Haberler

Azerbaycan'dan Pamuk Üretimine Teşvik

Azerbaycan'da pamuk üretimini teşvik amacıyla üreticilere çeşitli kolaylıklar getirilirken pamuğun alış fiyatı artırıldı.

Azerbaycan'da pamuk üretimini teşvik amacıyla üreticilere çeşitli kolaylıklar getirilirken pamuğun alış fiyatı artırıldı.

Azerbaycan Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Ekonomi Bakanı Şahin Mustafayev ve Tarım Bakanı Haydar Esedov, pamuk üretici ve işletmecileriyle görüştü.

Görüşmede, pamuk üreticiliğinin, sulama sisteminin, leasing hizmetinin, indirimli kredi uygulamasının genişletilmesi ve devlet teşvikinin artırılması gibi konular müzakere edildi.

Toplantıda üreticilerin nakliye harcamalarının işletmeciler tarafından karşılanmasına karar verildi. Ayrıca işletmecilerin üretim masraflarının yüzde 90'ı tutarında üreticilere ön ödeme yapması kararlaştırıldı.

Bu kararların faaliyete geçmesi için indirimli kredi ve leasing hizmetlerinden daha fazla yararlanılacağı kaydedildi.

Azerbaycan'da, bu yıl pamuk üretimi için 2015'e göre yüzde 80 daha fazla arazi tahsis edildi. 2016'da ise 70 bin ton pamuk üretilmesi planlanıyor.

Bakanların pamuk üreticileriyle görüşmesinde, geçen yıl üreticiden tonu 410 manattan alınan 1. kalite pamuğun bu yıl 500, 390 manata alınan 2. kalite pamuğun 470, 370 manata alınan 3. kalite pamuğun 440, 350 manata alınan 4. kalite pamuğun ise 400 manata çıkarılması kararlaştırıldı.

"Türkiye alıcı olabilir"

Türkiye Cumhuriyeti Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Bahçe Bitkileri Araştırmaları Daire Başkanı Nejdet Kaplan, Türkiye'nin Azerbaycan'dan pamuk alabileceğini söyledi.Kaplan AA muhabirine yaptığı açıklamada pamuğun Azerbaycan için önemli bir tarım ürünü olduğunu belirterek, "Türkiye'de de pamuk çok önemli fakat dışarıdan da alıyoruz. Azerbaycan kaliteli pamuk üretirse, Türkiye alıcı ülke olabilir. Rahatlıkla Türkiye'de pazar bulabilirler" görüşünü dile getirdi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Azerbaycan Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title