Haberler

Azerbaycan'ın Petrol Fonu'nda Yaklaşık 36 Milyar Dolar Birikti

Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (ADPF) hazinesinde yaklaşık 36 milyar dolar para birikti.

Azerbaycan Devlet Petrol Fonu (ADPF) hazinesinde yaklaşık 36 milyar dolar para birikti.

Azerbaycan'ın petrol ve doğalgazdan elde ettiği gelirden hem bugünkü hem de gelecek nesillerin adaletli şekilde yararlanması amacıyla oluşturulan Devlet Petrol Fonu'nun birikimleri her geçen gün artıyor.

Merhum Cumhurbaşkanı Haydar Aliyev tarafından 1999'da kurulan ADPF'nin resmi verilere göre, kurumun hazinesinde 35 milyar 877 bin dolar para bulunuyor.

Petrol Fonu hazinesinin büyük bölümünü, Hazar Havzası'nda bulunan ve ülkenin en önemli petrol rezervi Azeri-Çırak- Güneşli yataklarından elde edilen petrol ve Şahdeniz yatağından elde edilen doğalgaz gelirleri oluşturuyor.

Son verilere göre, ADPF, Azeri-Çırak-Güneşli petrol yataklarından 2001 yılından günümüze kadar 98 milyar 917 milyon dolar gelir elde etti.

Verilerde, 2007 yılından itibaren Şahdeniz yatağından çıkarılan doğalgazdan sağlanan gelirden 1 milyar 712 milyon doların da kurumun kasasına girdiği belirtildi.

ADPF, bu yılın ilk çeyreğinde ise Azeri-Çırak-Güneşli petrol yataklarından 3 milyar 885 bin dolar, Şahdeniz doğalgaz yatağından ise 115 milyon dolar kazandı.

Petrol ve doğalgaz gelirlerinden kazanılan para, sosyal ve altyapı projeleri ile Azerbaycan'ın ortak olduğu uluslararası enerji projelerinin finansmanında kullanılıyor.

Devlet bütçesine bugüne kadar yaklaşık 58 milyar dolar transfer gerçekleştiren Fon, 2006 yılına kadar Bakü-Tiflis-Ceyhan (BTC) petrol boru hattının inşasının Azerbaycan'ın üzerine düşen payın ödenmesi için 372 milyon dolar, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi'nin (SOCAR) Azeri-Çırak-Güneşli konsorsiyumuna katılımını sağlamak için 108 milyon dolarlık katkı sağladı.

ADPF, Yukarı Karabağ göçmenlerinin sosyal refah düzeyinin iyileştirilmesi ve konut sahibi olmaları için 1 milyar 800 milyon dolar, Oğuz ve Gebele bölgesinden Bakü'ye yeni su hattının çekilmesi için 973 milyon dolar, Samur-Abşeron su kanalının yeniden yapılandırılması için 1 milyar 300 milyon dolar, gençlerin 2007-2015 yıllarında yurtdışında eğitim almasını öngören devlet programı için 108 milyon dolar para ayırdı.

Azerbaycan'ın Türkiye ortaklığında, BTC dışında gerçekleştirdiği diğer projelere de kaynak sağlayan ADPF, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi için 458 milyon dolar, İzmir Aliağa'daki Star rafinerisinin inşası için ise 465 milyon dolar para harcadı. - Bakü

Kaynak: AA / Ekonomi

Haydar Aliyev Azerbaycan Güneşli Bakü Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title