Haberler

B20 Türkiye Konferansı

B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk, para ve mali politikalarının artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli olmadığını belirterek, "Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" dedi.

B20 Türkiye Altyapı ve Yatırımlar Görev Gücü Başkanı Ferit Şahenk, para ve mali politikalarının artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli olmadığını belirterek, "Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" dedi.

Şahenk, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ev sahipliğinde düzenlenen "B20 Türkiye Konferansı" kapsamında gerçekleştirilen "B20'nin Büyüme Odaklı Gündemi" başlıklı oturumda, kriz sonrasında global ekonominin istenilen performansı göstermekten uzak olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan ülkelerin ivmelerinde bir yavaşlama olduğuna dikkati çeken Şahenk, büyümenin motoru olacağını düşündükleri pazarlarda da sıkıntı bulunduğunu kaydetti.

Küresel büyüme ve tüketimde kriz öncesi ve sonrasında büyük farklar olduğuna işaret eden Şahenk, jeopolitik risklerin dünyadaki tabloyu tamamen değiştirdiğini dile getirdi. Geçen yıl G20'nin 2018'e kadar büyümeyi yüzde 2 artırmayı taahhüt ettiğini hatırlatan Şahenk, mevcut durum düşünüldüğü zaman bunun önemli bir taahhüt olduğunu ifade etti.

Şahenk, son günlerde IMF'nin de potansiyel ekonomik büyümenin yavaşlamasına dikkati çektiğini kaydederek, "Bizim gördüğümüz şu; para ve mali politikalar artık uzun vadeli büyüme konusunu ele alma noktasında yeterli değil. Dolayısıyla yapısal reformlar her zamankinden daha önemli" şeklinde konuştu.

"Altyapı yatırımları bizi geleceğe taşıyacak bir yöntem"

Altyapı yatırımlarının önemine değinen Şahenk, "Altyapı yatırımları bizi geleceğe taşıyacak bir yöntem. Altyapı yatırımları istihdam oluşturur, özel sektör dinamizmini daha da artırır ve uzun vadede üretim kapasitesi ile üretkenliği artırır" değerlendirmesinde bulundu. Bugün hiç olmadığı kadar fazla altyapı yatırımına ihtiyaç duyulduğunu vurgulayan Şahenk, altyapı projeleri için uzun vadeli kaynağın getirilmesi gerektiğini söyledi.

Kurumsal yatırımcıların kasasında 60 trilyon dolara yakın para bulunduğunu anlatan Şahenk, bu rakamın sadece yüzde 3-4'ünün altyapıya kanalize edildiğini söyledi. Özel fonların uzun vadeli altyapı varlıklarına nasıl kanalize edileceğinin önemli olduğuna işaret eden Şahenk, burada 5 noktaya dikkat edilmesi gerektiğini bildirdi.

Şahenk, bunlardan birisinin uluslararası örgütlerin iş birliği yapması, ikincisinin ise ortak düzenleme mekanizmalarına olan ihtiyaç olduğunu belirten Şahenk, yasal ortamın şeffaflığının da önemine dikkati çekti.

Nihayetinde yatırımcının, yatırımının riskini üstleneceğini ancak girdiği işe güven hissetmesinin de önemli olduğunu vurgulayan Şahenk, "Üçüncüsü de altyapı projelerinin kredilendirilebilir olması. Çünkü yatırım para getirmeli nihayetinde" dedi.

Dördüncü noktanın ise özel sektörü cezbedebilmek adına Kamu Özel Sektör Ortaklığı Modeli'nin (Public Private Partnership, PPP) daha çok kullanılması olduğunun altını çizen Şahenk, konuşmasına şöyle devam etti:

"Son nokta ise bu varlıkların menkulleştirilmesi. Çünkü biz bir ürün oluşturabiliyorsak, bunu sermaye piyasasına aktarabiliyorsak, daha fazla likidite, daha fazla yatırımcı bazı olacaktır. Bence bu tarz varlıklar için bir pazar oluşturmak önemli. Bu beraberinde yatırım temeli ve likidite getirecektir. Dünya genelinde para çok olduğunda o zaman yatırımcıyı cezbetmek daha kolaydır."

