Haberler

Ayvalık'taki Tarihi Taksiyarhis Kilisesi Açıldı

Cunda Adası’ndaki tarihi Taksiyarhis Kilisesi, Koç Holding bünyesindeki Rahmi.M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde restorasyonu yapılmasının ardından açıldı.

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinin en eski yerleşim merkezlerinden olan ve Alibey olarak da bilinen Cunda Adası’ndaki tarihi Taksiyarhis Kilisesi, Koç Holding bünyesindeki Rahmi.M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesinde restorasyonu yapılmasının ardından açıldı.

Soma’da yaşanılan ve 301 maden işçisinin hayatını kaybetmesi nedeniyle daha önce 17 Mayıs’ta görkemli bir açılış yapılması iptal edilen kilisenin sessizce açılışına vatandaşlar yoğun ilgi gösterdi. Rivayete göre; İstanbul’un Fatih Sultan Mehmet tarafından fethinden 9 yıl sonra 1462 yılında ilk kez yapılan ancak depremler, savaşlar ve bakımsızlık nedeniyle yıkılmasının ardından 1873 yılında Cunda Adasında bulunan Rum Ortodoks cemaati tarafından eski temelleri üzerine Anakent (Metropol) Kilisesi olarak inşa edilen ve Koruyucu Başmelekler; Cebrail ve Mikhaile atfen yaptırıldığı öğrenilen Taksiyarhis Kilisesi’nin halen Cunda Adası’nın en önemli anıt yapısını teşkil ettiği, yapıldığı dönemin neo klasik üslubunu yansıttığı bildirildi.

2 Mayıs 2011 tarihinde Vakıflar Meclisi’nin kararıyla kilise binasının müze haline getirilmek üzere Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı’na tahsis edilen harabe haldeki anıtsal yapının, uzman restoratörler ve sanatçıların ince işçiliği ve çağdaş mühendislik teknikleri ile yeniden tüm görkemi ve güzelliği ile hayata döndürüldüğü gözlendi. Restore edilen Taksiyarhis Kilisesi’nde; klasik otomobiller, 1600 ve 1800’lü yıllara ait eserler, denizcilikte kullanılan aletler, gemi dümeni, eski dalgıç kıyafetleri, buharlı araba, buharlı iş makineleri, tarihi bisikletler, dünyanın bir çok önemli eserlerin yapı modeli maketleri (Eyfel Kulesi, Keops Pramidi gibi) eski motosikletlerin yanı sıra teneke oyuncaklardan, buharlı modellere, bebek arabalarından zaman ölçüm aletlerine varan Rahmi M. Koç Müzesi bünyesindeki geniş bir eser koleksiyonunun sergilenmesi ise vatandaşlardan tam not aldı.

Coca-Cola’nın Dünya Ceo’su Muhtar Kent başta olmak üzere Türk İnşaat Sektörünün en ünlü isimlerinden Aydan Semker, Stavros Niarchos Vakfı, Uluslar arası Fung Global Ensititüsünün restorasyonuna destek verdiği öğrenilen Taksiyarhis Kilisesi’nin sessiz sedasız vatandaşların ziyaretine girmesinin ardından Rahmi Koç başta olmak üzere, Sabancı Holding üst düzey yöneticileri, Muhtar Kent ve Türkiye’nin en ünlü işadamlarının da Rahmi M. Koç Müzecilik ve Kültür Vakfı bünyesindeki müzeyi ziyarete gelecekleri kaydedildi.

ZİYARETÇİLER MEMNUN

Müzeyi ziyaret eden vatandaşların birkaç yıl öncesine kadar harabe halde bulunan tarihi binanın o zamanki görünümüyle, şimdiki görünümü arasında inanılmaz büyük farklar olduğunu söylemesi ve harabe binayı tarihteki gibi görkemli bir hale getirmesi nedeniyle Koç Holding yöneticilerine teşekkür etmesi dikkatlerden kaçmadı. Restore edilen Taksiyarhis Kilisesinde görkemli kubbenin yanı sıra, tarihi sütunlar tüm albenisiyle ortaya çıkarılırken, bir balığın Yunus Peygamberi doğurmasını tasvir eden ikona ise en çok ilgiyi çeken eser olduğu gözlendi.

İlk günü ziyaretçilere ücretsiz olan Takisyarhis Kilisesi ile içinde sergilenen müzeyi gezmek isteyen yetişkinlerin 4 lira, öğrencilerin ise 2 lira bedel ödemesi gerektiği öğrenildi. Öte yandan, Ayvalık’ın en büyük ve en eski yapısı olan Cunda Adası’ndaki tarihi Taksiyarhis Kilisesinin açılışı sırasında ilçe protokolünden de hiç kimsenin katılmaması vatandaşlarca üzüntüyle karşılandı.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Koç Holding Cunda Adası Rahmi Koç Ayvalık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Şans Topu sonuçları açıklandı mı? Şans Topu sonuçları ne zaman açıklanır? 24 Nisan 2024 Çarşamba Şans Topu sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 24 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 24 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi! İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 24-25 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! 24 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Merve kimdir? Merve kaç yaşında, nereli? Zuhal Topalla Yemekteyiz yarışmacısı kim? CANLI ALTIN FİYATLARI | Güncel çeyrek altın fiyatları ne kadar? 24 Nisan altın fiyatları yükseldi mi? CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 24 Nisan günün maçları nereden izlenir? YEMEKTEYİZ CANLI İZLE | Yemekteyiz'de bugün kim yarışacak? Yemekteyiz hangi kanalda, saat kaçta? Mehmet Ali Yılmaz'ın hastalığı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kimdir? 25 Nisan Perşembe 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 25 Nisan burç yorumları nedir? Yarın okullar tatil mi? 25 Nisan okullar tatil mi, kaç gün tatil edildi? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz olayı nedir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz ölüm sebebi ne? Mehmet Ali Yılmaz kimdir, neden öldü? Mehmet Ali Yılmaz kaç yaşındaydı ve nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title