Haberler

Aydınlı Tabipler Aile Hekimlerine Sahip Çıktı

Aydın Tabip Odası Başkanı Dr. Metin Aydın, aile hekimlerinin her geçen gün iş yüklerinin arttırıldığını ve aile hekimlerine angarya görevler yüklenerek ayda 320 saati aşan anlamsız ve adaletsiz görevlendirilmelere derhal son verilmesi gerektiği belirtti.

Aydın Tabip Odası Başkanı Metin Aydın, Yönetim Kurulu Üyesi Işık Doğan ve delege Erdoğan Payza Aydın Tabip Odası binasında aile hekimlerine son zamanlarda haddinden fazla yüklenen görevlendirmelerden dolayı bir basın toplantısı düzenledi. Aydın Tabip Odası Başkanı Aydın, yaptığı açıklamada Aydın'da açık olan 53 aile hekimi pozisyonunun derhal giderilerek dengeli ve eşit hekim dağılımı yapılması gerektiğini ve aile sağlığı merkezlerinde tek standart oluşturulması gerektiğini dikkat çekti.

Türkiye'de aile hekimliğinde aile sağlığı merkezi, aile hekimi, aile sağlığı elemanı sayısının yetersiz olduğunu, mevcut iş yükünün sürdürülebilmesi için derhal sayılarının arttırılması gerektiğini beyan eden Aydın, "Aile hekimleri bir aile sağlığı elemanı ile aile sağlığı merkezlerinde 4 bin kişiye hizmet vermekle yükümlü kılınmışlardır. Aile Hekimliğinde geçmişe göre verilen hizmetler nitelik ve nicelik olarak artmış, halkın sağlık hizmetlerine ulaşabilirliği kolaylaşmış, Türkiye'de aşılama oranları yüzde 97'lere ulaşmıştır. 1. Basamak Sağlık Hizmetlerinde ki bu başarı burada çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanlarının büyük özveri ve çabaları ile elde edilmiştir. Fakat bugün geldiğimiz nokta itibari ile baktığımızda aile hekimliği hizmetlerinde aile sağlığı merkezlerindeki alt yapı ve fiziki koşulların, aile hekimi ve aile sağlığı elemanı sayısının illerde kendi içinde ve Türkiye genelinde belli bir standardının oluşmadığı, eksikliklerin giderilmediği, aile hekimliğindeki sorunların sadece burada çalışan aile hekimi ve aile sağlığı elemanının sorunu haline geldiği görülmüştür" diye konuştu.

"AYDIN AİLE HEKİMİ AÇIĞININ EN FAZLA OLDUĞU 19. İL"

Türkiye'deki sağlık sistemindeki temel sorunun basamaklı sağlık sisteminin işletilememesi olduğunu kaydeden Aydın, "Sağlık Bakanlığı verilerine göre ülkemizde 6 bin 768 aile sağlığı elemanı ve 971 toplum sağlığı merkezinde toplam 20 bin 127 aile hekimi, 19 bin 527 aile sağlığı elemanı görev yapıyor. Aile hekimlerinin yüzde 94,5'i pratisyen hekim. Aile hekimliği uygulamasına göre 3 bin nüfusa 1 aile hekimi bulunması gerekiyor. Ülkemizde bu çalışma sonucunda iş yüküne dayalı olarak hesaplanan aile hekimi açığı 3 bin, aile sağlığı elemanı açığı ise 6 bin 393. Aydın iline baktığımızda ise 2013 yılı itibari ile 283 aile hekimi var, olması gereken 336 ve aile hekimi açığı 53'tür. Aydın ili aile hekimi açığının en fazla olduğu 19. il. Aydın ilinde çalışan aile hekimlerinin bir şanssızlığı da başlangıçta aile hekimliğine geçiş aşamasında Aydın İli 1. Basamak Sağlık Kuruluşu alt yapısının diğer illere göre daha fazla yetersiz olması idi. Nitekim aile hekimlerin yüzde 40'ı aile sağlığı merkezlerini kendileri kurmak zorunda kaldı. Bugün itibari ile baktığımızda, Türkiye'de ve Aydın ilinde hali hazırda 1. Basamak Sağlık Kuruluş alt yapısı standardının oluşturulamadığı, aile hekimi ve aile sağlığı elemanı sayısal ihtiyacının ve dengeli dağılımının giderilemediğini görmekteyiz" dedi.

"AİLE HEKİMLİĞİ DENEME TAHTASINA DÖNDÜ"

Aile hekimlerine görevlerinin dışında yüklenen çalışma şartlarından memnun olmadıklarını vurgulayan Aydın, "Sağlıkta Dönüşümün ana gövdesini oluşturan aile hekimliği yeterli alt yapının kurulamaması, 2. ve 3. basamaklar ile gerekli işbirliğinin sağlamadan uygulamaya başlanması, koruyucu sağlık hizmetleri değil, tedavi edici poliklinik hizmetlerinin öncelenmesi sonucu, giderek kötüye kullanılır hale gelmiştir. Bugün maalesef aile hekimliği deneme tahtasına dönmüş, sürekli değişen yasa ve yönetmeliklerle son dönemde daha da sağlıksız hale gelen sağlık politikaları ile aile hekimi ve aile sağlığı elemanına acillerde, 112, aile sağlığı merkezi ve toplum sağlığı merkezlerinde nöbet tutturma gibi akıl dışı projelerle, aylık 160 saat olan çalışma sürelerinin 320 saati aşabilecek görev tanımlamaları ile bitirilme noktasına getirilmiştir" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Metin Aydın Aydınlı Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

17 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 17 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 17 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 17 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 17 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 17 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 17 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Akrep yenir mi? Akrep yemek helal mi, haram mı? DİYANET AÇIKLADI Servet Yardımcı hangi takımlı, Servet Yardımcıkimdir? Fatih Sultan Mehmet kardeşlerini öldürdü mü? Erdoğan'dan öğretmen ataması son dakika açıklaması! Öğretmen ataması ne zaman, kaç tane, hangi branşlarda yapılacak? Barcelona PSG maçı kaç kaç, bitti mi? MAÇ SKORU! Barcelona PSG maçı kaç kaç, canlı maç skoru! Borussia Dortmund Atletico Madrid maçı CANLI izle! 16 Nisan Dortmund A.Madrid Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? NO Pelicans LA Lakers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! NO Pelicans LA Lakers maçı Sacramento Kings GS Warriors NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 17 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Barcelona PSG maçı CANLI izle! 16 Nisan Barcelona PSG Şampiyonlar Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title