Haberler

Ayvacık - Midilli Seferleri İçin Liman Yapılacak

Çanakkale’nin Ayvacık ilçesi, 2018 yılına kadar hizmete açılması hedeflenen iskeleyle yeniden liman şehri olmaya hazırlanıyor.

Çanakkale'nin Ayvacık ilçesi, 2018 yılına kadar hizmete açılması hedeflenen iskeleyle yeniden liman şehri olmaya hazırlanıyor.

Ayvacık altında Büyük Husun köyü sahiline yapılacak olan iskele için belediye proje hazırladı. Proje maliyeti yaklaşık 4 milyon TL olan iskelenin ihalesi Kalkınma Bakanlığı'nın onayı halinde gelecek yıl yapılacak. İskele 2018 yılında hizmete girecek. Ayvacık Belediye Başkanı Mehmet Ünal Şahin, ilçenin güzelliklerini paylaşmak ve dünyaya tanıtmak için Assos bölgesine bir iskele yapmayı hedeflediklerini belirtti.

Ayvacık'ta 80 kilometreye yakın kıyı şeridi olduğunu, ancak bir iskele bulunmadığını belirten Başkan Şahin, "Gülpınar, Küçükkuyu, Babakale balıkçı barınakları ile iskele karıştırılıyor. Biz iskeleyi deniz yolu ulaşımı için istiyoruz. Yunanistan'ın Midilli Adası'ndan buraya gelmek isteyenler var. Buradan oraya gitmek isteyenler var. Biraz daha bu bölgeyi çeşitlendirelim. Oradaki turisti buraya, buradaki turisti oraya götürelim istiyoruz. Yapacağımız iskeleden, Midilli Adası'nın plajlarıyla ünlü Petra beldesine günübirlik seferler başlatmak hedefindeyiz. Ayvacık'ın, 67 köyüyle birlikte hepsinin ayrı ayrı özellikleri var. Kimi peynir yapıyor, kimi höşmerim yapıyor, kimi halı dokuyor. Kimi patik yapıyor. Kimi kekik, defne topluyor, kimi kaşık yapıyor. Bu güzellikleri paylaşmamız lazım. Bu özellikleri göstermemiz lazım. Assos kazılarında pek çok önemli kalıntı gün yüzüne çıkarılıyor. Bunları ülkemizdeki turizmcilerle, halkımızla paylaşmak istiyoruz. Aynı zamanda dış dünyayla da paylaşalım. Çok güzel eserler çıkıyor. Bunlar dünya markası. Bunun içinde ulaşım lazım. Hava yolunda problem yok. Çünkü Edremit'teki Kocaseyit Havaalanı da, Çanakkale Havaalanı da bölgemize 70 kilometre. Çevreye ve hiç kimseye zararı olmadan yapacağımız iskele ile Ayvacık'ı, Assos'u deniz yoluyla yeniden dünyaya açalım istiyoruz. Aynı noktadan Ayvalık'a körfez geçişini de sağlayacağız"dedi.

Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Başkanı ve Assos Kazıları Başkanı Prof. Dr. Nurettin Arslan ise, yapılacak iskelenin antik kente ziyaretçi sayısını arttıracağına inandığını söyledi. Arslan, "Bu kentin lahitleri de önemli. Andezit dediğimiz, volkanik bir taş çıkıyor. Arkeolojide sarkofaj deniyor. Bu kelimeyi de ilk kez kullanan Romalı yazar Plinius, yazdığı 36 ciltlik eserde, 'Assos'ta bir taş türü var. Adına sarkofaj derler, et yiyen. İçine koyduğunuz cesetlerden geriye 40 gün içinde kemik ve dişleri dışında hiçbir şey kalmaz' yazıyor. Bu reklam ile lahitlerin bütün Akdeniz'e ihraç edildiğini biliyoruz. Lübnan, Mısır, İtalya ve Yunanistan'da Assos'ta üretilmiş lahitleri görmekteyiz. Bunun da bu bölgenin Roma dönemindeki en önemli ihraç ürünü olduğunu söyleyebiliriz" diye konuştu.

Assos'un yeniden bir liman kenti olması son denemenin Osmanlı döneminde olduğunu belirten Prof. Dr. Nurettin Arslan "1800'lerde palamut meşesi dediğimiz bir madde var. O yüzden bir liman yapılıyor ve depolar inşa ediliyor. Bir hareketlilik olmuş. Bu bölgenin en önemli dışa açılan ilk limanı. Sonrasında teknolojinin değişmesiyle palamudun önemi kayboluyor. 2018 yılında yeni yapılacak iskelenin açılmasıyla bu liman eski günlerine belki yeniden kavuşma şansı olabilir" dedi. - ÇANAKKALE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Nurettin Arslan Midilli Adası Yunanistan Ayvacık Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

TBMM ne zaman açıldı? 23 Nisan 1920'de açılan TBMM'nin ilk başkanı kimdir? TBMM nerede ve ne zaman açılmış? TBMM'yi ilk kim açtı? TBMM nedir? 23 NİSAN HASTANE VE ECZANELER AÇIK MI? Bugün eczaneler, sağlık ocakları, hastaneler yarım gün mü? Milli Bayramlar: Milli Bayramlarımız nelerdir? Milli bayramlarımız kaç tanedir, hangileridir? Milli bayramların isimleri ve tarihleri! Hal Ekleri nelerdir? İsmin hal ekleri nelerdir? Hal ekleri cümle içerisinde örnekler ve konu anlatımı! Kaç tane hal eki var? Hacet duası okunuşu! Hacet namazı duası nasıl okunur? Hacet duası nasıl yapılır? Hacet duası Arapça ve Türkçe yazılışı! Galatasaray'ın kaç şampiyonluğu var? Galatasaray en son ne zaman şampiyon oldu? Cleveland Cavaliers Orlando Magic NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! New York Knicks Philadelphia 76ers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 23 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 23 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 23 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 23 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu kimdir, mesleği ne? 4. eleme adayı kim oldu? Survivor haftanın eleme adayları ki potada kimler var 23 Nisan Salı? Kalkınma Yolu Projesi nedir, nereden geçiyor? Sivasspor'un penaltısı doğru mu? Hakem yorumları ne diyor? (Sivasspor - Fenerbahçe)
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title