Haberler

Ayamama Islahı Son Sürat Devam Ediyor

Güncelleme:

Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama Deresi'nin kollarıyla beraber toplam uzunluğu yaklaşık 42 km'dir.

Başakşehir, Sultangazi, Küçükçekmece, Bağcılar, Bahçelievler ve Bakırköy İlçelerinden geçerek Marmara Denizi'ne dökülen Ayamama Deresi'nin kollarıyla beraber toplam uzunluğu yaklaşık 42 km'dir.

Küresel iklim değişikliklerine bağlı olarak yaşanan ani ve şiddetli yağışlar ile kuraklık, İstanbul'un birçok deresi gibi Ayamama Deresi'ni de son derece olumsuz etkiledi. 2009 Yılı Eylül ayında Ayamama Havzası'na düşen yaklaşık 500 yıllık debideki yağışlar sebebiyle Ayamama Deresi taşmış, mevcut dere kesiti yağışları taşıyamayarak sel felaketine dönüşmüştü.

Ayamama Deresi ıslah çalışmaları E-5 Karayolu altında 28 Ağustos 2008 tarihinde başlamıştı. 2009 Yılında yaşanan sel felaketi üzerine, dere üzerinde su akışının daraldığı noktalarda eskisine nispetle yer yer 4 katına kadar varan genişletmeler yapıldı.

Bu kapsamda;

-E-5 Karayolu altındaki 12 m genişliğindeki mevcut kesit 24 m'ye çıkartılmış, Basın Ekspres Yolu altındaki 3 m yüksekliğinde ve 9 m genişliğindeki mevcut kesit; 3,40 m yüksekliğe ve 30 m genişliğe çıkartılmıştır.

-Dere güzergahında yeralan E-5 Karayolu altındaki atıksu kolektörlerinin inşaatı tamamlanmış ve E-5 altına inşa edilen su alma yapısı ile atıksular toplanarak kolektörler vasıtasıyla Ataköy İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi'ne aktarılmıştır.

-Bu çalışmalarla Ayamama Deresi vasıtasıyla Marmara Denizi'ne atıksu akışı da önlenmiştir.

-E-5 Çobançeşme Kavşağı içi ile Fidanlık Bölgesi'ndeki 1.200 metrelik dere ıslahı tamamlandı.

-E-5 Havalimanı Köprüsü tamamlanarak trafiğe açıldı.

-E-5 Güney Yan Yolu'nda köprü imalatına başlandı.

-304 Metrelik Ayamama Deresi Kaynarca (Ayazma) Kolu'nun mansap kısmındaki 5 m genişliğinde 3,5 m yüksekliğinde dere ıslahı tamamlandı.

-Dünya Ticaret Merkezi ile E-5 Karayolu arasındaki 1.400 metrelik dere ıslahının 880 metresi tamamlandı.

-Ayamama'nın Sefaköy kavşağındaki 150 metrelik dere ıslahının 80 metresi tamamlandı.

-Çobançeşme Bölgesi'nde Fatih Koleji arkasında köprü imalatı tamamlandı. Sefaköy köprü imalatına başlanacaktır.

-Sefaköy Köprüsü'nün kuzeyinde yaklaşık 1.200 m dere ıslahına başlanmıştır.

-Proje kapsamında Ayamama Deresi'nin ıslahı gerçekleştirilen kısımlarında yürüme yolları yapılacaktır. Çobançeşme ile Fidanlık Bölgesi'nde yürüme yolu inşaatının 160 metresi tamamlanmıştır.

Halihazırda Ayamama Deresi'nin ıslah çalışmalar Küçükçekmece Tevfikbey Mahallesi'nde devam etmektedir. Bu mevkide dere kesiti 12 metreden 25 metreye, yüksekliği de 4 metreye çıkartılmaktadır. Bu çerçevede Sefaköy Köprüsü de yıkılmıştır. Dere ıslahının tamamlanmasına müteakip dere kesitine uygun olarak yeniden inşa edilecektir.

500 Yıllık yağış debisi dikkate alınarak projelendirilen çalışmayla sağanak yağışlarda yol altı geçişlerinin tıkanması önlenerek acil müdahale ve temizlik imkanı sağlanmaktadır. 8,8 km Uzunluğunda ve yaklaşık 140 Milyon TL'ye mal olacak Ayamama Deresi Islah çalışmalarının 2015 yılı Haziran ayına kadar tamamlanması hedeflenmektedir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Marmara Denizi Küçükçekmece Başakşehir Sefaköy Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title