Haberler

Aydın Eczacı Odası Başkanı Karaarslan'ndan 'Medikal' Açıklaması

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, son günlerde eczanelerin vitrinlerinde ve tabelalarında bulunan “medikal” ibaresinin haksız rekabete yol açtığı öne sürülerek kaldırılması yönünde yapılan girişimler üzerine yaptığı basın açıklaması ile eczanelerde medikal malzemelerin satılmaya devam edeceğini ve bu hakkın eczacıların yasal hakkı olduğunu belirtti.

Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, son günlerde eczanelerin vitrinlerinde ve tabelalarında bulunan "medikal" ibaresinin haksız rekabete yol açtığı öne sürülerek kaldırılması yönünde yapılan girişimler üzerine yaptığı basın açıklaması ile eczanelerde medikal malzemelerin satılmaya devam edeceğini ve bu hakkın eczacıların yasal hakkı olduğunu belirtti.

'Medikal' kelimesinin günümüzde tıbbi malzeme satılan yerleri tanımlamak için kullanıldığını ve eczanelerin tıbbi malzemelerin güvenle temin edildiği yerlerin başında geldiğini ifade eden Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, "Beş yıllık akademik eğitimin ardından 'Eczacı'unvanı alan eczacılar, ülkemizin en ücra köşelerine kadar yayılmış bir vaziyette ve hastaların kolaylıkla ulaşabileceği birer sağlık kuruluşu olan eczanelerinde ilaç ve eczacılık hizmeti vermektedir. Eczaneler birer güven merkezi ve eczacılar halka en yakın sağlık danışmanı olup, ilaç ve eczacılık hizmeti ilacın yanında, sağlığa ilişkin bütün ürünleri ve elbette yasayla satışına izin verilen medikal malzemeleri de kapsamaktadır" dedi.,

Açıklamasına "Son günlerde eczanelerin vitrinlerinde ve tabelalarında bulunan "medikal" ibaresinin haksız rekabete yol açtığı öne sürülerek kaldırılması yönünde girişimler mevcuttur" diyerek devam eden Başkan Karaarslan, "Öncelikle serbest piyasa koşullarının hakim olduğu tıbbi malzeme pazarında rekabet elbette olacaktır ve bu rekabetten tüketici olarak hastalarımız yarar sağlayacaktır. Kalitede ve fiyatta eczanelerle rekabet şansı olmayan tıbbi malzeme satış firmalarının olayı haksız rekabet olarak sunmasını ve Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu'nun bu yönde görüş bildirmesini kabul edilemez buluyoruz" diye konuştu.

"YASAYLA VERİLEN HAKLAR GENELGEYLE GERİ ALINAMAZ"

Eczanelerde nelerin satılabileceği 6197 sayılı Eczaneler ve Eczacılar Hakkında Kanun'un 28. maddesi ile düzenlenmiş olduğunu ve yasayla verilen hakların genelge ile geri alınamayacağını belirten Aydın Eczacı Odası Başkanı Sefa Karaarslan, "İlgili maddede "Sağlık Bakanlığınca belirlenen tıbbi malzemeler eczanede satılabilir" İfadesi ile 12 Nisan 2014 tarihli ve 28970 sayılı Resmi Gazetede yer alan Eczacılar ve Eczaneler Hakkında Yönetmeliğin 42. Maddesinde "… Kapsamı kurumca belirlenen tıbbi malzemeler eczanelerde satılabilir" ifadesi mevcuttur. Elbette ilgili yönetmelik gereği münhasıran sağlık meslek mensupları tarafından kullanılması ve uygulanması gereken cihazların eczanede satışı yapılamaz. Ama bu demek değildir ki eczanelerde hiçbir medikal malzeme satılamaz. Elbette eczacılarımızın eğitimini aldığı ve satmakta yetkin olduğu medikal malzemeler eczanelerde satılmaktadır ve satılmaya devam edecektir. Bu ürünlerin eczanelerde mevcut olduğu konusunda hastaları bilgilendirme amacıyla eczane tabela ve vitrinlerinde "medikal" ifadesinin yer alması gayet doğaldır ve ilgili yasa ve yönetmeliklere de uygundur. Yasayla verilen haklar bir genelgeyle geri alınamaz. Ülkemiz bir hukuk devletidir ve bu hususta gerekli hukuki girişimler Türk Eczacıları Birliği tarafından yapılmış olup, haklarımızın korunması yönünde sonuna kadar konunun takipçisi olunacaktır" diyerek eczacıların haklarının korunacağını belirtti. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title