Haberler

Azerbaycan'da Çanakkale Savaşlarını Anlatan Fotoğraf Sergisi Açıldı

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - İki ülkenin milli marşları- Türk askeri- Azeri askeri- Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun'un konuşması- Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Ali Cura'nın konuşması- "Çanakkale Zaferinin 100. yılında Savaştan Barışa" adlı fotoğraf sergisinin açılışı- Sergiden detaylar Azerbaycan'da Çanakkale Savaşlarını anlatan fotoğraf sergisi açıldı- Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun: "Çanakkale savaşları emsalsizdir.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ: - İki ülkenin milli marşları- Türk askeri- Azeri askeri- Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun'un konuşması- Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Ali Cura'nın konuşması- "Çanakkale Zaferinin 100. yılında Savaştan Barışa" adlı fotoğraf sergisinin açılışı- Sergiden detaylar Azerbaycan'da Çanakkale Savaşlarını anlatan fotoğraf sergisi açıldı- Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi Coşkun: "Çanakkale savaşları emsalsizdir. Sadece Anadolu'nun değil çevresindeki birçok ülkenin ve Birinci Dünya Savaşı'nın kaderini etkilemiştir" Azerbaycan'da Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümü etkinlikleri kapsamında "Çanakkale Zaferinin 100. yılında Savaştan Barışa" adlı fotoğraf sergisinin açılışı yapıldı.Yunus Emre Enstitüsü'nün başkent Bakü'de düzenlediği sergide konuşan Türkiye'nin Bakü Büyükelçisi İsmail Alper Coşkun, Bakü'de Türk yakın tarihinin dönüm noktası olarak bilinen Çanakkale savaşlarının 100. yıldönümü nedeniyle düzenlenen bu sergiyi açmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.Çanakkale'nin bir kahramanlık destanı olduğunu belirten Coşkun şunları söyledi: "Şanlı tarihimizde gurur duyacak birçok dönüm noktası vardır. Fakat Çanakkale Savaşları emsalsizdir. Sadece Anadolu'nun değil çevresindeki birçok ülkenin ve Birinci Dünya Savaşı'nın kaderini etkilemiştir. Biz bu savaşı 100 yıl sonra 'Yüzyıllık Barış' teması altında anıyoruz. Bu bir kahramanlık destanıdır."Çanakkale savaşlarında, kahramanlıktan başka çıkarılması gereken bir diğer önemli mesajın bu serginin temasında da yer alan "hoşgörü ve barış" olduğunu belirten Coşkun, 100 yıl sonra bu mesajı Azerbaycan gibi kardeş bir ülkeden böyle bir etkinlik vesilesiyle dünyaya taşımaktan gurur duyduğunu söyledi.Coşkun, soğuk savaş sonrası dünyada hoşgörü ve barışın hakim olmasını beklediklerini, ancak bunun aksinin daha fazla görüldüğünü söyledi. Papa Franciscus'un 1915 olayları hakkındaki konuşmasına atıfta bulunan Büyükelçi Coşkun, "Vatikan'da ortaya konulan tablo son derece üzücü. Anadolu'da o dönem yaşananların sadece dini bir optikten algılanması ve çekilen acılara, uluslararası hukuku da hesaba almayacak şekilde tek bir dini optikten atıfta bulunulması kabul edilmez bir tavırdır. Biz buna rağmen Türkiye ve başta Azerbaycan olmak üzere Türk dünyasındaki kardeşlerimizle birlikte dünyaya barış mesajı vermeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.Yunus Emre Enstitüsü Bakü Türk Kültür Merkezi Müdürü Ali Cura da sergilenen fotoğrafların, savaşın sadece askeri tarafını değil, karşı cephelerdeki askerlerin birbirleriyle olan ilişkilerini ve insani yönünü ortaya koyduğunu, bu yönüyle de savaşın dostluğa ve barışa dönüşmesini yansıttığını söyledi.Cura, Dışişleri Bakanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı arşivleri ile diğer özel arşivlerden alınan 97 fotoğraf ve birçok tarihi belgeden oluşan serginin bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacağını söyledi.Serginin açılışına, Türkiye'den birçok yetkilinin yanı sıra Azerbaycan'daki Türk kuruluşlarının temsilcileri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Kaynak: AA / Güncel

Alper Coşkun Azerbaycan Çanakkale Türkiye Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title