Haberler

Azize Santa Barbara Ölümünün 1780. Yılında Anıldı

Hıristiyanlığı kabul ettiği için babası tarafından başı kılıçla kesilerek öldürülen Santa Barbara, ölümünün 1780. yıldönümünde Kocaeli’nin İzmit ilçesinde hapis tutulduğuna inanılan kulenin altındaki mahzende anıldı.

Hıristiyanlığı kabul ettiği için babası tarafından başı kılıçla kesilerek öldürülen Santa Barbara, ölümünün 1780. yıldönümünde Kocaeli'nin İzmit ilçesinde hapis tutulduğuna inanılan kulenin altındaki mahzende anıldı.

Hıristiyan olduğu için babası tarafından kafası kılıçla kesilerek öldürülen 17 yaşındaki Azize Santa Barbara, ölümünün 1780'inci yıldönümünde anıldı. Şehitler korusunda bulunan Santa Barbara Kulesinin altındaki mahzende toplanan hıristiyanlar ayin yaptı. Anma etkinliği, Çekül Vakfı İl Temsilciliği, Nicomedia Akademi Derneği, Bitinya Uygarlıkları Kültür ve Araştırma Derneği, İmre Thökely & İlona Zirinyi Macar Dostluk Derneğinin bulunduğu Nikomedya Kocaeli Kültür Platformu öncülüğünde gerçekleştirildi. Ayin Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Atinagoras Kidonion tarafından yapıldı. Kulenin içinde mum yakan hıristiyanlar, Azize Barbara için dua etti.

BİZİM İÇİN ÇOK ÖNEMLİ

Saat 12.00'de başlayan anmaya İzmit'in yanı sıra İstanbul'dan çok sayıda hıristiyan katıldı. Ayini gerçekleştiren Fener Rum Patrikhanesi Metropoliti Atinagoras Kidonion yaptığı açıklamada, "Bizim için çok önemli bir yere sahip olan Büyük Azize Barbara için Fener Rum Patrikhanesinden Kocaeli'ye geldik. Ayin yaptık. Barış ve dostluk için geldik" şeklinde konuştu.

Platform adına konuşan Numan Gülşah ise, Azize Barbara'nın burada öldürülüşünün 1780'inci yılında Fener Rum Patrikhanesi ve İstanbul'dan gelen konukların bir ayin gerçekleştirdiğini belirterek "Bugün dünyanın birçok yerinde aynı ayin yapılıyor. En anlamlısı burada oldu diye düşünüyorum" dedi.

SANTA BARBARA KİMDİR?

Hıristiyanlar için önemli bir yere sahip olan Azize Barbara hakkında bilgi veren Platform Sözcüsü Numan Gülşah, "Azize Barbara Roma döneminde Nikomedya da yaşıyor. Babası gemici. Üst düzey bürokrat olduğu söyleniyor. İsmi Dios Korus Roma Valiliğine para yardımında bulunuyor. Azize Barbara valilik sarayında yaşıyor. Bu sarayda yaşarken hıristiyan oluyor. Ölüm fermanı veriliyor. Babası saraya para verdiği için gelişi bekleniyor. Ancak babası kızını ikna edemiyor. Babası kızının kafasını Şehitler Korusundaki kulede kılıçla esiyor. Yıldırım düşüyor. Babasını öldürüyor. Allah'ın gazabı olarak söylence haline geliyor. Azize'nin kemiklerinin bulunduğu yer yani İzmit Şehitler Korusu mevkisi Balkan ve Suriye'nin bugünkü türbe ziyaret merkezi oluyor" dedi. - KOCAELİ

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Santa Barbara İstanbul Politika Güncel Haberler

title