Haberler

Ayhan: Yüksek Gerilim Hatları Kimin Sorumluluğunda?

Güncelleme:

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, yüksek gerelim hatlarında yaşanan sorunları gündeme getirdi.

Eyyübiye ilçesinde bir kişinin ölümüne bir kişinin de ağır yaralanması neden olan yüksek gerilim hatlarını meclis gündemine taşıyan HDP Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan, Enerji Bakanı Yıldız'a bakanlığın bu konudaki çalışmalarını sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şanlıurfa Milletvekili İbrahim Ayhan Eyyübiye ilçesinde bir kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına sebep olan yüksek gerilim hatlarını meclise taşıdı. Konuyu yazılı soru önergesiyle Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız'a soran Ayhan, bakanlık olarak ne gibi tedbirler aldıklarını sordu. Milletvekili Ayhan yazılı soru önergesinde, "İlimiz Şanlıurfa'nın Eyyübiye ilçesine bağlı birçok mahallesinde DEDAŞ'a bağlı yüksek gerilim hattının evlerin 3 metre yüksekliğinde geçmesi mahalle sakinlerinin can ve mal güvenliğini tehlikeye atmaktadır. İlçe sakinlerinin verdiği bilgiye göre yüksek gerilim hattının ayrıca Ahmet Hamdi Akseki Okulu'nun bahçesinde, Nene Hatun Anadolu Lisesinin ise üstünden geçtiği iddiaları vardır. En son 7 Ağustos 2014 tarihinde Osmanlı Mahallesi 3200 sokakta yüksek gerilim hattından dolayı Naif Buğday yaşamını yitirirken Mehmet Can isimli vatandaş ise ağır yaralanmıştır. İlçe sakinlerinin anlatımlarına göre defalarca DEDAŞ başta olmak üzere ilgili kurumlara yaptıkları şikayet ve başvurulara herhangi bir cevapta verilmiş değil" dedi.

İŞTE AYHAN'IN SORULARI

Milletvekili Ayhan, yazılı sorun önergesinin devamında
"Şanlıurfa'nın hangi yerleşim merkezlerinde yüksek gerilim hattı geçmektedir?
Yüksek gerilim hatlarının yerleşim yerlerinden geçmesi yürürlükteki yönetmeliğe uygun mudur? Uygun değil ise bakanlık olarak sorumluluğu olan kuruma tedbir uygulanmış mıdır?
Yüksek gerilim hatlarının kurulması, bakım ve onarımı hangi kurumun sorumluluğundadır?
Yüksek gerilim hattından dolayı yaşanan can ve mal kaybında sorumluluğu olanlar hakkında bakanlığınızın herhangi bir tahkikatı olmuş mudur?
Şanlıurfa ilimizde yüksek gerilim hattından kaynaklı bu güne kadar kaç olay yaşanmıştır? Bu olaylarda yaşanan can ve mal kaybı ne kadardır?
Bakanlık olarak gerilim hatlarından dolayı başka olayların yaşanmaması adına ne gibi tedbirler almayı planlıyorsunuz?" diye sordu.

HATLARIN BAKIMI TEİAŞ'A AİT

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından cevaplandırılan soru önergesinde yüksek gerilim hatlarının yönetmelikte belirtilen asgari yaklaşım mesafesinde tesis edildiği belirtildi ve bu konuda son 5 yılda 1 olayın adli makamlara intikal ettiği açıklandı. "Şanlıurfa ili yerleşim merkezinden (Eyyübiye, Haliliye, Karaköprü)

154 kV Şanlıurfa OSB DGKÇS-Şanlıurfa 1 TM Enerji İletim Hattı (EÎH)'nın bir bölümü,
154 kV Şanlıurfa 1 TM- Yardımcı TM EİH'nın bir bölümü,
154 kV Şanlıurfa 1 TM- Şanlıurfa Çimento EİH'nın bir bölümü,
154 kV Şanlıurfa 1 TM- Şanlıurfa 2 TM EİH'mn bir bölümü,
154 kV Şanlıurfa 2 TM- Pekmezli TM EİH'nın bir bölümü,
380 kV Atatürk HES- Şanlıurfa 2 TM EİH'nm bir bölümü,
380 kV Şanlıurfa 2 TM- Kızıltepe TM EİH'nın bir bölümü geçmektedir" diyen Bakan Yıldız,"Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi (TEİAŞ)'ne ait Enerji İletim Hatları yerleşim alanı içi veya dışında Elektrik Kuvvetli Akım Tesisleri Yönetmeliğinde belirtilen asgari yaklaşım mesafelerini sağlayacak şekilde tesis edilmektedir. Bu mesafelerin ihlal edilmesi halinde ihlale neden olan kişi ya da kuruluşlar nezdinde girişimlerde bulunularak ihlalli durumlar ortadan kaldırılmaktadır. Yüksek gerilim hatlarının kurulması, bakım ve onarım işleri TEİAŞ sorumluluğundadır. Son 5 yıl içinde TEİAŞ'a intikal eden 1 (bir) olay bulunmakta olup, söz konusu olaya ilişkin adli süreç devam etmektedir. Hatların kontrol, periyodik bakım ve onarımları her yıl düzenli olarak yapılmaktadır. Ayrıca, EİH güzergâhlarında Yönetmelikte belirtilen yaklaşım mesafelerine riayet edilmesi sağlanmaktadır" diye kaydetti.
(Kaynak: Gazeteipekyol)

Kaynak: Temsilci / Güncel

Halkların Demokratik Partisi İbrahim Ayhan Taner Yıldız Şanlıurfa Yerel Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title