Haberler

Ayva Lokumu"Yla İlçeyi Tanıtıyorlar

MUHSİN ARSLAN - Osmaneli ilçesinin, Evliya Çelebi'nin Seyahatname'sine konu olmuş en zengin tarımsal ürünü ayvanın yılın dört mevsiminde tüketilmesini sağlamak isteyen üreticiler, "ayva lokumu"nun farklı çeşitlerini üretiyor.

AA muhabirinin aldığı bilgiye göre, özgün aromasıyla doğal halde, içine katkı maddesi karıştırılmadan üretilen ve Osmaneli, bu ilçe ile çevresine ekonomik anlamda değer katıyor.

"Osmaneli ayva lokumu" olarak tescillenen ürün, Osmaneli'nde tesis kurulmadan önce Ankara'nın Beypazarı ilçesinde bir lokum imalathanesinde üretiliyordu. Kırsal Yatırımların Desteklenmesi Programı kapsamında 2010 yılında Osmaneli'nde 460 metrekare alanda ayva lokumu üretim tesisi kuruldu. Böylece hem ham madde temini hem de işleme, üretim ve pazarlama aşamaları aynı bölgede toplandı.

Osmaneli Belediye Başkanı Münür Şahin, tarihi özellikleriyle dikkati çeken ilçede, önceki belediye başkanlarından merhum Selahattin Çetintaş tarafından ayvanın lokumunun ekonomik değer olarak kazandırılması amacıyla çalışma başlatıldığını söyledi.

İlk üretimin Beypazarı'nda yapıldığını, daha sonra Osmaneli'nde kurulan tesiste devam edildiğini anlatan Şahin, şöyle konuştu:

"Ayva lokumu şu anda yeni ürünleriyle gelişimini sürdürüyor. Çok farklı bir boyutta, Türkiye çapında tanınan markalı ürünümüz olacak. Sadece lokum değil, salça üretimi, kurutması ve yakın dönemde kurutulmuş ayvayı çikolata kaplamak suretiyle üretime geçilecek. Güzel tadı olan ürünler. Bunlarla hem şirket büyümesine devam ediyor hem de rahmetli Çetintaş'ın döneminde başlanan ayva lokumu gelişerek piyasa payını artırıyor, ilçenin bir markası olarak öne çıkıyor. Büyük marketlerle bunun pazarlanması konusunda çalışmalar yapılıyor. Kentin tanıtımı anlamında çok önem verdiğimiz bir konu. Osmaneli'ni turizm ve ayva lokumuyla öne çıkaracağız."

Ayvayı çikolatayla kaplama hedefi

Üretici firmanın sahibi Abdullah Yavuz ise ayvayı sezonunda üreticiden aldıklarını ve tesiste işleyerek yarı mamul haline getirip yılın 12 ayında üretebilmek için soğuk hava depolarında muhafaza ettiklerini bildirdi.

Ayvadan çeşitli tatlılar üretmeyi hedeflediklerini belirten Yavuz, "Ar-Ge çalışmaları neticesinde ayvanın kurutulmuşunu piyasaya sunma durumuna geldik. Doğal kurutulmuş ayvayı çikolata kaplayarak bir adım daha öteye taşımayı düşünüyoruz. Bunlar bizim için bir başlangıç. Her türlü tatlıya yakın meyve olan ayvadan farklı ürünler planlıyoruz" ifadesini kullandı.

Yavuz, yurt içi pazarlamanın yanında talepler doğrultusunda ihracat yaptıklarını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Yerel

Evliya Çelebi Beypazarı Osmaneli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Emekliye zam var mı? Emekliye zam yapılacak mı? Cumhurbaşkanı Erdoğan, Bakan Şimşek üzerinden emeklilere mesaj verdi! ZİRAAT BANKASI EMEKLİ PROMOSON ÖDEMESİ NE KADAR 2024? Ziraat Bankası, emekli promosyon ödemesi kaç TL oldu? 2024 YEREL SEÇİM OY KULLANMA SAATLERİ! 31 Mart oy kullanma saati ne zaman başlıyor, ne zaman bitiyor? Emeklilere promosyon ödemesi ne zaman yapılacak? Başvuru nereden yapılır? E- Devlet başvuru ekranı! Promosyon ödeme başvurusu nereden yapılır? Promosyon ödeme başvurusu nasıl yapılır? Yarın okullar tatil mi? 29 Mart Cuma günü okullar tatil edildi mi, kaç gün tatil edildi? SEÇİM GÜNÜ YASAKLARI 2024: Seçim yasakları nelerdir, ne zaman başlıyor, bitiyor? OY KULLANMAMA CEZASI! Yerel seçimde oy kullanmama cezası var mı, ne kadar? Seçim tarihi değişir mi? Seçim ertelenirse ne zaman, hangi tarihte yapılır? İptal durumunda yeni seçim tarihini duyuruldu! NİSAN AYI MEMUR MAAŞLARI ERKEN ÖDENECEK Mİ? 2024 Nisan ayı memur maaşları bayramdan önce yatar mı? 2024 seçim görevi iptal etme! Seçim sandık görevi iptal edilir mi? Sandık görevine gitmeyenlere ne ceza verilir? YKS BAŞVURU TARİHİ | YKS son başvuru tarihi ne zaman? YKS'ye nereden başvurulur? ÖSYM Başvuru ekranı! IC ENTERRA YENILENEBILIR ENERJI HALKA ARZ NE ZAMAN? Ic Enterra Yenilenebilir Enerji halka arz talep toplama başladı mı, ne zaman başlıyor? 2024 KPSS başvuruları ne zaman? Başvuru nereden yapılır? ÖSYM BAŞVURU EKRANI! Seçmen kağıdı olmadan oy kullanılır mı? Seçmen kağıdı, oy kullanırken gerekli mi? Oy kullanırken gereken belgeler neler?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title