Haberler

Ayso, Makedonya ile Ekonomide Yeni Dönem Başlatıyor

Aydın Sanayi Odası (AYSO), Makedonya ile sahip olunan köklü bağlar ve ortak değerleri ekonomik alandaki güçlü ilişkilerle taçlandırmaya hazırlanıyor.

Aydın Sanayi Odası (AYSO), Makedonya ile sahip olunan köklü bağlar ve ortak değerleri ekonomik alandaki güçlü ilişkilerle taçlandırmaya hazırlanıyor.

Türkiye ile Makedonya arasındaki toplam 450 milyon Euro dış ticareti birkaç katına çıkarma çabalarında Aydınlı sanayicilerin de yer almasın için AYSO olarak karşılıklı ilişkileri güçlendirmek yatırım ve ticaret imkanlarına yönelik verileri üyeleriyle paylaşmaya devam edecek.

Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, Makedonya Yabancı Yatırımlar ve İhracatı Destekleme Ajansı Ege Bölge Yetkilisi Alev Süleyman ve Aydın Makedonya Göçmenleri Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Tuncay Olgun ile birlikte AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Yunus Şahin' i makamında ziyaret etti. Ziyarette, AYSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Salih Fahlioğulları ve Merve Alpargun Altıntaş ile Makedonya' da yatırım yapan Kaltun Madencilik Firması yetkilisi Mert Aydın da hazır bulundu.

AYSO Yönetim Kurulu Başkanı Şahin, yaptığı açıklamada; "Makedonya Cumhuriyeti Yatırımlardan Sorumlu Devlet Bakanı Jerry Naumoff'un daveti ve kendisinin Makedonya'daki yatırım koşulları ve destekleri konusundaki heyecanından ve samimiyetinden etkilendiklerini, aynı zamanda Makedonya' nın 600 yılı aşkın Osmanlı bünyesinde kalması, o dönemlerden bugüne kalan çok önemli değerlerimizin olması, Atatürk' ün Manastır Askeri İdadisi'ne gitmiş olması, halen 100 bine yakın Türk' ün burada yaşıyor olması sebebi ile 2015 Mayıs ayında 16 sanayici üyemiz ve eşleri ile Makedonya seyahati yaptık. Seyahatimizde Üsküp' de ve Organize Sanayi Bölgesindeki önemli sanayi tesislerini ziyaret ettik. Makedonya Ticaret Odası Başkanı Danela Arsovska görüştük. AYSO ve Makedonya Ticaret Odası (MCC) olarak İşbirliği Protokolü imzaladık. Seyahat sonrasında Makedonya' nın yatırımcı ve işadamlarına sunduğu destekler ve yatırım ortamı hakkında üyelerimizi bilgilendirdik" dedi.

Aydın sanayi yapısı hakkında Büyükelçisi Zvonko Mucunski' ye bilgi veren Şahin, Ülke olarak 15 Temmuz da yaşadığımız darbe teşebbüsünün izlerinin alınan tedbir ve uygulamalar ile en kısa sürede ortadan kalkacağını belirtti. Şahin, "İlimiz ve bölgemiz yerli ve yabancı yatırımcılar için önemli fırsatlar sunan cazip yerlerdir. Türk Milletinin ve Türk Sanayicisinin iradesi ve demokrasiye olan inancını zor günlerdeki birlik ve beraberlik ruhunu, 15 Temmuz da tüm dünya gördü. Önümüzdeki dönemde; Türk insanının müteşebbis özelliği ile ekonomik alanda yapılacak yeni planlamalar ve destekler sayesinde, özellikle Ülkemize yakın, yaşadığımız bu dönemde ülkemize destek veren, ortak tarihimiz olan ülkeler ile ticaretin çok daha hızlı bir şekilde gelişeceğine inanıyoruz" diye konuştu.

Makedonya Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Zvonko Mucunski, 15 Temmuz darbe teşebbüsüne karşı Türkiye Cumhuriyeti Devletine ilk desteği veren ülkelerin arasında Makedonya Cumhuriyeti' nin olduğunu, demokratik olarak seçilmiş Hükümete karşı yapılan bu hareketin, en kısa zamanda Türk Milletinin kararlı ve güçlü iradesinin siyasi irade ile birleşerek bertaraf edildiğini, Türkiye Cumhuriyeti' nin ne kadar büyük bir devlet olduğunun görüldüğünü ifade etti.

Tarihsel geçmişi ve ortak değerleri olan Türkiye ve Makedonya arasındaki ticaret 2015 de 450 milyon Euro, 2016 ilk 5 ayda 190 Milyon Euro olarak gerçekleştiğini, bu rakamlarla, Türkiye'nin Makedonya'nın dış ticaretinde 8'nci, yatırımlarında 4'ncü ülke olduğunu, aslında 1. Sırada olması gerektiğini, bu ziyaretlerin amacının da ortak çalışmalar planlayarak karşılıklı ticareti geliştirmek olduğunu belirten Mucunski, "Avrupa'da en düşük vergi uygulayan ülkeyiz. Sanayi bölgelerimizde arazinin metrekaresi 1 euro, serbest bölgelerimizde kira 10 euro. Nitelikli ve ucuz işgücüne sahibiz, yatırım için doğru ülkeyiz. Türk şirketleri Makedonya'nın imzaladığı serbest ticaret anlaşmaları sayesinde 650 milyonluk pazara Makedonya ile ulaşabilirler, diğer ülkelerde ortak projeler yapabilirler. Özellikle İstanbul, İzmir ve Aydın önem verdiğimiz iller arasında, iki ülke arasında tarihi ve kültürel yakınlık var. Makedonya' dan Türkiye ye gelmiş yaklaşık 4 milyon göçmen bulunuyor. Makedonya 'da nüfusun yüzde 4'ü Türk kökenli vatandaşlarımız oluşturuyor. Her iki tarafı iyi tanıyan önemli kademelerde çalışanları ve yatırımcıları kullanarak çok daha kuvvetli ilişkiler geliştirebiliriz. Bende 3 aydır görevdeyim ve Türkiye de kendi evimdeymiş gibi hissediyorum. Güven mektubumu sunduğumda Cumhurbaşkanı Erdoğan bu rakamların daha da yukarı çıkarılması için odalarla işbirliğinin güçlendirilmesini önerdi. Sadece Mayıs ayında Makedonya'yı 22 bin Türk ziyaret etti. Bizim nüfusumuza göre bu büyük bir rakam. Bu yüzden 2015' de gerçekleştirdiğiniz seyahat gibi, yeni programlar ile Makedonya' da Başbakan ve Bakanlık düzeyinde görüşmelerin yapılacağı ziyaretler planlayabiliriz. Aydın-Makedonya arasındaki ekonomik süreci hızlandırmak için elimizden geleni yapmaya hazırız" dedi. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Mehmet Yunus Şahin Mert Aydın Makedonya Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title