Haberler

Ayvalık'ta Kadınlar Öfkeli

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde son olarak G.K adlı 19 yaşındaki genç kızın erkek arkadaşı 18 yaşındaki A.O tarafından pitbull cinsi köpekle korkutularak şiddete uğrayıp, darp edilmesi ilçedeki kadınları öfkelendirdi.

Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde son olarak G.K adlı 19 yaşındaki genç kızın erkek arkadaşı 18 yaşındaki A.O tarafından pitbull cinsi köpekle korkutularak şiddete uğrayıp, darp edilmesi ilçedeki kadınları öfkelendirdi.

Daha önceden de kadına şiddet konusunda ilçede benzeri saldırıların olması nedeniyle ilçe merkezindeki Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk anıtı önünde toplanan Bağımsız Kadın İnisiyatifi adlı grup, kadına karşı yapılan şiddete sert tepki gösterdi.

Bu kapsamda, aralarında kadına şiddet konusunun keskin karşıtlarından Ayvalık Bağımsız Kadın İnisiyatifi Lideri Nebahat Dinler ile CHP Kadın Kolları Başkanı Elif Günaydın Kaynak'ın da bulunduğu grup adına basın açıklamasını seslendiren Çiğdem Öztürk; kadına yönelik şiddet konusunda öfkelerinin dinmediğini vurgulayarak, "Adeta erkeklerin kadınlara açtığı savaşın cephesinde gibiyiz. Devletin başlangıcından bu yana varlığına esas teşkil eden erkek egemen zorbalık, AKP ve çevresi eliyle şevkle pekiştiriliyor; erkek vuruyor, devlet koruyor.

Dört bir yandan gelen taciz tecavüz haberleri yetmezmiş gibi, yanı başımızda Ayvalık ve çevresinden son dönemde üst üste yakıcı haberler aldık. Duymadıklarımız da cabası. Ayrılmak istediği sevgilisi tarafından bıçaklanan 16 yaşındaki S.A.; evinde komşusu tarafından tecavüz edilen ve öldürülen 75 yaşındaki atık kağıt toplayıcısı M.G.; haneye tecavüzle evine giren bir erkeğin önce kemerle, sonra kabloyla boğmaya çalıştığı 28 yaşındaki G.Ö.; erkek arkadaşının, köpeğini üzerine saldırtarak yaraladığı, evde kanlar içinde bulunan 19 yaşındaki G.K. ve 6 yaşında tacize uğrayan yuva öğrencisi öfkemizi katladı. Burnumuzun dibinde yaşanan bu saldırılara karşı sesimizi yükseltiyoruz, bu davaların takipçisi olacağımızı ilan ediyoruz" dedi.

KADIN DANIŞMA MERKEZİ İSTİYORLAR

Her gün medyanın tacizi tecavüzü normalleştirmesine, birtakım densizlerin mikrofon gördükleri her yerde erkek ve kadının eşit olmadığını haykırmasına, 'kadının erkeğe ait, erkeğin kadına sahip' olduğunu iddia edişine maruz kaldıklarının altı çizen Öztürk, "Örgütlü kadınların peşini bırakmadığı birkaç dava kadınlar lehine sonuçlanmış olsa da, erkek adaletin kimi koruduğunu biliyoruz. Bugün tacizcinin, tecavüzcünün en çok AKP hükümetinin erkek egemen politikalarından cesaret aldığını biliyoruz. Biz kadınlar tacize, cinsel saldırıya maruz kalmak için kadın olmanın yeter şart olarak algılandığını biliyoruz. Erkekler cinsel tacizi ve saldırıyı cahil, sapık, kültürsüz oldukları için değil, kendilerini kadın bedeni üzerinde hak sahibi gördükleri için yapıyorlar. Son dönemde AKP'nin başını çektiği kadim erkek ittifakı, cinsiyet kimliklerini bize fıtrat diye yutturamaz. Öldüren, sakat bırakan, travma yaratan erkek şiddeti önlenmesi imkansız doğal bir afet değil, sırtını cezasızlığa dayayan bir suçtur. Haksız tahrik ve iyi hal indirimleri failleri cesaretlendiriyor" ifadelerini kullandı.

Cinsel şiddetle mücadele açısından kadın danışma merkezleri, kadın-çocuk sığınakları, Alo şiddet hakkı ile cinsel şiddet kriz merkezleri yaşamsal önem taşıdığının altı çizildiği açıklamada, "Bu kurumsal mekanizmalar oluşturulmadan, kağıt üzerinde yasaları ağırlaştırmak-hafifletmek hiçbir toplumsal-cinsel sorunu çözemez. Ayvalık'ta acil olarak kadın danışma merkezi açılmasını istiyoruz. Mahkeme salonlarını doldurmayı ve erkek adaletin karşısına dikilip gerçek adalet talep etmeyi sürdüreceğiz. Sokakları, alanları terk etmeyeceğiz. Bedenimizi, evimizi, mahallemizi hapishaneye çevirmeye çalışan bu kirli zihniyetin karşısına devleşerek dikiliyoruz. Ahdimiz var, evimizi, mahallemizi, sokaklarımızı, kentimizi son dönemde AKP eliyle güçlenerek kadınlara ve çocuklara musallat olan erkek şiddetinden arındıracağız" denildi.

SESSİZCE DAĞILDILAR

Sık sık 'Yaşasın Kadın Dayanışması', 'Öldüren Sevgi İstemiyoruz' ve 'Kadına Uzanan Eller Kırılsın' şeklindeki sloganlar atan kadınların, toplumda erkek egemenliğine karşın yaptıkları açıklamalar sırasında alkollü bir adam ise karşı çıkmak istedi. Ancak, o sırada eylemi takip eden İlçe Emniyet Müdürlüğü bünyesindeki polis ekipleri tarafından alandan uzaklaştırıldı.

Ayvalık'ta ve ülke genelindeki kadına yönelik şiddet konusunda basın açıklamasını gerçekleştiren kadınlar daha sonra sessizce dağıldı. - BALIKESİR

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Balıkesir Ayvalık Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title