. - KIRKLARELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Kırklareli Babaeski Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title