Haberler

Ayakkabının Ham Maddesi Derinin Yüzde 93'ü Yurt Dışından Geliyor

Türkiye ayakkabı sektörünün ham maddesi derinin yüzde 93'ünün yurt dışından getirildiği belirtildi.

Türkiye ayakkabı sektörünün ham maddesi derinin yüzde 93'ünün yurt dışından getirildiği belirtildi.

Bor Karma Organize Sanayi Bölgesi'nde Erzin Deri olarak 40 senedir deri imalatı yaptıklarını dile getiren Ayhan Erzin, son derece zahmetli ve külfetli olan bu işin ham maddesinin ancak yüzde 3'ünün Türkiye'de elde edildiğini, yüzde 93 gibi büyük bir kısmının ise yurt dışından temin edildiğini belirtti.

Türkiye'de deri üretiminin yeterli olmadığını ifade eden Erzin, "Deri Türkiye'de kesilen hayvanlardan ve yurt dışından temin ediliyor. Deri işlemede çeşitli kimyasallar kullanılıyor. Kimyasalların çoğunluğu da yurt dışından getiriliyor. Kullanmakta olduğumuz derinin sadece yüzde 7'sini ülkemizde temin ederken yüzde 93'ünü yurt dışından almak zorunda kalıyoruz. Türkiye'de elde edilen deri yeterli değil. Deriyi Kayseri, Mersin, Konya ve Ereğli'de bulunan kesimhanelerden alıyoruz" dedi.

Erzin, işlenmek üzere atölyeye giren ham derinin ayakkabı yapımına hazır hale gelebilmesi için 100-150 aşamadan geçmesi gerektiğini söyledi. Deri imalatı atölyesinde 25 işçi ile çalıştıklarını dile getiren Erzin, deri imalatında kullanılan kimyasallardan dolayı işlemenin her aşamasının belli bir risk taşıdığını belirterek, "İmalat tamamlandıktan sonra ortaya çıkan ürün son derece kaliteli olmalıdır. Türkiye'de çok güzel ayakkabılar üretiliyor. Ülkemiz ayakkabı üretimi konusunda gayet iyi bir durumda. Bizim de ürettiğimiz deri ile bu sektöre hitap edebilmemiz gerekir. Üretmiş olduğumuz derileri çoğunlukla Adana, Konya, İstanbul ve İzmir'de bulunan ayakkabı fabrikalarına veriyoruz. Buralardan da üretilen ayakkabılar yurt içi pazarlarda tüketildiği gibi üretim fazla olduğu için yurt dışına da gönderiliyor. Deride alım ve satım enteresan bir konudur. Kilo ile alınan deri metrekaresine göre satılır. Burada da fiyatlar derinin kalitesine göre değişir. Şimdi piyasada metrekaresi 4 TL-8 TL'ye deri bulmak mümkündür" dedi. - NİĞDE

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Organize Sanayi Bölgesi Türkiye Konya Erzin Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title