Haberler

AYB'den Kırsal Kalkınmaya 100 Milyon Avroluk Destek

Güncelleme:

Ziraat Bankası, tarım kesimini finanse etmek amacıyla Avrupa Yatırım Bankası'ndan uygun şartlarda 100 milyon avroluk kredi aldı.

Ziraat Bankası ile Avrupa Yatırım Bankası (AYB) arasında kırsal kalkınmayı (IPA Rural Development- IPARD) desteklemek amacıyla 4 yılı geri ödemesiz, 14 yıl vadeli 100 milyon avroluk kredi anlaşması imzalandı.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, Genel Müdürlük binasındaki imza töreninde yaptığı konuşmada, anlaşmaya konu kredinin ilk kez bir banka aracılığıyla verildiğini söyledi.

Ziraat Bankası'nın tarım kesimini finanse etmek amacıyla kurulduğunu ifade eden Aydın, " Türkiye'deki tarımsal kredi hacminin çoğunu elimizde bulunduruyoruz. Türkiye'nin her yerinde şubemiz var. Finansmana erişimi temin etmek bakımından en iddialı banka biziz" dedi.

Aydın, AYB'den uygun şartlarda sağladıkları uzun vadeli kaynak tutarının 400 milyon avroya ulaştığına dikkati çekti.

"STANDART BİR KREDİ DEĞİL"

AYB Başkan Yardımcısı Pin Van Ballekom da Ziraat Bankasını kendileri açısından "çok güvenilir bir ortak" olarak tanımladı.

Anlaşmanın tarımsal kalkınma üzerine yoğunlaştığını dile getiren Ballekom, güvenilir ve kalifiye insanların varlığının anlaşmanın imzalanmasında önemli olduğunu ifade etti.

AYB'nin, operasyonlarının büyük bir çoğunluğunu Türkiye'de gerçekleştirdiğini kaydeden Ballekom, "Bu, standart bir kredi değil. Mikro işletmeler için tarımsal ekonomi son derece önemli. AB için de işsizlikle mücadele anlamında tarımsal destekler son derece önemli. Bankamızın bu alanda daha fazla aktif olması gerekiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Ballekom, anlaşmanın Türkiye'deki çiftçilerin hayatını daha da kolaylaştıracağını sözlerine ekledi.

TÜRK TARIMI HIZLA BÜYÜYOR

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşarı Vedat Mirmahmutoğulları da son 10 yılda Türk tarımında çok ciddi gelişme yaşandığını söyledi.

Tarımsal hasıla bakımından geride kalan 10 yılda AB ülkelerinin ortalama binde 2 büyümesine karşın bu oranın Türkiye için yüzde 2 olarak gerçekleştiğini belirten Mirmahmutoğulları, AYB'nin Türkiye'de çok dinamik olan bir sektöre kredi sağladığına işaret etti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Stefano Manservisi, anlaşmanın Türkiye'nin, AB'nin standartları ve ortak tarım politikasına daha da yaklaşması bakımından önemli olduğunu kaydetti.

Kredi kapsamındaki programı "oldukça esnek ve iyileştirme yapmaya uygun" olarak tanımlayan Manservisi, "Bu krediyi nihai kullanıcılar için daha yakın hale getirebiliriz. Temellerin son derece sağlam olduğunu düşünüyorum. AYB'nin dahil olması IPARD'ın daha pozitif bir şekilde uygulanacağı anlamına geliyor" dedi.

İLK KEZ BİR BANKAYA VERİLİYOR

Türkiye'nin son derece hızlı gelişen bir ülke olduğunu dile getiren Manservisi, tarımsal faaliyetlerin finansmanını sağlarken ilgili kişilerin bir araya getirilmesi ve onların AB'ye yaklaştırılması önemli olduğunu ifade etti.

Konuşmaların ardından Aydın ve Ballekom, Ziraat Bankası aracılığıyla kırsal kalkınmayı desteklemek için kullandırılacak IPARD kredi anlaşması imzaladılar.

Tarımsal ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) şartlarına uygun projelerin finansmanı için kullandırılacak kredi, hem AYB'nin bugüne kadar Türkiye'de bir bankaya sağladığı ilk IPARD kredisi hem de Türkiye'de bir bankaya verdiği en uzun vadeli kredi olma özelliğini taşıyor.

Kaynak: AA / Ekonomi

Ziraat Bankası Hüseyin Aydın Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title