Haberler

Aydın'da Ahilik Haftası Geleceğin Ahileriyle Kutlandı

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında çırak, kalfa ve ustaların ilk eğitimlerini aldığı Efeler Mesleki Eğitim Merkezi’nde düzenlendiği kutlama programları renkli görüntülere sahne oldu.

Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü Ahilik Haftası etkinlikleri kapsamında çırak, kalfa ve ustaların ilk eğitimlerini aldığı Efeler Mesleki Eğitim Merkezi'nde düzenlendiği kutlama programları renkli görüntülere sahne oldu. Ahi ocağındaki anlamlı kutlamada ise geleceğin ahileri çeşitli hediyeler ile ödüllendirildi.

Tüm ülke genelinde olduğu gibi Aydın'da da Ahilik Haftası çeşitli etkinliklerle kutlandı. Aydın İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından Ahilik Haftası kutlama programına Aydın Vali yardımcılarından Halil Canavar, Cumhuriyet Başsavcıvekili Yılmaz Amil, Aydın Ticaret İl Müdürü Şeref Yazıcı, Aydın İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Alaattin Yalçınkaya, AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, oda başkanları, okul müdürleri ve çok sayıda öğrenci katıldı. Efeler Mesleki Eğitim Merkezi Bahçesi'nde yapılan etkinlik Nazilli Belediyesi Mehteran Takımı'nın gösterisi ile başlayıp halk oyunları gösterisi ile devam etti. Açılış konuşmasını yapan Efeler Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü İbrahim Kaplan, Ahilik hakkında bilgiler verdi. Tecrübeli Esnaf ve Sanayicisi Temsilcisi Necdet Biçer de esnaf hayatına dair tecrübelilerinden bahsederek gençlere tavsiyelerde bulundu.

"AHİLİK BİR TOPLUM DÜZENİDİR"

Ahiliğin bir şehirde bulunan esnafların oluşturduğu ortak meslek örgütü ve Selçuklular ve Osmanlılardan kalan bir miras olduğunu ifade eden AYESOB Başkanı Selahittin Çetindoğan, "Ahilik şekil açısından günümüzdeki esnaf odalarına benzetilebilir. Ancak daha kapsamlı kendilerine ait değerleri olan etkin denetim işleri gören ve standartla oluşturan bir örgüt bütünüdür. Ahilik kurumu mistik bir yol, bir tarikat olmaktan ziyade sosyal ve ekonomik yönden işleyen siyasal, askeri ve kültürel yönleri de bulunan bir toplum düzenidir. Daima iyiyi doğruyu ve güzeli benimseyen ahilik kurumu bu yönlerini yeni nesillere aktarmak zorundayız. Bugün esnaf bayramıdır, her yıl olduğu gibi bu yıl da yılın ahisini seçerek değerlerimiz yaşatılmaya çalışılmaktadır. Devletimize tek kuruş yük olmadan, kimsenin sırtından geçinmeden evine helal lokma götürmeye çalışan esnaf ve sanatkarlarımızın Ahilik Haftası'nı kutluyorum" dedi.

"BUGÜNDEN YARINA AKTARMAYA ÇALIŞACAĞIZ"

Ahilik teşkilatının esnaflara önemli bir katkısı olduğuna değinen Aydın Vali Yardımcısı Halil Canavar da, "Ahilik teşkilatı esnaflarımızın her gün beceri kazanmada, mesleki etik değerlerin oluşumunda önemli katkısı vardır. Bu teşkilattan aldığımız kültürel mirası hepimiz el birliği ile bugünden yarına en iyi bir şekilde katkılarımızı da sunarak aktarmaya çalışacağız. Ne mutlu ki böyle güzel geleneklere sahibiz. Ahilik teşkilatı sosyal yardımlaşma ve dayanışma alanında da çok önemli geleneklerin oluşmasına vesile olmuştur. Esnaflarımızın geçmişten aldıkları ahilik kültürünü gelecek nesillere aktararak devam ettirmelerini ve gençlerimizin ve çocuklarımızın da bu geleneği en iyi şekilde öğrenmeye çalışmalarını ve geleceğimize gençlerimizin bu şekilde hazırlanmalarını temenni ediyorum" diye konuştu.

"MESLEĞİNİZİ SEVİN"

Mesleği sevmenin icra etmekten daha önemli olduğunu dile getiren ve yılın ahisi seçilen Karacasulu çömlekçi ustası Süleyman Sertkaya da yaptığı konuşmada gençlere hitaben, "Birbirinizin taklidini yapmayın yaratıcı olun. Yeniliklere açık olursanız kazanırsınız" ifadelerini kullandı.

GELECEĞİN AHİLERİ ÖDÜLLENDİRİLDİ

Konuşmaların ardından Vali Yardımcısı Canavar ve AYESOB Başkanı Çetindoğan tarafından yılın ahisi seçilen Süleyman Sertkaya'nın şedi kuşatıldı. Program Efeler Mesleki Eğitim Merkezi'nden mezun olacak başarılı öğrencilere verilen hediye takdim töreni ile son buldu. - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Milli Eğitim Müdürlüğü Ahilik Haftası Halil Canavar Aydın Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title