Haberler

Ayak Sağlığınız İçin Türk Ayakkabısını Seçin"

Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin: "Türk halkının yerli ayakkabıyı tercih etmesi kendi menfaatleri, sağlığı ve maddiyat açısından çok önemli. Türkiye'de üretilen ayakkabıların tamamı insan sağlığına uygun" "İthal edilen ayakkabıların yüzde 85'i Çin, Endonezya ve Vietnam'dan geliyor.

YILDIZ NEVİN GÜNDOĞMUŞ - Türkiye Ayakkabı Sanayicileri Derneği (TASD) Başkanı Hüseyin Çetin, "Türk halkının yerli ayakkabıyı tercih etmesi kendi menfaatleri, sağlığı ve maddiyat açısından çok önemli. Türkiye'de üretilen ayakkabıların tamamı insan sağlığına uygun" dedi.

Çetin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüketicileri ayakkabı satın alırken dikkat etmesi gereken hususlar konusunda uyararak, ucuza satılan ayakkabılara rağbet etmemeleri gerektiğini bildirdi.

Türkiye'nin her yıl yaklaşık 56 milyon çift ayakkabı ithal ettiğini açıklayan Çetin, "İthal edilen ayakkabıların yüzde 85'i Çin, Endonezya ve Vietnam'dan geliyor. Kaliteleri çok kötü olan bu ayakkabılar Türk ayak yapısına ve sağlığına uygun değil, bunların hepsi gerekli denetimlerden geçemiyor. Uzakdoğudan gelen ayakkabıların, ayak yapısına uygun olmadığı için özellikle ayağı sıkma, insanda stres, bel ve baş ağrısı gibi rahatsızlıklara sebebiyet verdiğini yaptığımız araştırmalarda görüyoruz" diye konuştu.

Gümrüklerde belirli testlerin yapıldığını ancak 2012 yılında özellikle Ekonomi Bakanlığının yurtdışından gelen ürünler üzerinde yaptığı araştırmada kanserojen maddenin en çok tespit edildiği ürünün ayakkabı olduğunu anımsatan Çetin, şunları kaydetti:

"Gerçekten nihai tüketicinin ayakkabı alırken çok dikkat etmesi gerekiyor. Ayakkabının altının, üstünün ve içinin ne olduğunu bilmesi gerekiyor. Ayakkabı tanıtım kılavuzları var. Yani bu kılavuz aslında ayakkabının altının, üstünün, içinin ne olduğunu ve ayakkabıların üzerinde bulunan etiketlerde yer alan ibarelerin ne anlama geldiğini belirten bir şema ve mağazalara asılarak, müşterinin bilinçlendirilmesi gerekiyor. Tüketicilerin ayakkabı tanıtım kılavuzlarının olmadığı ayakkabıları kesinlikle almamaları lazım. Bu da zaten mağazalarda olması gereken bir mecburiyet. Maalesef bugün baktığımız zaman özellikle büyük markaların çoğunda, ayakkabı satan mağazalardan ziyade giyim satan mağazaların çoğunda bu levhalar yok ve ayakkabıların bazılarında da içinde bulunması gereken ufak ibarelerin olmadığını gözlemliyoruz."

"Bugün 10 liraya satılan bir ayakkabının 10 liraya mal olması imkansız"

Tüketicilerin ayakkabı alırken söz konusu ibarelere bakması gerektiğine dikkati çeken Çetin, "Ayakkabıyı eline aldığı zaman da kalitesini hissedebilmesi lazım. Bugün 10 liraya satılan bir ayakkabının 10 liraya mal olması imkansızdır. Çünkü tabanda ve üzerinde kullanılan deri hammaddesi de dışarıdan geliyor. Biz, yüzde 40 ham deri kullanıyoruz. Alt tabanında da yüzde 100'ü petrol ve petrole dayalı olduğu içinde tamamı yurtdışından geliyor sadece burada kimyasallarla birleştirilerek taban haline getiriliyor. Bunların da aşama aşama  yapılan testleri var. Keşke imkan olsa da testlerin yapıldığı laboratuvarın belgelerini müşteriye sunabilseler. Bu sunulduğu zaman Türk halkının kalitesiz ayakkabı giymesi engellenebilir" ifadelerini kullandı.

Türk ayakkabısının bin 200 yıllık bir tarihçesi olduğunu vurgulayan Çetin, şöyle devam etti:

"Ayakkabı sektörü ülkemizde çok gelişmiş bir sektördür. Türk halkının yerli ayakkabıyı tercih etmesi kendi menfaatleri, sağlığı ve maddiyat açısından çok önemli. Türkiye'de üretilen ayakkabıların tamamı insan sağlığına uygun. Yurtdışından gelen petrole dayalı malzemelerde zaten teste tabi tutulduğu için üretici açısından da son dönemlerde yapılan iş güvenliği, iş sağlığı bu gibi etkenlerle birlikte ülkemizdeki üretim tesislerinden çıkan ayakkabılar Türk halkının ayak sağlığı için Türk ayakkabısını tercih etmesini istiyoruz." - Eskişehir

Kaynak: AA / Yerel

Çin Halk Cumhuriyeti Hüseyin Çetin Vietnam Türkiye Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Çorlu tren Kazası duruşması ne zaman? Çorlu tren kazası davası ne oldu? 25 Nisan 2024 Yemekteyiz yarışmacısı Bilge Can kimdir? Bilge Can kaç yaşında, nereli? Bilge kaç puan aldı? Demet Akalın ve kiracı olayı ne? DEMET AKALIN kiracısı ile kriz mi yaşadı? Demet Akalın, evini ne kadara kiraladı, olay ne? Sevda Türküsev kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Sevda Türküsev kaç yaşında, nereli? Sevda Türküsev biyografisi! Kilis Belediyesi hangi parti? Kilis Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? FAİZ ARTTI MI? Merkez Bankası Nisan ayı faiz kararı ne oldu? Gönül Dağı setinde taciz mi yaşandı? İki kadın arasında taciz şoku! Davada ne karar çıktı? Survivor yeni bölüm tanıtımı yayınlandı mı? Mavi takıma hangi yarışmacı geçecek? Arka Sokaklar'ın Mesut Komiser'i yeniden dizide! ŞEVKET ÇORUH Arka Sokaklar'a döndü mü? FRAGMAN CANLI İZLE Mehmet Tolga Akalın kimdir? NOW Çalar Saat konuğu Mehmet Tolga Akalın kaç yaşında, nereli? Mehmet Tolga Akalın biyografisi! Ateş Kuşları dizisi final mi yapıyor? Ateş Kuşları dizisi bitiyor mu? SURVİVOR BERNA KİMDİR? Berna Canbeldek kaç yaşında, nereli, elendi mi? Nisan ayı faiz kararı açıklandı mı? 25 Nisan Merkez Bankası faiz kararı ne olacak? Bu akşam Survivor var mı? Bu akşam Survivor All Star yeni bölüm yayınlanacak mı? 25 Nisan Çarşamba Survivor yeni bölüm! Merkez Bankası faiz kararı ne olur? Nisan ayı faiz kararı yüzde kaç? Ekonomistler ne diyor?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title