Haberler

Aydınlı Çilek Üreticileri İhracatçıdan Şikayetçi

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : - Çilek tarlasından ve çilek seralarından detaylar Seralardaki çilek hasadından detaylar Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve iki çilek yetiştiricisiyle röportaj Aydınlı çilek üreticileri ihracatçıdan şikayetçi Aydın'da kooperatifleşmeyen çilek üreticileri, bazı tüccarların Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıyı öne sürerek mahsulleri ucuza almak istemesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor Efeler Ziraat Odası Başkanı Posacı: "Ticaret yapan esnaf, Rusya krizini bahane göstererek fiyatı aşağıya çekmeye çalışıyor ama tabii raf fiyatları bunun 4-5 katı" Üretici Ertin: "Sultanhisar'da en büyük sıkıntımız kendi aramızda bir kooperatif kuramamamız" FATİH DOĞAN - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Aydın'da üreticiler, kooperatif kurup kendi ürünlerini satamıyor.

GÖRÜNTÜ DÖKÜMÜ : - Çilek tarlasından ve çilek seralarından detaylar

Seralardaki çilek hasadından detaylar

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı ve iki çilek yetiştiricisiyle röportaj Aydınlı çilek üreticileri ihracatçıdan şikayetçi

Aydın'da kooperatifleşmeyen çilek üreticileri, bazı tüccarların Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıyı öne sürerek mahsulleri ucuza almak istemesi nedeniyle sıkıntılı günler yaşıyor

Efeler Ziraat Odası Başkanı Posacı:

"Ticaret yapan esnaf, Rusya krizini bahane göstererek fiyatı aşağıya çekmeye çalışıyor ama tabii raf fiyatları bunun 4-5 katı"

Üretici Ertin: "Sultanhisar'da en büyük sıkıntımız kendi aramızda bir kooperatif kuramamamız"

FATİH DOĞAN - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Aydın'da üreticiler, kooperatif kurup kendi ürünlerini satamıyor.

Bir araya gelip kooperatif kuramadıkları için ürettikleri çileği, her sezon bölgeye gelen tüccarlara satmak zorunda olduklarını ifade eden üreticiler, tüccarların Türkiye'nin Rusya ile yaş sebze meyve ihracatında yaşanan sıkıntıyı öne sürerek fiyatları aşağıya çekmeye çalıştığını öne sürüyor.

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aydın'ın, yıllık 63 bin ton üretimle Türkiye'de en çok çilek üreten ikinci kent olduğunu belirtti.

Aydın'daki üreticilerin, pamuğa ve mısıra alternatif ürün olarak daha fazla karlılık sağladığı için çileğe yöneldiğini anlatan Posacı, "Kentte her geçen gün çilek üretimi artıyor. Bölgede bu mevsim başka yetişen bir ürün olmadığı için rekabet oranı daha yüksek ama fiyatları geçen seneye göre daha düşük seyrediyor." dedi.

Posacı, her çilek sezonunda ürün alımı için bölgeye gelen tüccarların aralarında anlaşıp fiyatlara yön verdiğini öne sürerek, "Gelen alıcıların halde aldığı fiyatlara baktığımızda 1,5-2 lira bandında. Ticaret yapan esnaf, Rusya ile ihracatta yaşanan sıkıntıyı bahane göstererek fiyatı aşağıya çekmeye çalışıyor ama tabii raf fiyatları bunun daha üstünde. Çileğe ihracat desteği verilirse fiyat düşüşünü frenleyeceğini zannediyorum. Zaten bölgedeki üretimin 6'da 1'i ihracata gidiyor. İnşallah çiftçimiz alın terini alır çünkü çok emek yoğun, çok meşakkatli bir iş. Aydın'da kilosu 5-6 liraya çilek satılıyor" diye konuştu.

Aydınlı üreticilerin, çileklerini istedikleri fiyata pazarlayabilmeleri için kooperatifleşmesi gerektiğine işaret eden Posacı, "Üreticilerimiz bunu başarabilirlerse kendi göbeklerini kendileri keserler. Böylelikle şu an üretici-tüketici fiyatı arasındaki farkılıkta para kazanan aracıları ortadan kaldırıp, bu farkı kendileri alabilirler." ifadelerini kullandı.

"İhracat desteği istiyoruz"

Seralarda çilek hasadının sürdüğünü, tarladaki çilek hasadının da başlamasıyla arzın zirveye çıkacağını ve fiyatların daha da düşeceğine dikkati çeken Posacı, çilek fiyatların sorunun çözümü adına devletten ihracat desteği beklediklerini aktardı.

Çilek üreticisi Salih İzan ise geçen seneye göre üretimi yüzde 30 artırdıklarını ve daha iyi verim aldıklarını belirtti. İzan, ihracat yapamadıklarından dolayı fiyatlardan memnun olmadıklarını ifade etti.

Zararına satış yaptığı söyleyen Mustafa Ertin de ihracattaki beklentilerinin karşılanmadığını dile getirerek, "Çilek üretim merkezi Sultanhisar ilçesinde en büyük sıkıntımız kendi aramızda bir kooperatif kuramamamız." dedi.

Kaynak: AA / Ekonomi

Rıza Posacı Aydınlı Rusya Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title