Haberler

Aydın Belediyesinden Çevre Kirliliği İddialarına Cevap

Güncelleme:

Aydın Belediyesinden AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gökhan Ökten tarafından gündeme getirilen çevre kirliliği iddialarıyla ilgili yazılı bir açıklama yapıldı.

Aydın Belediyesi'nden AK Parti Merkez İlçe Başkanı Gökhan Ökten tarafından gündeme getirilen çevre kirliliği iddialarıyla ilgili olarak yazılı bir açıklama yapıldı.

Aydın Belediyesi'nden yapılan yazılı açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Gökhan Ökten'in yapmış olduğu açıklama talihsiz bir açıklamadır. Aydın merkezde yaklaşık 200 bin kişi yaşamaktadır. Mevcut doğu atık su arıtma tesisi 54 bin m3/gün kapasiteli olup şu anda ortalama debi miktarı 27 bin m3/gündür. Ortama insan başına düşen su tüketim miktarı 130 litre/gündür. Yani günde ortaya çıkan atık su miktarı 130 litre/gün 200 bin kişi =26 bin m3/gündür. Şu anda faaliyette olan Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünden deşarj izinli arıtma tesisine gelen atık su miktarı 27 bin m3/gündür. Başka bir deyişle Gökhan Ökten yine bir matematiksel çarpma hatası yapmıştır. Kullanılan suların hepsi doğu atık su arıtma tesisine gitmekte arıtılarak Menderes Nehrine boşaltılmaktadır. Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü düzenli olarak haberli ve habersiz denetimlerinde atık su numunelerini alarak tahliller yapmış numunelerin hepsi deşarj standartlarını sağlamış ve belediyemize herhangi bir cezai işlem uygulanmamıştır. Doğu atık su arıtma tesisi 26 Aralık 2012 tarih ve 2012/24 sayılı genelge ile yayınlanan 'gerçek zamanlı uzakta atık su işleme' sistemini kurmuş olup, deşarj suyunun özelliklerini Çevre ve Şehircilik Bakanlığı 24 saat boyunca izleyebilmektedir. Gökhan Ökten'in belirttiği nokta yağmur sularının aktığı ve DSİ'den izin alınarak yapılan menfezlerdir. Gizli yapılan, gizlenmesi için toprakla kapatılan kanallar değildir. Menfezlerin üstü tarla sularının alınması için DSİ'nin talebi doğrultusunda toprakla örtülmüştür. Mevcut menfez AKP belediye başkanı olan İlhami Ortekin zamanında yapılmıştır. 1994 yılında yapılan Aydın İli Kanalizasyon ve Yağmur Suyu projelerinde batı arıtma tesisi yeri Kadıköy altında belirlenmiş ancak 2009 yılına kadar herhangi bir çalışma yapılmamıştır. Batı Arıtma Tesisi ile ilgili işlemler Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne sunulan iş termin planlarında verilmiştir ve gizlenen herhangi bir şey yoktur. Daha önceki belediye başkanları döneminde maliyetli bir yatırım olduğu için batı arıtma tesisi gündeme alınmamıştır. 2009 yılından itibaren belediyemiz batı arıtma için çalışmalara başlayıp 22 ayrı kurumdan izin alarak proje ihalesine çıkmıştır. Yüklenici çalışmalara başlayarak 2014 yılı Mart ayında proje ve ÇED iznini belediyemize teslim edilecek olup, 2014 yılı Temmuz ayında yapım ihalesi yapılarak inşaatına başlanacaktır. Bu çalışmalar ile ilgili bilgiler Çevre ve Şehircilik Müdürlüğüne bildirilmiştir. Yapılacak olan batı arıtma tesisi, Aydın Merkez, Çeştepe, Ovaeymir, Tepecik, Işıklı, Kadıköy, Kuyulu, Yeniköy, Şevketiye, Kızılcaköy, Acarlar, Osmanbükü, Kardeşköy, Yılmazköy, İncirliova, Sandıklı, Gerenkova, İmamköy, Kocagür, Yazıdere, Doganköy ve Dalama'nın atık sularını arıtacak bu sular tarım sulama suyu olarak kullanılacaktır. Aydın Belediyesi 2014 yılında Aydın İl sınırındaki tüm yerleşim yerlerini bölge bölge ayırarak ileri biyojojik arıtma tesislerini yapmak için fizibilite çalışmalarına şimdiden başlamıştır.

Gökhan Ökten, Aydın Belediyesi'nin çevreci bir belediye olmadığını söylemiştir. Yeni yapılan Otogar tesislerinde ortaya çıkacak olan atık su, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce onaylanan projeye göre Otogar Arıtma Tesisinde arıtılarak yeşil alan sulamasında kullanılacaktır. Gökhan Ökten'in bu düşüncesi de yapılan Otogar Arıtma Tesisi ile çürütülmüştür. Gökhan Ökten çevreci bir kişiyse kendi partisine bağlı belediyelerin atık sularının nereye döküldüğünü araştırması daha faydalı olacaktır" - AYDIN

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Menderes Ak Parti Kadıköy Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title