Haberler

Ayılar Köye İnmesin Diye

Artvin'de, yaban hayvanlarının besin ihtiyacını karşılayıp yerleşim birimlerine inmelerini önlemek amacıyla özel olarak yetiştirilen yabani meyve fidanları yüksek kesimlerdeki ormanlara dikiliyor Orman Bölge Müdürü Akbaş: "Ardanuç ve Şavşat ilçelerinde kurduğumuz 125 dönümlük sahada son 5 yılda 361 bin.

BAYRAM SARAYOĞLU - Artvin'de, yaban hayvanlarının, besin ihtiyacını karşılayıp yerleşim birimlerine inmelerini önlemek amacıyla özel olarak yetiştirilen yabani meyve fidanları yüksek kesimlerdeki ormanlara dikiliyor.

Artvin Orman Bölge Müdürlüğünce 2008-2015 yılları arasında başlatılan sosyal sorumluluk projesi kapsamında özel fidanlıklarda üretilerek ormanlık alanlara dikilen 361 bin 335 yabani kiraz, armut, elma, hurma, kızılcık, kestane ve ceviz fidanı toprakla buluşturuldu. Fidanların meyve vermeye başlamasıyla özellikle ayılarla başı dertte olan yöre halkının biraz olsun rahatlayacağı tahmin ediliyor.

Orman Bölge Müdürü Salih Akbaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Artvin'in yaban hayatı açısından zengin bir il olduğunu, doğal hayatı korumak, doğal hayatın ayrılmaz parçası olan yaban hayvanlarının beslenme ihtiyacını karşılamak, dolayısıyla insanlarla yaban hayvanları arasında yaşanan çatışmayı en aza indirmek için çalıştıklarını belirtti.

Ormanların yaban hayvanlarının yaşam alanı olduğunu, bu hayvanların yaban meyvesiyle beslendiğini anlatan Akbaş, "Buralarda yabani meyve ağaçlarının azalması ve yok olması, bu ağaçların meyvelerini yiyerek beslenen ayıların aç kalmasına vesile oldu. Yörede yiyecek bulmakta güçlük çeken başta boz ayılar olmak üzere yaban hayvanları da köylere inmeye başladı. Böylece köylülerin bağına, bahçesine, arılarına zarar vermeye başladı" dedi.

Köylülerden gelen şikayet üzerine 2008 yılından itibaren ormanlardan topladıkları yabani meyvelerin tohumlarını Ardanuç ve Şavşat Orman İşletme Müdürlüğü fidanlıklarında çimlendirmeye başladıklarını ifade eden Akbaş, "Burada yetişen fidanları, sonbaharda ormanlık alanlarda yaptığımız rehabilitasyon çalışmalarının ardından gruplar halinde dikiyoruz. Zamanla büyüyen bu fidanlar ağaç olarak meyve vermeye başlıyor. Böylece ayıların bu meyvelerden beslenmelerini sağlamış oluyoruz" diye konuştu.

Akbaş, Ardanuç ve Şavşat ilçelerinde kurdukları 125 dönümlük sahada son 5 yılda 361 bin 335 yabani kiraz, armut, elma, hurma, kızılcık, kestane ve ceviz fidanı üreterek ormanlık alanlarda toprakla buluşturduklarını kaydederek, "Sadece bu yıl 200 bin yaban meyve fidanı ürettik. Bu fidanları sonbaharda toprakla buluşturacağız. Bu fidanlar meyve vermeye başlayınca ayılar ve diğer yaban hayvanları bunlardan beslenmiş olacak" dedi.

Meyve fidanlarının, ormanlarda yaban hayvanlarının daha rahat beslenebileceği yerlere dikildiğini belirten Akbaş, vatandaşlardan bu fidanları korumalarını istedi.

-"Ayıların bizlere zarar vermeden doğada yaşamasını istiyoruz"

Şavşat ilçesinin Susuz köyü sakinlerinden Selçuk Dursun, yaban hayvanlarının yörede arı kovanlarına, tarım alanlarına hatta insanlara zarar vermeye başladığını ifade ederek, "Ormanlarda aç kalan yaban hayvanları köyümüze kadar inmeye başladı. Ormanlarda meyve ağaçları kalmadığı için bahçelerimizdeki ekili ve dikili alanlar ile arılarımıza zarar veriyorlar. Gündüz hayvanlarımızı meralarda otlatırken bile korkuyoruz" diye konuştu.

Orman Bölge Müdürlüğünün köyde kurduğu fidanlıkta yaban hayvanları için meyve fidanı yetiştirildiğini, köylüler olarak bu projeden son derece memnun olduklarını dile getiren Dursun, köylüler olarak fidanlığın bakımı ve zararlı otların temizliğini gönüllü yaptıklarını söyledi.

Boz ayıların neslinin tükenmesini asla istemediklerini vurgulayan Dursun, "Ayı vurmanın para cezası olduğunu biliyoruz. Ayıların bizlere zarar vermeden doğada yaşamasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.

Ekrem Demirci (76) ise ayıların eskiden köye inmediğini belirterek, "Şimdiki ayılar medeni oldu, şehirlere, köylere kadar inmeye başladı. Kapılarımız açık olsa evimize bile girecekler. Ağaçları kırıyor, bahçemizdeki ürünlerimizi yiyorlar. Ayılardan çok şikayetçiyiz. Devletin bir çare bulması lazım ya da devlet bize izin versin, ayıları vuralım. Köyümüzde kurulan fidanlıklarda yetiştirilen yabani meyve fidanları ormanlara dikiliyor. Bu projeyle belki aç kalan ayılar köye inmez. Yaban hayvanlarını seviyoruz ama bize zarar verdiği için ne yapacağımızı bilemiyoruz" dedi. - Artvin

Kaynak: AA / Yerel

Salih Akbaş Şavşat Artvin Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title