Haberler

Baba Bush'tan Oğlunun Kabinesindeki İki Kişiye Ağır Eleştiri

ABD'nin 41'inci Başkanı George Herbert Walker Bush, yıllar süren sessizliğinin ardından gündeme gelen biyografisinde, oğlu 43'üncü Başkan George W. Bush dönemini değerlendirdi ve o dönem yönetimde görev alan Dick Cheney ve Donald Rumsfeld hakkında çok sert açıklamalar yaptı.

Pulitzer ödüllü yazar Jon Meachamto tarafından kaleme alınan ve gelecek hafta yayımlanacak "Kader ve Güç:  George Herbert Walker Bush'un Amerikan Yolculuğu" isimli biyografide, 1989-1993 döneminde Başkan olan baba Bush, oğlunun kabinesinde Başkan Yardımcısı olan Cheney'i "Beyaz Saray'da kendi imparatorluğu kurdu" diyerek eleştirdi.

Baba Bush, kendi yönetiminde de Savunma Bakanı olan Dick Cheney'nin Başkan Yardımcısı olduktan sonra değiştiğini savundu. Bush, Cheney'nin özellikle 11 Eylül saldırısından sonra daha sertlik yanlısı tutum takındığını söyledi. Bush, "Daha sert biri haline geldi ve tanıdığım, birlikte çalıştığım Dick Cheney'den farklı biri oldu" dedi.

Bush, Cheney hakkında konuşurken, "11 Eylül saldırılarına tepki, Ortadoğu hakkında ne yapılması gerektiği tam olarak şahinceydi" ifadesini kullandı.

"Küstah herif"

Kitapta 2001-2009 döneminde başkanlık yapan oğlunu her zaman desteklediğini söyleyen, fakat Cheney ve Rumsfeld'e çok fazla müsamaha gösterdiği için eleştiren 41'inci Başkan Bush, eski Savunma Bakanı Donald Rumsfeld için ise daha ağır konuştu.

Rumsfeld hakkında "küstah herif" ifadesini kullanan Bush, eski savunma bakanının oğluna "kötü hizmet ettiğini" savundu. Bush, Rumsfeld için şunları söyledi:

"Yaptıklarından hoşlanmadım ve bunlar, her şey hakkındaki katı tutumu Başkan'a zarar verdi. Tevazu eksikliği var, başkalarının ne düşündüğünü görmüyordu. 'Herkese dersini vereyim' düşüncesindeydi. Sanırım bunun da bedelini ödedi."

Oğul Bush, Cheney ve Rumsfeld'i savundu

Teksas eyaletinin Dallas kentinde yaşayan oğul Bush ise bir basın açıklamasıyla zamanında kendi kabinesinde çalışan bakanları babasına karşı savundu.

Bush, "Dick Cheney ve Donald Rumsfeld ile ülkeye hizmet ettiğim için gurur duyuyorum. Dich Cheney, Başkan Yardımcısı olarak fevkalade bir iş çıkardı. Başkanlığım süresince yanımda olduğu için kendimi şanslı sayıyorum. Donald Rumsfeld ise Pentagon'da başarılı bir liderlik yürüttü ve etkili bir savunma bakanıydı. Her ikisine de iyi tavsiyeleri, kendilerini düşünmeden ülkeye yaptıkları hizmetleri ve dostlukları için minnettarım" ifadesini kullandı.

"Saddam'ın devrilmesi gurur vericiydi"

Biyografi, sadece baba Bush'un oğlunun kabinesinde yer alan isimlere eleştirileriyle sınırlı değil. Oğlunun Irak savaşına girmesini desteklediğini söyleyen 41'inci Başkan, Saddam Hüseyin'in devrilmesi ve yakalanmasını "Gurur vericiydi" şeklinde yorumladı.

Kendi dönemindeki savaşları, oğlunun dönemindekilerle karşılaştırmak istemediğini vurgulayan Bush, "Farklı savaşlar, farklı sebepler. Saddam gitti ve onunla birlikte bir sürü kötülük, şiddet ve berbat olaylar gitti" yorumunu yaptı.

Bush ailesinin küçük oğlu Jeb Bush, ABD'de 2016'da yapılacak başkanlık seçimleri için Cumhuriyetçilerin aday adayı. Ancak Jeb Bush, diğer adaylar içinde kendisinden beklenen performansı gösteremiyor. Bush ailesinin böyle bir zamanda kitap üzerinden tekrar gündeme gelmesine dikkat çekiliyor.

Şu anda 91 yaşında olan ve Parkinson hastalığı nedeniyle tedavi gören baba George Bush, hayattaki en yaşlı eski başkan olarak biliniyor.

Kaynak: AA / Güncel

Donald Rumsfeld George Bush Dick Cheney Eylül Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title