Haberler

Aydın'ın Yatırımcılarına Müjde

Avrupa Birliği Komisyonunun Onayı ile Aydın iline özgü birçok yerel ürüne yüzde 50 hibe desteğinin önü açıldı.

Avrupa Birliği Komisyonunun Onayı ile Aydın iline özgü birçok yerel ürüne yüzde 50 hibe desteğinin önü açıldı.

Aydın için yerel ürün listesi kapsamının genişletildiğini açıklayan Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Yerel Ürünlerin ve Mikro İşletmelerin Geliştirilmesi tedbiri kapsamında desteklenen ürünlerin artırılarak revize edildiğini söyledi. Bu konuyu oldukça önemsediklerini ifade eden Çiftçi, "Daha önce yerel ürünler kapsamında sadece 'İncir, zeytin, zeytinyağı, kestane, bal kabağı, tahin, tahin helvası, çilek, şeftali, narenciye, nar, cin mısırı (patlak mısır), çam fıstığı, kabak tatlısı, yuvalama, paşa böreği, prina yağı, kuru prina, prina tozu ve suyu' gibi ürünler yer almaktaydı. AB Komisyonuna sunulan Aydın iline ait içerisinde birçok yerel ürünün yer aldığı liste komisyon tarafından onaylanmış ve destek kapsamına alınmıştır. AB komisyonunca sunulan yerel ürün listemizin onaylanmasıyla Aydın İline ait birçok ürün destek kapsamına alınmıştır. Yerel ürün listesinin genişletilmesi desteklenen ürünlerinin sayısının arttırılması, hem üreticiler hem de kent ekonomisi adına önemli bir gelişmedir. TKDK olarak yerel ürün listesi içerisinde yer alan ürünlerin işlenmesi, paketlenmesi gibi işlemlerde kullanılacak makina ekipman ve inşaat desteği verilmektedir. Yatırımcılarımız ciddi projelerle bizden alacakları destekler ile işletmelerini büyütme imkanına kavuşabilir. Tüm vatandaşlarımızı bu desteklerde faydalanması için kurumumuza bekliyoruz" dedi.

Bu düzenlemeyle Aydınlı yatırımcılara önemli bir fırsat sağlandığını kaydeden Çiftçi, "Yerel mikro işletmelere Türk Patent Enstitüsü tarafından verilen Coğrafi İşaret Sertifikasına sahip ürünlere öncelik tanınarak, geleneksel ve özgün yerel tarım ürünleri ile geleneksel el sanatlarının değerlendirilmesi veya işlenmesi için destek sağlanmasıdır. 10 bin avrodan az 400 bin avrodan fazla olamaz. Sözleşme tarihi itibariyle, toplam uygun harcama miktarı 400 bin avronun üstünde olan yatırımlarda, bu üst limiti geçen kısım desteklenmeyecek olup, bu miktar başvuru sahibi tarafından karşılanacaktır. Uygun harcamaların yüzde 50 nispetindeki kısım için geri ödemesiz hibe desteği sağlanmaktadır. 0-250 bin avro arasında ise tek ödeme 250 bin 1 - 400 bin avro arasında ise bir veya iki taksit şeklinde ödeme yapılmaktadır. Başvuru Sahibi aldığı hibelerde gelir vergisi, kurumlar vergisi ve KDV den muaftır. Tedarikçilerle yaptığı sözleşmelerde Damga Vergisinden muaf değildir.Yapım işleri, makine ekipman alımı, görünürlük ve danışmanlık hizmetleri için yüzde 50 geri ödemesiz hibe verilmektedir. Bu tedbir kapsamında bahsedilen bitkisel ve hayvansal üretim destek kapsamı dışında olup, bu ürünlerin satış amaçlı işlenmesi, paketlenmesi ve pazarlanması ile ilgili yatırımlara destek verilmektedir. Aynı işletmede ilgili ilde yerel ürünler listesinde yer alan birden fazla yerel ürün için başvuru yapılabilir" şeklinde konuştu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Avrupa Birliği Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title