Haberler

Aydın Suriye'den Kaçtı Aydın'da Iki Damadıyla Incir Ihracaatına Başladı

Suriye'deki iç savaştan kaçarak 6 yıl önce Türkiye'ye gelen İnşaat Mühendisi Khaled Sanna (55), yerleştiği Aydın'da iki damadıyla yedi ay önce kiraladıkları bir tesisle yurt dışına kuru incir ve kayısı ihraç etmeye başladı.

Suriye'deki iç savaştan kaçarak 6 yıl önce Türkiye'ye gelen İnşaat Mühendisi Khaled Sanna (55), yerleştiği Aydın'da iki damadıyla yedi ay önce kiraladıkları bir tesisle yurt dışına kuru incir ve kayısı ihraç etmeye başladı. Suriyeli inşaat Mühendisi Khaled Sanna, 2011 yılında ailesi ve akrabalarıyla ülkesindeki iç savaştan kaçıp İdlib şehrinden Türkiye'ye geldi. İlk olarak İstanbul'a yerleşen Sanna ve beraberindeki yakınları geçimlerini sağlayabilmek için çeşitli işlerle uğraştı. İnşaat mühendis olmasına rağmen mesleğini yapmayıp, ülkesinde incir ihraacatı ile uğraşan Sanna, geçen yıl Türkiye'de incin üretiminin merkezi olan Aydın'a geldi. Sanna, buradaki incelemelerinin ardından Aydın'a yerleşmeye karar verdi. İstanbul'daki yakınlarıyla birlikte Aydın'ın İncirliova ilçesine gelen Sanna, damatları Bilgisayar Mühendisi Faez Abadi (28) ve Ziraat Mühendisi Firas Manla Ali (25) ile buradaki bin metrekare büyüklüğündeki bir incir işletmesini yıllık 80 bin lira verip, kiraladı. 6'sı Suriyeli toplam 45 kişiyi iş veren Sanna, Arap ülkelerine kuru incir ve kayısı ihraç etmeye başladı. Kayınpeder ve iki damadı, isimlerinin baş harfinden esinlenerek kurdukları şirkete FKF LTD Şirketi' adını verdi.

Üretici ve tüccarlardan aldıları kayısı ve incirleri tesislerinde işlediklerini belirten şirketin ortaklarından Faez Abadi, "Daha sonra 200 gram, 500 gram ve 1 kiloluk olarak paketleyip, Suudi Arabistan. İran, Irak, Birleşik Arap Emirlikleri'ne kendi markamız olan 'AYparadise' adı ile ihraç ediyoruz. İç piyasaya satışımız yok. Yeni olduğumuz için henüz Avrupa'ya açılamadık" dedi.

Dünyanın en iyi incirinin yeştiği Aydın'da olmaktan mutlu olduklarını da belirten Abadi, "Suriye'de de incir var ancak bu kadar kaliteli değil. Burada işlerimiz şimdilik iyi. Daha da iyi olacağını düşünüyoruz. Kayınpederim bu işi iyi biliyor. Suriyel'd incir ticaretiyle uğraşırken en iyi işadamı olarak ticari belge aldı. Tesisi, hiçbir yardım almadan tamamen kendi öz sermayemiz ile kurduk. Kimseden bir şefkat ve yardım beklemiyoruz. Tek isteğimiz, çalışarak yaşamımızı sürdürek. Savaş sona ererse, birgün mutlaka ülkemize döneceğiz. Ülkemizin genç nüfusu içide gerçekten çok zeki insanlar var" dedi.

İşe ilk başladıklarında bir takım zorluklar yaşadıklarını ancak bunu artık aştıklarını da belirter Abadi, "Yabancı olduğumuz için insanlan başlangıçta bizden çekindi, korktu. Yabancı bir yerde olduğumuz için kuru incir ve kayısı alım-satımında güçlük çektik. Başlangıçta üreticiler bize mahsülünü vermek istemedi. Ancak, sonraları alıştılar. Yedi aydır canla başla, işimizin başında çalışıyoruz. Emeklerimizin boşa çıkmayacağını düşünüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Türkiye Suriye İdlib Aydın Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title