Haberler

Babacan'ı Adaylığa Davutoğlu'nu İkna Etti

Güncelleme:

Ankara kulislerinden edindiğim bilgilere göre, Başbakan Davutoğlu o ana kadar süren ikna turlarında aday olmaya razı edilemeyen Ali Babacan'ı listelerin YSK'ya verildiği cuma günü saat 14.30'da telefonla aradı.

Babacan'a, yeni dönemde, olası bir AK Parti iktidarında, "Ekonominin yönetiminde belirleyici rolünü sürdüreceğine" ilişkin çok kuvvetli mesajlar verdi. Babacan Ankara 1. bölgede 1. sırada aday gösterilmesini kabul etti.

"HAYIRLI OLSUN" TELEFONU

Davutoğlu'nun Babacan'a telefondaki ilk sözleri "Hayırlı olsun, sizi Ankara 1. bölgeden aday gösteriyorum" oldu. Hemen ardından ekonominin kırılganlığından, seçimin öneminden bahseden cümleler sarf etti.

Ancak Babacan'ı asıl ikna eden sözleri başkaydı. Davutoğlu, Babacan'a, yeni dönemde olası bir AK Parti iktidarında, "Ekonominin yönetiminde belirleyici rolünü sürdüreceği" yönünde çok kuvvetli mesajlar verdi. Ardından da "Sizden vazgeçemeyiz, partimizin ve Türkiye'nin size ihtiyacı var" dedi.

İşte Hürriyet'ten Sefer Levent'in kaleme aldığı konuyla ilgilizi yazı:

"KIRGINDI..."

12 yıl 9 ay önce bakanlık koltuğuna oturduğunda Ali Babacan, gün gelip kendisinin ekonomide bir çıpa haline geleceğini, üstelik bunun Financial Times tarafından yazılacağını tahmin eder miydi? Hiç sanmam. Ancak öyle oldu. Babacan 7 Haziran'da 3 dönem kuralı nedeniyle aday olmamıştı, 1 Kasım seçimlerinde ise kendi isteğiyle aday adayı bile değildi. Kırgındı... İki yıllık dışişleri bakanlığı da dahil ekonominin patronu olmasına rağmen çok zorunlu kalmadıkça iç siyasetle ilgili yorumlardan kaçınmış, siyasi hesaplaşmaların içinde olmamıştı.

"ELEŞTİRİLERİN DOZU ARTTI"

Dışarıda ve içeride Türk ekonomisinin parlak döneminin mimarı olarak gösteriliyordu. Ancak bizzat kendi partisi, bakan arkadaşları, hatta dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan tarafından eleştiriliyordu. Üstelik Cumhurbaşkanlığı sonrasında Erdoğan'ın eleştirilerinin dozu da artmıştı.

"DEFTER ARTIK KAPANMIŞTI"

Son dönemde Babacan'ın Erdoğan'ın gözünden düştüğü, yeni dönemde ekonominin patronluğunun başka isimlere verileceğine ilişkin yaygın bir kanı vardı. Neticede son dönemde fazlasıyla yıprandığından mıdır, yoksa gerçekten Babacan Tekstil'in başına geçmek, içinde bir ukde mi kalmıştır bilmiyoruz ama kararı kesindi. Babacan, 1 Kasım seçimlerinde aday olmayacaktı, milletvekilliği ve bakanlık defterini artık kapatmıştı. Ama cuma günü bizzat Başbakan Ahmet Davutoğlu'dan gelen o son telefon Babacan'ı ikna etmişti.
Peki ama nasıl?

"İKNA TURLARI SONUÇSUZ"

Dün bu konuda bilgi almak için yoğun bir görüşme trafiğine girdim. Davutoğlu'nun Babacan'ı nasıl ikna etmiş olabileceğine ilişkin sır perdesini aralamak için Ankara'dan elde ettiğim bilgiler çok ilginç. Tüm bulgular, Babacan'ın son dakikaya kadar kesinlikle ikna olmadığını gösteriyor. AK Parti içinden Babacan'a yakın isimler devreye girmesine, Davutoğlu'nun çok uğraşmasına, defalarca ikna turları gerçekleştirilmesine rağmen aday olmaya razı edilememiş.

Kırgınlık ve kaygılarını bu ikna turları sırasında muhataplarıyla paylaştığını düşünüyorum. Aday olsa bile olası bir AK Parti hükümetinde ekonomi yönetiminde ahenk olmayacağı yolundaki kaygılarını dile getirdiğini tahmin ediyorum. İkna turları sırasında kaygılarını giderecek güvenceler verilemediğinden olsa gerek Babacan'ın "Ben artık yokum" kararı hiç değişmemiş. Ta ki cuma günü saat 14.30'da bizzat Başbakan Davutoğlu arayıncaya kadar...

