Haberler

Ayvalık'taki Tarihi Ayazmanın Restorasyonuna Başlandı

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesindeki tarihi Panagia Phaneromeni Ayazması'nın belediye tarafından restorasyonuna, Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ve üst düzey yönetici yerleştirme şirketi Korn Ferry'nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Kaynar'ın desteğiyle başlandı.

BALIKESİR'in Ayvalık İlçesindeki tarihi Panagia Phaneromeni Ayazması'nın belediye tarafından restorasyonuna, Coca Cola Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ve üst düzey yönetici yerleştirme şirketi Korn Ferry'nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Kaynar'ın desteğiyle başlandı. 2 milyon liraya mal olması ve 1 yılda tamamlanması beklenen restorasyonun, başlatılacak kampanyada toplanacak bağışlarla tamamlanmasının hedeflendiği bildirildi.

Ayvalık, Kemalpaşa Mahallesindeki 126 yıllık tarihi geçmişe sahip, neo- klasik tarzdaki Panagia Phaneromeni Ayazması, bir dönem zeytinyağı fabrikası olarak da kullanıldıktan sonra atıl kaldı. Tarihi ayazma, 2005 yılında Kent Arşivi Müzesi yapılmak üzere Ayvalık Belediyesi'ne tahsis edildi. Belediye tarafından bugüne kadar çeşitli sergilerin düzenlendiği neo-klasik üslupla ve yöresel malzeme olan sarımsak taşı kullanarak yığma sistemde inşa edilen ayazmanın ayağa kaldırılması için restorasyon çalışmalarına bu sabah itibariyle başlandı. Coca Cola'nın Yönetim Kurulu Başkanı Muhtar Kent ile üst düzey yönetici yerleştirme şirketi Korn Ferry'nin Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Kaynar'ın destek verdiği restorasyon çalışmaları kapsamında ilk olarak tarihi ayazmanın zeytinyağı fabrikası olarak kullanıldığı dönemden kalan duvar yıkıldı. Tarihi ayazmanın Anıtlar Kurulu tarafından 2012 yılında onaylanan restorasyon projesini de hazırlayan Ege Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğretim üyeliğinden bir süre önce emekli olan Foça Kazıları Başkanı Prof. Dr. Ömer Özyiğit yönetiminde, Payanda Şirketi'den eşi arkeolog Suzan Özyiğit tarafından belediye kontrolünde yapılan çalışmaların yaklaşık 2 milyon liraya mal olmasının beklendiği bildirildi.

CHP'li Ayvalık Belediye Başkanı Rahmi Gençer, aslında her başlangıcın bir bitiş olduğunu belirtip, "Bitirmek için başlamak gerekir. Geçmişte ayazma olarak kullanılmış, kutsal su mabedine Ortadoğu'dan bile, Suudi Arabistan'dan bile insanların şifa bulmak için geldiğini burayla ilgili yazılardan öğrendik. Demek ki çok önemli. Ayvalık'a tekrar bu yapıyı kazandırmak hepimizin görevi. UNESCO sürecinde de bu tip yapıların doğru yapılması da önemli. Buranın restorasyonu için kampanya başlatıyoruz. Bağışçıların desteği ile olacak. İlk desteği veren de Muhtar Kent ve Şerif Kaynar oldu. Ayvalık belediyesi de destek verecek. Buranın bundan sonraki yapımı destekçilerin yardımı ile olacak. Ayvalık Belediye Ayvalık'a bu yapıyı doğru bir restorasyonla kazandırılacak" dedi.

BAŞKANIN KONUŞMASININ ARDINDAN 5 BİN LİRALIK DESTEK GELDİ

Restorasyonun tahmini olarak bir yıl sürmesinin planlandığına dikkati çeken Başkan Gençer, "Tarihi ayazma, halka açık fonksiyonunu devam ettirecek. Kutsal su olarak gelen yabancıların, misafirlerin burayı gezmesi sağlanacak. Bunun yanında ufak müzik dinletileri, ufak resim sergileri ya da mimari veya UNESCO gibi konularla ilgili toplantıların yapılabileceğini düşünüyorum. Burayı faydalanılacak bir hale getireceğiz. Amaç, binayı ayakta tutmak. Geçmişte buraya emek veren herkese teşekkür ediyorum. Bu yapılar emanet edilmiştir. Türk milletinindir. Bu yapıları korumalıyız. Kampanyamıza katılarak herkesin bir tuğla koyması da onarıma ivme kazandıracak" diye konuştu.

Başkan Gençer'in konuşmasının ardından Ayvalık'a yeni taşındığını belirten Nuray Serttürk, çok duygulandığını belirtip, 5 bin lira destek vermek istediğini söyledi. Bunun üzerine Başkan Gençer, Serttürk'e teşekkür etti.

'DAHA ÇOK TURİST GELMESİNİ SAĞLAYACAK BİR YAPI'

Tarihi ayazmanın restorasyon projesini hazırlayan Prof. Dr. Ömer Özyiğit, "Ayvalık Belediyesi'nin bu yapıyı ele alması ve restore ettirmesi çok önemli. Eski başkan zamanında ele aldındı. Böyle bir yapıyı ayağa kaldırma ve koruma önemli bilinç. Ayvalık'a da çok önemli katkısı olacak. Şöyle ki; Perşembe günleri pazar nedeniyle çok sayıda Yunan dostumuz geliyor. Sanırım bunları iki hatta üç misline katlayacaktır. Yapı çok önemli bir yapı. 19. yüzyılda Anadolu'nun ikinci büyük hastanesi Ayvalık'taydı. Bu yapı şu an Sakarya Okulu olan yapı ve hastaneyi buradaki ayazma kaynakları ile besliyordu. Bina çok güzel bir Roma tapınağı biçiminde yapılmış, her şeyi o düzende. Önünde dört sütunu olan yapının antik mimarisi günümüze taşınmış turistlerin daha çok gelmesini sağlayacak yapı güzel biçimde ele alındığında Ayvalık'a katkı verecektir" dedi.

Panagia Phaneromeni Ayazması'nda, geçtiğimiz yıllarda yapılan temizlik çalışmaları sırasında iki havuz ortaya çıkırılmış, zeminde yapılan iki metrelik kazıda nişler, kuyular ve su künkünün yanı sıra bir aziz başı ve 1866 yılında yazıldığı belirlenen mermer levha bulunmuştu. Böylelikle ayazmadaki bilinen niş sayısı dokuza, kuyu sayısı ise 5'e çıkmıştı.

AYAZMA İLE İLGİLİ HİKAYE

'Küçük bir kız çocuğu her gece rüyasında Meryem Ana'yı görür. Meryem Ana sürekli aynı yerde durup burada kaynaktan fışkıran suyu içer ve küçük kız çocuğuna da bu suyu işaret eder. Rüya sürekli tekrarlayınca bunun bir haber olacağı düşünülerek kent meclisine anlatılır. Toplanan din adamları kızın tarif ettiği yere gelir ve kazı yaparlar. Bir süre sonra kızın rüyasında gördüğü gibi topraktan su fışkırır. Daha sonra buraya bir kilise yapılır ve su korumaya alınır.'

- Balıkesir

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Muhtar Kent Coca Cola Ayvalık Kaynar Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title