Haberler

Azeri Operet Türk İzleyicisiyle Buluştu

Azeri sanatçı Rauf Hacıyev'in 1967'de yazdığı ve ilk kez Bakü'de 1978 yılında sahnelenen "Anne Ben Evleniyorum" isimli operet, Türk izleyicisiyle buluştu.

Azeri sanatçı Rauf Hacıyev'in 1967'de yazdığı ve ilk kez Bakü'de 1978 yılında sahnelenen "Anne Ben Evleniyorum" isimli operet, Türk izleyicisiyle buluştu.

Ankara Devlet Opera ve Balesince sahnelenen, librettosu V. Yesman'a ait olan opereti, Rauf Hacıyev'in oğlu Fuad Raufoğlu Hacıyev ve gelini Zamine Hacıyev sahneye koydu. Operetin prömiyeri, 31 Ocak'ta Leyla Gencer Sahnesinde yapıldı.

Eserin yönetmenlerinden Zamine Hacıyev, eşi Fuad Hacıyev ile 23 yıl önce Türkiye'ye geldiklerini, Selçuk Üniversitesi Devlet Konservatuvarının kuruluşunda görev aldıklarını şimdi de Azeri bir eseri Türk izleyicisine sundukları söyledi.

Azeri ve Türk kültürünün birbirine çok yakın olduğunu belirten Hacıyev, "Dinimiz, dilimiz bir, insanlarımız aynı, bir zamanlar hudutlar kapanmıştı. Şimdi kalktı o perde. O kalkınca şimdi kendimizi sanki vatanımızda hissediyoruz. Azerbaycan bizim ana vatanımızsa, burası baba vatanımız diyoruz. Bu oyuna da yansıyor" diye konuştu.

Operetin konusunun günümüze ışık tuttuğunu, insanın seçimleri konusunda özgür olması gerektiğini ancak böyle mutlu olunabileceğini dile getiren Hacıyev, operetin konusuna ilişkin şunları aktardı:

"Günümüzde evlatlarını baskı altına alan anneler var, babalar var. Baskı yapmayın çocuklara, çocuklar istedikleri mesleği özgürce seçmeli, hayatını özgürce kurmalı. Bu operette de dominant, eşini kaybetmiş, bütün sevgisini çocuğuna vermiş bir anne var. Bu anne evladının ne rahat evlenmesine imkan veriyor ne de hayatını kendisinin çözmesine imkan veriyor. 'Ben seni akademisyen görmek istiyorum' diyor oğluna. Arkadaşının oğlunu kıskanıp, oğlunun da akademisyen olmasını istiyor. Ama sonunda kendisi mağlup oluyor."

Oyunun hazırlıklarının çok kısa sürede tamamlandığını belirten Hacıyev, "Oyuncularımız bir, iki oyunda birden rol alıyorlar. Bu yüzden çok kısa sürede sahneye koyduk oyunumuzu" dedi.

Eserin 1960'lı yıllarda yazılmasına rağmen, eseri çevirirken güncel uyarlamalar yapıldığını belirten Hacıyev, cep telefonu, hızlı tren gibi unsurları oyuna kattıklarını ama kostümlerin o dönemi yansıttığını ifade etti.

Operette Feride isimli anneyi oynayan İpek Böler de oyunun çok önemli bir mesaj verdiğine işaret ederek, "Herkes istediği mesleği yapsın. Anneler-babalar çocuklarını meslek seçimlerinde zorlamasınlar. Dolayısıyla bu mesaj da halka gitsin. Anne-baba baskısıyla meslek sahibi olunmaz" dedi.

Caz operayla buluştu

Orkestra şefi Burak Şatana ise oyunda caz tarzı eserlerin de bulunduğunu aktararak, "Operada ve operetlerde fazla klasik eserleri çaldığımızda izleyici bazen sıkılabiliyor. O yüzden caz eserleri ile opereti buluşturmak istedik" dedi.

Operetin kostüm tasarımlarını üstlenen Gazal Erten, oyunun farklı dönemlerde ve klasik bir biçimde sahnelendiğini belirterek, operetin günümüze uyarlanması ile karakterlerin kişiliklerine ve tiplerine uygun renk ve kumaşların seçildiğini aktardı.

Durum komedisi olduğundan kontrast renklerin ve çarpıcı giysilerin kullanıldığını belirten Erten, karakterlerin sahnede birbirleriyle uyumunun da kostüm tasarımı açısından önemli olduğunu söyledi.

2 Şubat, 23 Şubat ile 8 Mart, 28 Mart'ta Leyla Gencer Sahnesinde Ankaralı sanatseverlerle buluşacak olan eserde Tamer Aykut, Şebnem Oksal, Barış Çark, Esra Çetiner, Haser Tek, Nuray Çeviker, İpek Böler, Emre Pekşen, Mahir Kat rol alıyor.

Operetin dekor tasarımı Özgür Usta, ışık tasarımı ise Emin Saraçoğlu imzası taşıyor.

Kaynak: AA / Kültür Sanat

Leyla Gencer Türkiye Bakü Kültür Sanat Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title