Haberler

Ayçiçeğinde Fiyat Beklentisi

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Sezen: "Birlik olarak bizim mücadelemiz geçen yıl verdiğimiz fiyatın altında bir rakam olmasın.

Trakya Birlik Yönetim Kurulu Başkanı Rafet Sezen, ayçiçeği fiyatının doların günlük hareketine göre, bin 150 ile bin 200 lira arasında değiştiğinin belirterek "Trakya Birlik olarak bizim mücadelemiz geçen yıl verdiğimiz fiyatın altında bir rakam olmasın" dedi.

Sezen, gazetecilerin ayçiçeği ve buğday fiyatlarına ilişkin sorusu üzerine, buğday fiyatının neye göre belirlenebileceğinin ayrı bir konu olduğunu söyledi.

Trakya Birlik olarak geçen hafta gerekli girişimlerde bulunduklarını anlatan Sezen, "Biz gümrük vergilerinin 675 dolar olan gözetim fiyatının 800 dolara çıkarılması talebinde bulunduk. Bu, ayçiçeğinin şu andaki tam maliyetinin yani eski parayla 50 lira, şimdiki parayla 5 kuruş yukarıya taşır. Bunun dışında dahili işleme rejimi nedeniyle Türkiye'ye dönen ve sorun yaratan yağların üreticinin malının fiyatının aşağıya düşmesine neden olaydan düzenleme yapılmasını ve dahili işleme rejiminin kontrol altına alınmasını talep ettik. Ekonomi Bakanlığımız bu konuda gerekli çalışma yapıyor. Sanırım en kısa zamanda açıklama yapılacaktır" diye konuştu.

Şu anda piyasada işlem gören ayçiçeğinin fiyatının bin 150 lira olduğunu ifade eden Sezen, bu fiyatın bin 200 liranın altına gelmemesi için mücadele verdiklerini dile getirdi.

Fiyatların yükselmesini gönülden istediklerini vurgulayan Sezen, konuşmasına şöyle devam etti:

"Dünya piyasaları ve her şeyi bir araya aldığımızda, bu fiyatların yukarı gitmesi oldukça sıkıntılı. Bizim Türkiye'deki büyük yağ sanayicilerimizin gümrük vergilerinin düşürülmesi için mücadele ettiklerini duyuyorum. Eğer bu girişimde bulunuyorlarsa, bu yanlış bir olaydır, üreticiye zarar verir. Ülkede yüzde 50 ancak ihtiyacı karşılayabildiğimiz bir üründe daha çok açıklar vermemize sebep olur."

"Geçen yıla göre verimler oldukça yüksek"

Trakya çapında ayçiçeği üretiminde geçen yıla göre verimlerin oldukça yüksek olduğunu aktaran Sezen, verimi yüksek alıyor diye, fiyatı düşük tutmak gibi bir düşüncelerinin olmayacağını vurguladı.

Dünya fiyatlarının geçen yıldan bu yana 350 ve 400 dolar arasında seyir ettiğini söyleyen Sezen, şunları kaydetti:

"En son aldığım bilgi 375 dolardan Türk sanayicisinin Romanya'dan bağlantı yaptığını biliyorum. Eylül, ekim ayı teslimi. Bu, 375 dolar Marmara Limanı teslim fiyatıdır. Bunun üzerine gümrük vergisini koyduğunuzda, çiçeğin Türkiye'ye maliyeti çok net ortaya çıkar. Bu hesabı ben çok iyi biliyorum. Onun için de söylüyorum, geçen gün de söyledim. Doların günlük hareketine göre, bin 150 ile bin 200 lira arasında bu rakam oynamaktadır. Trakya Birlik olarak bizim mücadelemiz geçen yıl verdiğimiz fiyatın altında bir rakam olmasın. Talebimiz de budur, mücadelemiz de budur. Trakya Birlik özel bir kuruluş haline gelmiştir. Bu işten para kazanamazsa ayakta durması mümkün değildir. 'Yüzde yüz yukarıya taşınır' demek mümkün değil. Öyle bir done hiç kimsenin elinde yok. Bunu da ifade etmek isterim. Bu sene verimler, rekolte çok iyi olduğu için üreticimiz ayçiçeğinden para kazanacaktır. Buğdayda aradaki parite de ikiyi tutacaktır."

Sezen, yağ fiyatlarında da bir yükselme beklemediklerini dile getirdi. - Edirne

Kaynak: AA / Yerel

Trakya Bölgesi Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title