Haberler

Babacan: ''Hedef Revizyonu Gündemde Yok''

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, mayıs ayı enflasyonuna bakıp da yıl sonu enflasyon rakamıyla ilgili kesin şeyler söylemenin bu global ortamda mümkün olmadığını bildirdi.

Ali Babacan, enflasyon hedefiyle ilgili bir revizyonun şu anda kesinlikle gündemde olmadığını da vurgulayarak, ''Hedef revizyonu çok ciddi bir şeydir. Hemen karar verilecek birşey değildir. Fakat şu anda tüm kurumlarımız gelişmeleri çok yakından, dikkatle izliyor'' dedi.

TRT 2'deki ''İktisatçı'' adlı programa katılan Babacan, bugün açıklanan enflasyon rakamlarıyla ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Uluslararası gelişmelerin enflasyondaki etkisinin eskiden pek görülmediğini, oysa düşük enflasyon ve fiyat istikrarına doğru gidilen bu dönemde iç ve dış etkenlerin enflasyona daha günlük yansıyabildiğinin görüldüğünü söyledi.

Tekstil, konfeksiyon sektörlerinde yapılan KDV indirimine karşın giyim fiyatlarının arttığının hatırlatılması üzerine Babacan, mayıs ayı verileriyle ilgili tam bir analiz yapmadıklarını, fakat talep artışı ve mevsimselliğin önemli rol oynadığını düşündüğünü söyledi.

Kur ve akaryakıt fiyatlarındaki artış hatırlatılarak enflasyonda yıl sonu hedefinin değiştirilip değiştirilmeyeceğine ilişkin bir soru üzerine Babacan, petrol ürünleri, doğalgaz fiyatlarındaki artışın makro hedeflerle ilgisinin olmadığını, dışarıda oluşan bu fiyatların girdi olarak alındığını kaydetti.

Yıl sonundaki enflasyon hedefiyle ilgili yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu ifade eden Babacan, şöyle konuştu:

''Önümüzde daha 7 aylık bir süre daha var. Bu 7 aylık süre içindeki gelişmelere mutlaka bakmak gerekiyor. Global piyasaların son derece hareketli olduğu bir ortam var şu anda. Özellikle dış piyasalarda ciddi belirsizlikler söz konusu.

İlk olarak nisan ayı beklentilerin üzerinde çıktı, mayıs da yine beklentilerin üzerinde çıktı. Bunun sebepleri çok önemli, arkasında hangi faktörler var. Bu analizleri de zaten Merkez Bankamızın ekipleri yapıyor. Enflasyon hedeflemesinde farklı yaklaşımlar var, bizim hedefimiz nokta hedefi. Merkez Bankamızın para politikaları bu nokta hedefe doğru gidiyor. Ancak artı-eksi 2 puanlık bir belirsizlik aralığı var. Bu belirsizlik aralığının dışına düşüldüğü zaman bununla ilgili neler yapılacağına bakılır.

Mayıs ayına bakıp da yıl sonuyla ilgili kati şeyler söylemek mümkün değil. Bu global ortamda mümkün değil. Hedef revizyonu şu anda kesinlikle gündemimizde yok. Hedef revizyonu çok ciddi bir şeydir, hemen karar verilecek birşey değil.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Tertil nedir? Kuran'da Tertil ne demektir? Tertil kelimesinin tanımı ve anlamı! Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title