"ADAY GÖSTERDİM" TELEFONU

Başbakan Davutoğlu'nun aday listesinde Babacan'ın olmamasının potansiyel maliyetini en iyi bilen isimlerden biri olduğuna eminim. Dünya ve Türk ekonomisinde dengelerin değiştiği, piyasalarda kara günlerin yaşandığı son derece kırılgan bir ortamda Babacan'ın isminin o listede olmaması, milletvekilliği ve bakanlıktan çok öte bir anlam taşıyacaktı.

Uluslararası finans çevrelerinde, piyasalarda Türk ekonomisine, mali disipline duyulan güvende o dakika itibarıyla riskler oluşacaktı. Ankara kulislerinden edindiğim bilgilere göre, Davutoğlu'nun Babacan'a telefondaki ilk sözleri "Hayırlı olsun, sizi Ankara 1. bölgeden aday gösteriyorum." oldu. Hemen ardından ekonominin kırılganlığından, seçimin öneminden bahseden cümleler sarf etti.

Ancak Babacan'ı asıl ikna eden sözleri başkaydı. Davutoğlu, Babacan'a, yeni dönemde olası bir AK Parti iktidarında, "Ekonominin yönetiminde belirleyici rolünü sürdüreceği" yönünde çok kuvvetli mesajlar verdi. Ardından da "Sizden vazgeçemeyiz, partimizin ve Türkiye'nin size ihtiyacı var." dedi.

MERAK EDİLEN SORULAR

İşte Başbakan Davutoğlu'nun yasal sürenin sona ermesine çok yakın bir zamanda, cuma günü saat 14.30'da Babacan'ı ikna eden telefonunun şifreleri böyleydi. Kuşkusuz, pek çok kişinin sürpriz olarak karşıladığı bu gelişmenin perde arkasında aydınlanmayı bekleyen daha hâlâ çok soru var.

Örneğin Erdoğan ve özellikle de kulak verdiği ekonomi kurmaylarının Babacan'ın ekonomik görüşlerine sıcak bakmadıkları bir sır değil. Bu durumda Davutoğlu'nun, Saray'ın Babacan'a dönük çekincesini aşıp aşmadığı, aştıysa nasıl bir diplomasi yürüttüğü Ankara kulislerinde
ciddi bir merak konusu. Babacan faktörünün Türk ekonomisi açısından gördüğü sigorta işlevini, sonunda Erdoğan da teslim etmiş olabilir.

Kaynak: Haberler.com / Güncel

Ahmet Davutoğlu Ali Babacan Ak Parti Politika Ekonomi Güncel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! Alita: Savaş Meleği filmi oyuncuları kim? Alita: Savaş Meleği filmi konusu, oyuncuları ve Alita: Savaş Meleği özeti! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! KDV'ye zam mı geliyor? Kafelerde KDV'ye zam mı gelecek? Bahar CANLI izle! SHOW TV Bahar 8.bölüm CANLI izleme linki! Paris Hilton, Taylor Swift geleceği için VIP alandan mı çıkarıldı? Paris Hilton neden VIP alandan çıkarıldı? Her derde deva! Cevizi suya koyun ve için; Etkisine inanamayacaksınız... ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi!
500

Yorumlar (52)

Demirhan:

Babacan adamdir..

32
7
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın.:

kurtarıcı gözü ile bakmayın lütfen şuan bulunduğumuz ortamın yaratanlar değilmi bunlar

11
28
yanıtYanıtla
ibo:

Adam hırsızlık yolsuzluk yapan AKP liler yüzünden girmek istemiyordu bence girmemeliğdi Ampül patladı bir kere

11
25
yanıtYanıtla
ülkücüMobil-ANDROID:

babacan kabinedeki en önemli üyelerdendir

27
7
yanıtYanıtla
Türk:

Açlık sınırı 1600 lira asgari ücret 1000 lira çok iyi bir ekonomimiz var.Çok yaşa AKP güt bizi kömüre makarnaya muhtac et hülooooğğ

9
24
yanıtYanıtla
Türk:

İçlerinde başarılı olan tek kişi

23
6
yanıtYanıtla
m salman:

evet basarilida niye bir suredir silmeye calisiliyo donuyo dolasiyo evet diyo ben anlamadim anlayan varsa yazsinda bizde bilelim

yanıt1
yanıt1
hamza:

13 yılda ekonomi bakanı olarak elinden trilyon dolarlar gelip geçmiş, fakat 1 dolar dahi yolsuzluk, hırsızlık ile adı anılmamış, az konuşan çok icraat yapan bir şahıstan bahsediyoruz. bakanlıkta yakışır başbakanlıkta. .

24
1
yanıtYanıtla
selimMobil-ANDROID:

iyide bu kadar yalan dolandan sonra akp ye oy vermicem ki. suan ki oylari 35 civari

9
15
yanıtYanıtla
mehmet yıldırım:

cizreli insancık sana ne adamın yediği rüşvetten vergi mi veriyorsun ki, ülkeye bir katkın mı var ki tasasısı sana düşüyor

13
8
yanıtYanıtla
Tüm 52 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title