Haberler

Aydın Türk Ocağı'ndan "Balkanlar 2012" Paneli

Aydın Türk Ocağı, Balkan Savaşları'nın 100. Yıldönümü ve Batı Trakya Türklüğü'nün Milli Direniş Günü nedeniyle "Balkanlar 2012" paneli düzenledi.

Aydın Türk Ocağı Balkan Savaşları'nın 100. Yıldönümü ve Batı Trakya Türklüğü'nün Milli Direniş Günü nedeniyle "Balkanlar 2012" paneli düzenledi.

"Balkanlar 2012" paneline konuşmacı olarak İzmir Ekonomi Üniversitesinden tarihçi Doç. Dr. Murat Hatipoğlu, Rumeli Balkan Federasyonu Stratejik Araştırmalar Merkezi Başkanı Özcan Pehlivanoğlu ile Rumeli Balkan Federasyonu Genel Başkan Yardımcısı ve Yunanistan temsilcisi, Gümülcineli, Ferruh Özkan konuşmacı olarak katıldı.

Şükran Göngör Tiyatro Salonunda düzenlenen panelin açılış konuşmasını yapan Aydın Türk Ocakları Başkanı Dr. Eyüp Doyuran, ayrılıkçı hareketlerin Osmanlı İmparatorluğunu sarstığı, devleti yıkmaya çalıştığı dönemde kendini Türk hissedenler bir araya geldiğini dikkat çekti.

Osmanlı Devleti'ni güçlendirmek için hangi yolun takip edilmesi gerektiği tartışılmaya başlandığı dönemde devleti yıkılmaktan kurtaracak fikirler arasında uygulanması mümkün olmayan Osmanlıcılık ve İslamcılık düşünceleri bir kenara konularak Türkçülük fikrine yönelildiğini dile getiren Doyuran, "Ayrılıkçı hareketler sadece gayrimüslimlerin değil, Müslüman unsurların arasında da yayılıyordu. Balkan Savaşları yenilgisinden sonra bütün umutların tükenmesiyle kendilerini Türk hissedenler korkunç bir yalnızlıkla karşı karşıya kalırlar. Devlet-i Aliyye'yi kurtarmanın derdine düşen Türkçü aydınlar; devletin dayanabileceği tek kuvvet olan, İmparatorluğun kurucu gücü Türk'lerin, milliyet duygusunu işlemek, beslemek ve kendini Türk kabul eden insanları bilinçlendirmek yoluyla devleti ayakta tutmaya karar verirler. Bu Türkçü aydınlar 1911 yılında "Türk Yurdu" dergisini yayın hayatına soktular. Bir yıl sonra, 1912'de Türkçülük duygu ve şuurunu açıklamak ve geliştirmek üzere "Türk Ocakları"nı kurdular. Yüz yıl önce, bir asır önce yaşananların bugünden ne farkı vardır? İşte bu nedenle hala Türk Ocaklarına ihtiyaç vardır. Bu yıl Türk Ocakları'nın 100. kuruluş yıldönümünü kutlayacağız. Geçmişte milletimizi etkilemiş olan, bugün ve gelecekte etkileyecek olan konu ve olaylarla ilgili çalışmalar yıl boyunca sürecektir. 100. yıl programımızın ilk faaliyeti olarak Balkan Türklüğünü ele aldık. Rumeli konusunda uzman, bölgeden önemli isimlerle programımızı gerçekleştireceğiz" dedi.

Panel yöneticiliği yapan İzmir Ekonomi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. M. Murat Hatipoğlu ise konuşmasında, "Balkan kelimesi Türkçe'dir. Bugün Türklerin adını koyduğu Balkanları, Avrupa'nın silmeye çalıştığı bir dünya ile karşı karşıyayız. Balkanlar Anadolu da, Anadolulun Türkleşme süreci başlamadan önce Türkleşen Türk coğrafyasıdır" dedi.

Konuşmasında Türklerin Balkanlara ilk yerleşmesi, Osmanlı Türklerinin Rumeli'ye geçişi, 400 yıllık bir serüvenden sonra geriye dönüşümüzü ve Balkan Savaşlarının geri planını anlatan Doç. Dr. Murat Hatipoğlu, konuşmasının sonunda "Önemli olan Balkan Türklerinin Türkiye'ye gelmeleri değil bugün bulundukları ülkelerde topraklarına, kimliklerine sakip çıkarak yaşamalarıdır. Türkiye'nin de Balkan Türklerinin kendi coğrafyalarında mutlu ve huzurlu yaşamaları için gerekli desteği vermesi gerekir" ifadelerine yer verdi.

- AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Murat Hatipoğlu Batı Trakya Aydın Türk Rumeli Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma kim geçti (Survivor)? Survivor'da Takım Değişikliği: Kırmızı Takım'dan Mavi Takıma Kim Geçti? Galatasaray Bankalar Birliği'nden çıkıyor mu, GS borcu ne kadar 2024? 24-25 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? 26 Nisan Cuma Hutbesi yayınlandı! 26 Nisan Cuma Hutbesi tam metni! 25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title