Haberler

Aym'ye Uludere Başvurusu

Uludere'de hayatını kaybedenlerin aileleri adına, olaydan sonra yaralıların kurtarılması için çaba gösterilmediği, etkili soruşturma yapılmadığı iddialarıyla Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulunuldu.

Bin 108 avukatın imzaladığı başvuruda, en üst düzey yetkililer tarafından "resmen özür dilenmesi", Uludere davasıyla ilgili takipsizlik kararına yapılan itirazın reddine ilişkin kararın kaldırılması, sorumluluğu doğabilecek Bakanlar Kurulunun, tüm askeri ve mülki yetkililerin yargılanması için dosyanın ilgili mahkemeye gönderilmesi ve Anayasa Mahkemesinin konuya ilişkin incelemesini duruşmalı yapması talep edildi.

Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru öncesinde açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Meral Danış Beştaş, Uludere dosyasının Türkiye gündeminden hiç çıkmadığını belirterek "Bugün buradayız çünkü Roboski dosyasında şüpheliler yazılmadı, soruşturma yapılmadı" diye konuştu.

Soruşturma yürüten mercinin, failleri yargılayabilecek durumdan yoksun olduğunu öne süren Beştaş, şöyle devam etti:

"Çünkü bir yarbay, tümgeneralı, orgenerali zaten yargılayamaz. Fail asker olunca yargılama merci asker olamaz. Bu konuda çok ayrıntılı bir başvuru dilekçemiz var. Bugün buradayız çünkü Anayasa Mahkemesi'nde bu hukuksuzluğun, bu haksızlığın, bu katliamın soruşturulmasının artık daha fazla ertelenmesi, ötelenmemesi için buraya geldik. İç hukuk yolunda başvurabileceğimiz son mercidir."

Uludere olayının asla karartılamayacağını ifade eden Beştaş, "Er ya da geç, Roboski failleri yargı önüne çıkacaktır" dedi.

-"İnsanlık vicdanı, kamu vicdanı, Roboski'yi unutmayacak"

CHP Ankara Milletvekili Levent Gök, Anayasa Mahkemesi'nin önünde devletin bir ayıbına tanık olunduğunu öne sürerek şöyle konuştu:

"34 gencimizin, çocuğumuzun bilerek ve isteyerek öldürüldüğü bu olayda Meclis İnsan Hakları Komisyonu'nda görev aldığım ilk günden beri gerçekleri kamuoyu ile paylaşmaya gayret ettim. Benim vardığım sonuç, devletin bütün üst kademesi bu olayda müteselsilen ve ortak olarak sorumludur. Roboski, bunun için karartılmakta, soğutulmakta ve unutturulmak istenmektedir ama insanlık vicdanı, kamu vicdanı, Roboski'yi unutmayacak, unutturmayacaktır."

HDP Şırnak Milletvekili Hasip Kaplan, Uludere olayına ilişkin olarak iç hukukta son durak olan Anayasa Mahkemesi'nin önüne geldiklerini belirterek "Umarım ki Anayasa Mahkemesi, bireysel başvuruda bir çözüm kararı verir ve iç hukukta bunu çözme imkanı olur. Yoksa bunun sonrası Strazburg'dur, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi ve daha ötesi Uluslararası Ceza Mahkemesi'dir" diye konuştu.

-"Anayasa Mahkemesi'den, hukuki bir yaklaşım bekliyoruz"

Şırnak Baro Başkanı Nuşirevan Elçi, Uludere'de hayatını kaybedene 34 kişinin aileleri adına Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yaptıklarına işaret ederek soruşturmada olayın faillerinin ortaya çıkarılması için bir şey yapılmadığını savundu. Herhangi bir hukuki dayanak olmadan dosyanın askeri mahkemeye gönderildiğini ve dosya ile ilgili takipsizlik kararı verildiğini anlatan Elçi, bu kararın hukuki bir dayanağı olmadığını öne sürdü. Davanın er ya da geç yargı önüne çıkacağına inandığını vurgulayan Elçi, "Anayasa Mahkemesi'nden, geçmişteki yanlış kararları düzelttiği gibi, bu olayda da öyle hukuki bir yaklaşım bekliyoruz" dedi.

İnsan Hakları Derneği Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Uludere'ye ilişkin yargı kararlarının devlet politikasının ürünü olduğunu iddia ederek "Anayasa Mahkemesi, cezasızlığa dur demeli, etkili soruşturma ve kovuşturma yapılması yolunda karar vermelidir" görüşünü savundu.

Mazlum-Der Genel Başkanı Ahmet Faruk Ünsal ise Uludere'de hukukun katledildiğini ifade ederek "Türkiye'de askeri mahkemeler adı altında bir tiyatro işleniyor. Bu tiyatro adaletin ortaya çıkması için değil ordunun kurum olarak korunması için ihdas edilmiş mahkemelerdir. Türkiye bir an önce askeri mahkeme ayıbından kendini kurtarmalı ve evrensel hukuk kurumlarına bir an önce kavuşmalıdır" değerlendirmesini yaptı.

Uludere'de hayatını kaybedenlerin ailelerinin de katıldığı açıklamaların ardından bireysel bavuru dilekçesi, Anayasa Mahkemesi'ne verildi. - Ankara

Kaynak: AA / Güncel

Meral Danış Beştaş Anayasa Mahkemesi Roboski Uludere Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

29 MART BİM AKTÜEL ÜRÜNLER KATALOĞU YAYINLANDI: Bu hafta neler var? Bu hafta BİM'e hangi ürünler geldi? İstanbul'da yangın mı var? İstanbul'da nerede, ne yangını var son dakika! Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 29 Mart Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Moritanya'da bir kadın evlenmek istiyorsa kaç kilo olmalıdır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Basketbol tarihinde bir oyuncu kariyerinde en fazla toplam kaç sayı atmıştır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! Dünyanın en uzun öküzü günde kaç litre su içer? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 29 Mart 2024 Cuma! FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! RESİMLİ HAYIRLI CUMALAR MESAJLARI | Hadisli Cuma mesajı! En güzel resimli cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları En yeni Cuma mesajları neler? Kısa, ayetli ve anlamlı Cuma mesajları hangisi? EN İYİ CUMA MESAJLARI: Whatsapp, Facebook Ayetli, resimli, kısa Cuma mesajları! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 29 Mart AFAD ve Kandilli deprem listesi! 29 Mart Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 29 Mart 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı! On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 29 Mart 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 29 Mart Resmi Gazete yayımlandı! 32503 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! Teravih namazı 8 rekat kılınır mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title