Haberler

Ayakkabıları Bırakıp Kaçtılar

Güncelleme:

Suriye'den gelip İzmir'de ayakkabı sektörünün kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan 4 bin Suriyeli mülteciden yarısı Avrupa'ya kaçınca sektör sıkıntıya girdi.

Ülkelerindeki savaştan kaçarak sığındıkları İzmir'de ayakkabı sanayisinin kalifiye eleman ihtiyacını karşılayan Suriyeliler, son aylarda Avrupa'ya gitmeyi tercih edince sektörde yeniden eleman sıkıntısı yaşanmaya başladı. Türkiye ayakkabı üretiminin yüzde 38'inin karşılandığı İzmir'in Ayakkabıcılar Odası Başkanı Yalçın Ata, Işıkkent semtindeki Ayakkabıcılar Sitesi'nde bu yıl başında 4 bine yakın Suriyelinin çalıştığını ancak geçen yaz bunların yarıya yakın bölümünün deniz yoluyla Yunanistan'a geçtiğini kaydetti. Suriyeli ustaların gidişinin sektörde sıkıntı yaşanmasına neden olduğunu dile getiren Ata, şöyle devam etti.

PANOLAR İLAN DOLDU

"Sitede üretici arkadaşlarımız eleman ihtiyaçlarını genelde site içerisindeki panolara, duvarlara ve uygun yerlere ilan asarak karşılamaya çalışır. Suriyeliler geldiğinden bu yana yani 3 yıldır bu ilanlarla karşılaşmıyorduk. Çünkü eleman açığı Suriyeli arkadaşlardan temin ediliyordu. Şimdi Avrupa'ya kaçışlardan dolayı ilan panoları tekrar 'eleman aranıyor' ilanlarıyla dolmaya başladı. Bu da Suriyeli arkadaşların yavaş yavaş siteyi terk ettiğini gösteriyor."

"İZMİR'DEKİ GİBİ KAZANAMAZLAR"

İzmir Ayakkabıcılar Sitesi'nde firmalardan aldığı siparişlerle ayakkabı sayası diken Suriyeli usta Hasan Mustafa, "Arkadaşların çoğu Avrupa'ya açıldı. İzmir'de ayakkabıcılıkla uğraşan Suriyeli sayısı azaldı. Avrupa'ya gittiler ama ben onların Türkiye'dekinden daha fazla para kazanabileceklerini sanmıyorum" diye konuştu. Suriyeli ayakkabı ustası Emre Bozan da, "Gidenlerin sayısı fazla ama biz gitmeyi düşünmüyoruz" dedi.

Kaynak: Haberler.Com / Ekonomi

Yunanistan Türkiye İzmir Ekonomi Ekonomi Ekonomi Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500

Yorumlar (10)

Isvecli:

ne kazanmaz ben kendim ayakkabiciyim kendi dukkanim var gunluk cirom sadece tamir ve onarimdan 1000ytl nin altina dusmuyor. . . Bende bulsam böle bir usta hemen ise alirim ortak bile ederim bee o kadar cok is varki usta bulamiyorum isvecte. .

7
1
yanıtYanıtla
fck:

ucuz iş gücü ararsanız işte böyle olursunuz. daha beter olun. . . .

6
0
yanıtYanıtla
MAYK:

ARKADASLAR NEREDE BIR YABANCI UYRUKLU CALISAN GORSEM HEMEN SIKAYET EDIYORUM. AYNISI SIZDE YAPIN . . BIZIM GENCLERIMIZ DURUR KEN BU KADAR ISSIZ GUCSUZ VARKEN BIRDE EKMEGINIZI BU CAKALLARA KAPTIRMAYIN.

6
0
yanıtYanıtla
BÜYÜK ALTAY:

kalanlar birlik olsun düzgün paraya çalışsın

2
1
yanıtYanıtla
analiz:

DARISI kalan suriyelilere ülkemizden gidin

3
0
yanıtYanıtla
hakuna matata:

kaçarlar tabi sonuçta din kardeşiyiz

3
0
yanıtYanıtla
mayk:

aldınız bunları ucuz eleman dıye tabıı ne kontrol var ne malıye nede sıgortacılar. . bızım gencecık cocuklarımız ıssız gucsuz beklesınler sız alın bunları calıstırın beter olun ınsaallah

2
0
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

ulan gençlerimiz iş bulamıyor sen Suriyeli çalıştırıyon iyi olmuş

1
0
yanıtYanıtla
ÇALIŞ ÇALIŞ ÇALIŞ !!!:

(NERDE O ESKİ ÇALISANLAR)Ağzına sağlık kardeşim. Bende arkadaşlarıma bunu anlatmaya çalışıyorum. Dönemin gençlerinin rahat yetiştirilmesi ve çalışmaya teşvik edilmemesi iş beğenmeyen işsizleri çıkarttı. Sorsan iş yok diyorlar ! Ben bu duruma sadece gülüyorum. Boş beleş konuşuyorlar.

yanıt0
yanıt1
The King:

Cok buyuk güldüm :) burdaki parayi baska yerde kazanamazlar diyor,

1
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title