"Dünya genelinde 200 milyondan fazla insan işini kaybetti"

TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu ise bugün küresel ekonominin belirsiz bir hal aldığını söyledi.

Dünya genelinde 200 milyondan fazla insanın işini kaybettiğini belirten Hisarcıklıoğlu, "Bütün bunlar iş dünyası için iyi değil. Ancak G20'nin eylemde bulunması ve küresel ekonomiye istikrarı getirmesi için bir fırsat" şeklinde konuştu.

Sorunların ancak küresel iş birliğiyle çözüleceğini vurgulayan Hisarcıklıoğlu, inovasyonun desteklenmesi, adil rekabetin teşvik edilmesi gerektiğini dile getirdi.

Hisarcıklıoğlu, G20 ile B20'nin özünün güvenle ilgili olduğunun altını çizerek, şunları kaydetti:

"İş yapma yetisinde güven ekonomik ortamın hızlı bir şekilde dönüşmesine yol açar. Küresel sistemin yetisine yönelik güven de vatandaşlara yöneliktir. İşte bu güveni biz kazanmalıyız ve bizler B20 olarak çözüm ortaya koymalıyız."

"KOBİ'lerin politikalarına odaklanacak olursak büyüme sorununu da ele almış olacağız"

McGraw Hill Financial'ın Fahri Başkanı ve Milletlerarası Ticaret Odası (ICC) Başkanı Harold McGraw de ICC'de 6,5 milyon şirket üyesi ve 130 milli komitenin bulunmasının yanı sıra tahkim mahkemesinin de yer aldığını ifade ederek, "Biz ülkeler için ilerlemeyi ölçmek ve hep bir devamlılık sağlamak için çabalıyoruz" dedi.

McGraw, büyüme gündemi oluşturabilmek için "ne yapmaya ve neyi çözümlemeye çalışıyorsunuz?" sorusunun önem arz ettiğini vurgulayarak, sermaye piyasaları ve bankacılık sistemleri sağlıklı olmazsa büyümenin finansmanının oluşturulamayacağını ifade etti.

İnsan sermayesi ve eğitimin çok önemli olduğuna dikkati çeken McGraw, "Siz burada aslında gelecekte beraber çalışacağınız iş gücüne bakıyorsunuz. Ne tür becerileri olsun istiyorsunuz. Bu becerilere sahip olsunlar ki rekabet edebilsinler" diye konuştu.

McGraw, ekonomik büyüme sağlayabilmenin yolunun ticaretten geçtiğini kaydederek, iş dünyası ve hükümetlerin birlikte çalışması gerektiğini ve tek başına başarılı olamayacaklarını anlattı.

Eurochambres Başkanı Richard Weber, G20'den geleceğe yönelik yeni bir kılavuz beklediklerini belirterek, şöyle konuştu:

"Büyümenin sadece üç yolu vardır. Birincisi savaş. Bu iyi olmayan bir yoldur. Savaş yıkar ve ekonomiye yıkım sonrası katılımlar olur. Gelecek için bunu istemiyoruz. İkinci yolu enflasyondur. Enflasyon, faydayı bir çok kişi ve şirketten alır uzağa götürür. Bunu da istemiyoruz. Üçüncü yol inovasyondur. İnovasyon büyümeye yönelik odaklanmamız gereken alandır. Bu gündem içerisinde bütün ulusların odaklandığı nokta."

Avrupa'daki inovasyonun 3'te 2'sinin KOBİ'ler tarafından hayata geçirildiğini kaydeden Weber, "Dolayısıyla KOBİ'lerin politikalarına odaklanacak olursak büyüme sorununu da ele almış olacağız" değerlendirmesinde bulundu.

Öte yandan Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Meclis çalışmaları nedeniyle B20 Türkiye Konferansı'na katılmadı.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ferit Şahenk Türkiye Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title