Haberler

Aydın'da Yavru Leylekler Bu Yıl da Halkalandı

Aydın'da uzmanlar, leylek yavrularının ağırlıklarını, gaga boylarını, kanat uzunluklarını ölçerek kayıtlarını tuttu; halkalama ve sayım işlemlerini tamamladı.

Aydın'da uzmanlar, leylek yavrularının ağırlıklarını, gaga boylarını, kanat uzunluklarını ölçerek kayıtlarını tuttu; halkalama ve sayım işlemlerini tamamladı. Önceki yıllarda sadece Söke'de yapılan halkalama çalışmalarına, bu yıl daha da genişletilerek Koçarlı, İncirliova ve Germencik'in köyleri de dahil edildi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürlüğü ve İzmir'deki Ege Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü arasında protokol imzalandı. Bu kapsamda, Ege Üniversitesi ile Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) işbirliğiyle leyleklere halkalama yapıldı. Çalışmaya elektrik dağıtım şirketi AYDEM'de araç ve personel desteği sağladı.

ALAN GENİŞLETİLDİ

Önceki yıllarda sadece Söke bölgesinde yapılan halkalama çalışmaları, bu yıl daha da genişletilerek Koçarlı, İncirliova ve Germencik'in köyleri de dahil edildi. Uzmanlar, leylek yavrularının ağırlıklarını, gaga boylarını, kanat uzunluklarını ölçerek kayıtlarını tuttu. Cinsiyet tayini ve bilimsel araştırmalarda kullanılmak üzere her yavrudan tüy örnekleri alındı. Üzerinde 4 harften oluşan harf kombinasyonları bulunan, uzaktan da okunabilen Mavi-Beyaz PVC plastik halkalar, yavru leyleklerin sağ bacaklarına takıldıktan sonra tekrar yuvalarına geri bırakıldı.

Bilim insanları yürütülen halkalama çalışmalarıyla birlikte, dünyada ilk kez yapılan bir araştırmaya da start verdi. Yavru halkalamaları sırasında, Ege Üniversitesi tarafından leylek yuvalarındaki elektromanyetik alan düzeyleri ile üreme başarısı arasındaki ilişki incelenmeye başlandı.

LEYLEK SAYISI AZALDI

Son yıllarda sürekli leylek sayısının azaldığına dikkat çeken EKODOSD Başkanı Bahattin Sürücü, "2011'den bu yana yapılan çalışmalarda, leylek popülasyonunun bölgede zaman içinde azaldığı görüldü. Bu yıl yağışların az olması, sıcaklıkların erken başlaması sonucu kuraklığın çok oluşu, leyleklerin gerek çiftlerin gerekse yavru sayılarının önceki yıllardan az olmasına yol açtı. Küresel iklim değişikliğiyle karşı karşıya olan ülkemizin sulak alanlarının ve doğal bitki örtüsünün korunması karbon ve metan gazı salınımlarının azaltılması öncelikli çalışma hedefleri arasında yer almalıdır" dedi.

- Aydın

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

İncirliova Koçarlı Aydın Söke Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title